-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos ir JAV prezidentai atšilusius valstybių santykius pabrėžia simboliniais gestais

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as pirmadienį pradėjo valstybinį vizitą Jungtinėse Amerikos Valstijose, aplankęs kartu su prezidentu Baracku Obama frankofilo ir vieno JAV valstybės kūrėjo Thomo Jeffersono memorialinį namą.
Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as ir JAV prezidentas Barackas Obama
Prancūzijos prezidentas Francois Hollande\'as ir JAV vadovas Barackas Obama demonstruoja atšilusius šalių santykius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šis vizitas, turintis pabrėžti tvarius istorinius ir stiprėjančius saugumo ryšius tarp Amerikos ir jos seniausios sąjungininkės, įvyko tuo metu, kai F.Hollande'as stengiasi užgesinti skandalą dėl jo privataus gyvenimo.

B.Obama susitiko su F.Hollande'u prie jo lėktuvo „Boeing 757“ trapo Andrewso oro pajėgų bazėje. Tuomet jiedu trumpam išskrido į Virdžiniją aplankyti Th.Jeffersono pamėgtos Montiselo vilos.

Šis vizitas buvo suplanuotas kaip galimybė B.Obamai ir F.Hollande'ui, kuris gerai kalba angliškai, sustiprinti asmeninius ryšius itin simboliškoje aplinkoje.

JAV lyderis sakė, kad Th.Jeffersonas buvo „prisiekęs frankofilas“.

„Šis namas išreiškia ryšius, kurie padėjo vadovauti Amerikos revoliucijai, padėjo padaryti įtaką Prancūzijos revoliucijai“, – sakė B.Obama.

„Scanpix“ nuotr./JAV ir Prancūzijos vadovai apsilankė prezidento Thomo Jeffersono memorialinėje viloje
„Scanpix“ nuotr./JAV ir Prancūzijos vadovai apsilankė prezidento Thomo Jeffersono memorialinėje viloje

F.Hollande'as pratęsė istorines užuominas, paminėdamas markizą Lafayette'ą – prancūzų aristokratą, kuris kovėsi už Amerikos nepriklausomybę George'o Washingtono revoliucinėje armijoje.

„Buvome sąjungininkai Jeffersono ir Lafayette'o laikais, esame sąjungininkai ir šiandien“, – pažymėjo jis.

Rimti reikalai bus pradėti tvarkyti antradienį, o per abiejų lyderių derybas Baltųjų rūmų Ovaliniame kabinete dėmesys tikriausiai bus sutelktas į karą Sirijoje, Irano branduolinę programą, Ukrainos politinę krizę ir grėsmes saugumui Afrikoje.

Vašingtonas ir Paryžius laikosi griežtos pozicijos Teherano ir Damasko atžvilgiu, o JAV pajėgos teikė žvalgybos ir logistikos pagalbą Prancūzijos karinėms operacijoms Malyje bei Centrinės Afrikos Respublikoje.

F.Hollande'as tikisi, kad dėmesys nenukryps į jo išsiskyrimą su ilgamete partnere Valerie Trierweiler, tačiau jos neatvykimas nenorom kris į akis, kai Prancūzijos vadovas vienas dalyvaus trečiadienį vyksiančioje valstybinėje vakarienėje puošnioje palapinėje, pastatytoje Baltųjų rūmų Pietinėje pievelėje.

Ši viešnagė yra pirmasis nuo 1996 metų Prancūzijos lyderio valstybinis vizitas Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Tikimasi, kad šis susitikimas pabrėš „puikius darbinius santykius“ tarp JAV ir Prancūzijos, sakė šaltiniai Eliziejaus rūmuose.

F.Hollande'as jau antrą kartą lankosi Jungtinėse Valstijose nuo savo kadencijos pradžios. 2012 metų balandį, tuojau po jo išrinkimo, F.Hollande'as susitiko su B.Obama Ovaliniame kabinete per Didžiojo aštuoneto (G-8) ir NATO viršūnių susitikimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius