-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos karo laivas Rusijai reikalingas patruliuoti prie Kurilų salų

Rusija beveik susitarė dėl Prancūzijos karo laivo „Mistral“ pirkimo, nes tokio laivo jai reikia patruliuoti prie tų Kurilų salų, dėl kurių vyksta senas ginčas su Japonija, antradienį sakė vienas aukšto rango armijos pareigūnas.
Amfibinis „Mistral“ karo laivas puikiai pritaikytas išlaipinti greitojo reagavimo pajėgas ir tiksliai vadovauti tiek jūroje, tiek sausumoje vykdomai operacijai.
Amfibinis „Mistral“ karo laivas puikiai pritaikytas išlaipinti greitojo reagavimo pajėgas ir tiksliai vadovauti tiek jūroje, tiek sausumoje vykdomai operacijai. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos ketinimai įsigyti karo laivą „Mistral“, kuriame gali būti iki 16 sraigtasparnių ir 750 desantininkų, sukėlė nerimą kai kurioms jos kaimynėms, nuogąstaujančioms, kad laivas taps Juodosios jūros karinio laivyno dalimi.

Tačiau pastarieji Rusijos generalinio štabo pareiškimai jau turėtų kelti nerimą Japonijai, kuri su Maskva nepasirašė oficialios Antrojo pasaulinio karo užbaigimo sutarties, nes nesutariama dėl Kurilų salų.

„Jau atliktas nemažas darbas rengiantis susitarimo dėl „Mistral“ pasirašymui, – Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo viršininkas armijos generolas Nikolajus Makarovas sakė Federacijos Tarybos gynybos komitete. – Manau, kad mes įsigysime šį laivą“.

„Mums toks laivas labai reikalingas, o Tolimuosiuose Rytuose jis tiesiog būtinas“, – agentūra „Interfax“ cituoja tokius generolo žodžius.

N.Makarovas sakė, kad Kurilų salų rajone „mums reikia turėti mobilias priemones, kad reikiamu metu greitai pristatytume desantą“.Mums toks laivas labai reikalingas, o Tolimuosiuose Rytuose jis tiesiog būtinas.

Generalinio štabo viršininkas tai pareiškė dviems dienoms prieš Rusijos premjero Vladimiro Putino vizitą į Prancūziją, kur pagrindine tema bus „Mistral“ įsigijimo klausimas.
Kaip manoma, Rusija ketina pirkti iš Prancūzijos bent vieną laivą bei taip pat įsigyti teisę dar kelis laivus pastatyti Rusijoje.

Šis pirmas tokio pobūdžio susitarimas, kai moderni NATO šalies karinė technika parduodama Maskvai, sukėlė neigiamą Rusijos kaimynių – Gruzijos ir Baltijos šalių – reakciją.

Rusijos valdininkai taip pat svarstė galimybę įsigyti analogišką laivą iš trečiųjų šalių, tokių kaip Nyderlandai, tačiau valstybinės ginklų prekybos agentūros vadovas balandį pareiškė, kad sprendimas pirkti iš Prancūzijos priimtas politiniu lygmeniu.

Ginčiajamas Kurilų salas Soviet Sąjunga užgrobė baigiantis Antrajam pasauliniam karui. Tokijas reikalauja sugrąžinti visas keturias salas, kurias Rusija vadina Pietų Kurilais, o Japonija laiko savo Šiaurinėmis teritorijomis.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius