Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos nacionalistai tapo ES euroskeptikų žemės drebėjimo lyderiais

Prancūzijos kraštutinis dešinysis Nacionalinis frontas sekmadienį užsitikrino rekordinę paramą per Europos Parlamento rinkimus, įtikinamai pademonstruodamas, kaip smarkiai išaugo visuomenės parama euroskeptiškoms nuotaikoms.
Nacionalinio fronto lyderė Marie Le Pen
Nacionalinio fronto lyderė Marie Le Pen / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Paties Europarlamento skaičiavimais, partijos, abejojančios vis glaudesnės ES integracijos nauda, iš viso gali laimėti apie 140 mandatų 751 vietos ES asamblėjoje.

Ypač įspūdingą proveržį euroskeptikai pasiekė Prancūzijoje, kur, oficialiais duomenimis, Nacionalinis frontas (NF) laimėjo apie 26 proc. balsų, ir Didžiojoje Britanijoje, kurioje, kaip rodo pirminiai duomenys, Jungtinės Karalystės Nepriklausomybės partija (UKNP) irgi iškovojo solidžią pergalę.

Antieuropietiška Danijos liaudies partija taip pat švenčia sėkmę, be to, rimtai pasirodė ir Vengrijos bei Graikijos kraštutinės dešiniosios grupės.

Kaip rodo būsimo balsų pasiskirstymo Europarlamente skaičiavimai, pirmą vietą užėmė centro dešinės Europos liaudies partija (EPP) su 212 vietų, tačiau tai 62 vietomis mažiau, nei ji turėjo iki šiol.

Socialistų ir demokratų pažangusis aljansas (S&D), iki šiol kontroliavęs 196 vietas, dabar atsidūrė antroje vietoje su 185 mandatais.

Trečias liko Liberalų ir demokratų aljansas už Europą (ALDE) su 71 vieta, kuris aplenkė Europos žaliuosius, užsitikrinusius 55 mandatus.

Ketvirtoji vieta atiteko Europos jungtinei kairei – Šiaurės žaliajai kairei (GUE-NGL), kuri asamblėjoje turės 45 deputatus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius