Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos parlamentarai pritarė 15 metų ribai lytiniams santykiams partnerių sutikimu

Prancūzijos įstatymų leidėjai pirmadienį pratarė įstatymo projektui, numatančiam nustatyti minimalaus 15 metų amžiaus ribą lytiniams santykiams abiejų partnerių sutikimu, žengdami svarbų žingsnį šalyje, tradiciškai garsėjančioje itin liberaliu požiūriu į lytinius santykius.
Prancūzijos Nacionalinė asamblėja
Prancūzijos Nacionalinė asamblėja / „Scanpix“/AP nuotr.

Parlamento žemųjų rūmų nariai vienbalsiai pritarė Prancūzijos įstatymo pakeitimui, priderinant jį prie daugelyje kitų Vakarų šalių galiojančių teisės aktų. Šiam žingsniui postūmį davė kaltinimų dėl lytinio išnaudojimo ir kraujomaišos banga, Prancūzijoje apibūdinama kaip antrasis moterų teisių judėjimas #MeToo.

Įstatymo projekte numatyta, kad lytiniai santykiai su 15 metų neturinčiais vaikais bus laikomi prievartavimu, už kurį numatyta iki 20 metų laisvės atėmimo bausmė, nebent abiejų partnerių amžiaus skirtumas yra nedidelis.

Teisingumo ministras Ericas Dupond'as-Moretti pareiškė, kad šis balsavimas yra aiški žinutė, kad „vaikai yra uždrausti“.

Pagal dabar Prancūzijoje galiojančius įstatymus prokurorai, norėdami pateikti kaltinimus dėl išprievartavimo arba lytinio nusikaltimo, privalo įrodyti, kad mažametis buvo jėga verčiamas turėti lytinių santykių su suaugusiuoju, jam buvo grasinama arba jis buvo apgaule į juos įviliotas.

Naują įstatymo projektą pateikė Senato nariai, siūlę nustatyti 13 metų amžiaus ribą – vieną mažiausių Europoje.

Tačiau prezidento Emmanuelio Macrono vyriausybė kartelę pakelė aukščiau.

Įstatymo projekte leidžiami lytiniai santykiai tarp paauglių ir ne daugiau nei 5 metais už juos vyresnių jaunų pilnamečių. Tokį didelį amžiaus skirtumą kai kurie parlamentarai kritikavo, tačiau ministras E.Dupond'as-Moretti argumentavo, kad nenorėtų „teisti 18 metų jaunuolio už tai, kad jis turėjo lytinių santykių abiejų pusių sutarimu su keturiolikos su puse metų mergaite“.

Įstatymo projektas, Nacionalinėje Asamblėjoje sulaukęs maždaug 300 pataisymų, dabar bus sugrąžintas paskutiniam balsavimui Senate.

Įstatymas taip pat kovos su pedofilija internete. Bet kuriam asmeniui, sučiuptam bandant įkalbėti jaunesnius nei 15 metų vaikus lytiniam aktui internetu, grės iki 10 metų laisvės atėmimo bausmė ir 150 tūkst. eurų bauda.

Lytinių santykių abiejų partnerių sutikimu problema ne kartą buvo kelta nuo 2018 metų, kai paaiškėjo, kad 28 metų vyras, turėjęs lytinių santykių su parke sutikta 11-mete, iš pradžių buvo apkaltinas ne dėl išprievartavimo, o dėl lengvesnio lytinio nusikaltino.

Ši byla sukėlė visuomenės nepasitenkinimą Prancūzijoje, kur anksčiau suaugusiųjų lytiniai santykiai su nepilnamečiais nebuvo laikomi nusikaltimu, jeigu, kaip paprastai teigdavo vyresnysis, vykdavo abiejų partnerių sutikimu.

Prancūzijos aukščiausiasis apeliacinis teismas šią savaitę turėtų paskelbti nutartį kitoje byloje dėl įtariamo vaiko lytinio išnaudojimo.

Bylą iškėlė moteris, spaudoje vadinama „Julie“. Ji tvirtina, kad būdama 13-15 metų buvo išprievartauta daugiau nei 20 ugniagesių ir kad ji ne kartą buvo hospitalizuota dėl nerimo priepuolių.

Prancūzijos greitosios pagalbos tarnyboje dirba ugniagesiai.

Kaltinamieji tvirtino, kad paauglė santykiavo savo noru, nors ji tai neigia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius