Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prancūzijos karinis jūrų laivynas virš Raudonosios jūros numušė du dronus

Prancūzų karinis jūrų laivynas numušė du dronus virš Raudonosios jūros, kurioje Jemeno husių sukilėliai pastaruoju metu atakuoja laivus, antradienį pranešė Prancūzijos gynybos ministerija.
JACK GUEZ / AFP
JACK GUEZ / AFP

Naktį iš pirmadienio į antradienį karinis jūrų laivynas, regione dislokavęs dvi fregatas, užfiksavo „keletą dronų atakų iš Jemeno“ ir sunaikino du bepiločius orlaivius, pranešė ministerija.

Ataka surengta kitą dieną po to, kai Europos Sąjunga oficialiai pradėjo misiją, kuria siekiama padėti apsaugoti tarptautinę laivybą Raudonojoje jūroje nuo Jemeno husių sukilėlių išpuolių.

Husiai, kontroliuojantys didžiąją karo draskomo Jemeno dalį, įskaitant Hodeidos uostą, savo išpuolius pradėjo lapkritį, sakydami, kad smogs su Izraeliu susijusiems laivams, siekdami paremti palestiniečius Gazos Ruože, kurį nusiaubė Izraelio ir „Hamas“ karas.

Penktadienį vienas ES pareigūnas sakė, kad blokas siekia, jog misija, pavadinta „Aspides“ (gr. „Skydas“), pradėtų veikti per kelias savaites ir turėtų bent keturis laivus.

Prancūzija regione dislokavo fregatą „Alsace“, turinčią oro gynybos pajėgumų, ir fregatą „Languedoc“, skirtą kovoti su povandeniniais laivais. 

Užsienio reikalų ministerija teigė, kad gruodį savigynos tikslais fregata „Languedoc“ Raudonojoje jūroje numušė du dronus.

Husių atstovas spaudai Yahya Saree (Jahja Saris) antradienio vakarą pareiškė, kad jie „įvykdė karinę operaciją, naudodami kelis dronus, nukreiptus prieš kelis priešo amerikietiškus karo laivus“.

Jungtinės Valstijos jau vadovauja savo jūrų koalicijai šiame regione ir kartu su Jungtine Karalyste atsakė smūgiais prieš husių grupuotę Jemene.

Po daugybės Irano remiamų husių sukilėlių išpuolių prieš prekybinius laivus Raudonojoje jūroje kai kurios bendrovės pasirinko alternatyvius maršrutus, pavyzdžiui nukreipė laivus aplink pietinį Afrikos Gerosios Vilties kyšulį, nors taip kelionės tampa ilgesnės ir brangesnės.

Pirmadienio vakarą husiai pranešė, kad per praėjusią parą nusitaikė į tris laivus, įskaitant JK registruotą „Rubymar“, amerikiečių „Sea Champion“ ir „Navis Fortuna“, kurį sukilėliai pavadinu amerikietišku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius