-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 20 /20:06

E. Macronas paskyrė naujus užsienio reikalų, švietimo ir gynybos ministrus

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas penktadienį paskyrė naujus užsienio reikalų, švietimo ir gynybos ministrus, pertvarkydamas vyriausybę, kad suteiktų naują impulsą prieš kitą mėnesį vyksiančius parlamento rinkimus.
Emmanuelis Macronas
Emmanuelis Macronas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Prancūzijos ambasadorė Londone Catherine Colonna paskirta užsienio reikalų ministre, o užjūrio teritorijų ministras Sebastienas Lecornu paskirtas gynybos ministru, pranešė E.Macrono administracijos vadovas Alexis Kohleris.

C.Colonna tapo vos antrąja moterimi, stojusia prie Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos vairo.

Pokyčiai, apie kuriuos paskelbta tebesitęsiant Rusijos išpuoliui prieš Ukrainą, tikriausiai sukels nuostabą Prancūzijoje, nors E.Macronas vaidina pagrindinį vaidmenį valdant Prancūzijos atsaką į invaziją.

Keturiomis dienomis anksčiau buvo paskelbta, kad kabinetui vadovaus Elisabeth Borne, iki šiol ėjusi darbo ministrės pareigas. Moteris prie Prancūzijos vyriausybės vairo stoja pirmąkart per daugiau kaip 30 metų.

Didžiausiu netikėtumu laikoma švietimo ministro kandidatūra. Į šį postą paskirtas garsus akademikas Pap Ndiaye, kolonializmo ir rasinių santykių ekspertas. Jis pakeis dešiniųjų pažiūrų Jeaną-Michelį Blanquer.

Daugelis prognozavo, kad vyriausybė bus pertvarkyta, balandį perrinkus prezidentą E.Macroną ir artėjant birželį vyksiantiems parlamento rinkimams.

Centristinių pažiūrų E.Macronui reikalinga jį palaikanti parlamento dauguma, kad perrinktas prezidentas galėtų įgyvendinti vidaus politikos programą. Jo planams pavojų kelia naujas kairiųjų aljansas ir sustiprėjusi kraštutinių dešiniųjų stovykla.

61 metų E.Borne laikoma gabia technokrate, mokančia derėtis su profesinėmis sąjungomis. Šie įgūdžiai gali praversti prezidentui planuojant imtis socialinių reformų, įskaitant pensinio amžiaus didinimą, galinčių išprovokuoti protestų.

Vėliausia Prancūzijos vyriausybei vadovavusi moteris – Edith Cresson – šias pareigas ėjo nuo 1991 metų gegužės iki 1992-ųjų balandžio. Tuo metu valstybės vadovas buvo prezidentas Francois Mitterrand'as.

Kaltinimai delsimu

Opozicijos atstovai kaltino E.Macroną sąmoningu delsimu paskirti naują vyriausybę, nes buvo praėjusios beveik keturios savaitės nuo jo pergalės prieš ultradešiniųjų lyderę Marine Le Pen.

Pastarąsias dienas tas klausimas buvo karštligiškai aptarinėjamas žiniasklaidoje, aptemdydamas rinkimų kampaniją ir neduodamas ramybės opozicinėms partijoms.

„Prancūzai labai nerimauja dėl ateities, dėl didėjančių elektros, degalų, būsto ir maisto kainų“, – penktadienį radijui „Franceinfo“ sakė dešiniųjų parlamentaras Julienas Aubert'as iš Respublikonų partijos.

Prognozuojama, kad E.Macrono centristinė partija LREM, susivienijusi su tokiomis jėgomis kaip centristinė „MoDem“ ir centro dešiniųjų „Horizons“, kitą mėnesį susidurs su didžiausiu iššūkiu iš atsinaujinusių kairiųjų.

Partijos „La France Insoumise“ vadovas Jeanas-Lucas Melenchonas, užėmęs trečią vietą prezidento rinkimuose, tikisi ateiti į valdžią per birželio 12 ir 19 dienomis vyksiančius parlamento rinkimus.

J.-L.Melenchonas neseniai įtikino socialistus, komunistus ir žaliuosius suformuoti jo vadovaujamą aljansą, pirmą kartą per kelis dešimtmečius suvienijęs kairiuosius bendrai platformai.

Seni ir nauji veidai

Kaip ir ankstesnių E.Macrono vyriausybių atveju, naujame ministrų kabinete dirbs tiek pat moterų, kaip ir vyrų.

Be to, prezidentas neatsisakė savo įpročio pritraukti talentingų žmonių iš opozicinių partijų: aukšto rango Respublikonų partijos deputatas Damienas Abadas paskirtas solidarumo, autonomijos ir neįgaliųjų reikalų ministru.

42 metų D.Abadas yra kalnakasio iš Prancūzijos pietinio Nimo miesto sūnus, 2012 metais tapęs pirmuoju neįgaliu prancūzų parlamentaru.

Jis serga artrogripoze – reta liga, pažeidžiančia sąnarius.

Kituose vyriausybės postuose lieka ekonomikos ministras Bruno Le Maire'as ir griežtosios linijos vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas.

C.Colonna pakeičia veteraną užsienio reikalų ministrą Jeaną-Yves'ą Le Drianą, o S.Lecornu perima gynybos ministro portfelį iš Florence Parly.

Prancūzija yra pažadėjusi tiekti Ukrainai daugiau ginkluotės, tokios kaip prieštankinės raketos MILAN ir haubicos CAESAR.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius