-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos parlamentarai pritarė siūlymui teisę į abortą įtraukti į konstituciją

Prancūzijos žemieji parlamento rūmai antradienį didele balsų dauguma pritarė priemonei, pagal kurią moterų teisė nutraukti nėštumą būtų įrašyta į šalies konstituciją. 
EMMANUEL DUNAND / AFP
EMMANUEL DUNAND / AFP

Pernai Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) pažadėjo siekti, kad į pagrindinį šalies įstatymą būtų įtraukta teisė į abortą.

Tačiau dabar prieštaringai vertinamas planas keliauja į aukštuosius parlamento rūmus – Senatą, – kur jis susidurs su konservatyvių respublikonų ir kraštutinių dešiniųjų „Nacionalinio sambūrio“ (RN) pasipriešinimu.

Nacionalinė Asamblėja pritarė šiai priemonei 493 balsais prieš 30. Jai pritarė beveik visi E. Macrono centristinės mažumos koalicijos nariai ir kairiojo sparno opozicijos partijos.

„Šįvakar Asamblėja nepraleido pasimatymo su moterų istorija ir istorija apskritai“, – sakė teisingumo ministras Ericas Dupond'as-Moretti (Erikas Diuponas-Moretis).

E. Macronas ir Prancūzijos įstatymų leidėjai ragino teisę į abortus, kurie šalyje įteisinti 1974 metų įstatymu, įtraukti į konstituciją po to, kai JAV Aukščiausiasis Teismas 2022 metais panaikino moterų teisę į abortus.

Prancūzijoje, norint į Konstituciją įtraukti pataisas, reikia surengti referendumą arba surinkti tris penktadalius abejų parlamento rūmų balsų.

Vyriausybė pasirinko terminą „garantuota laisvė“, norėdama užmegzti kontaktą tarp žemųjų parlamento rūmų, kurie anksčiau balsavo už „teisės į abortą“ įtvirtinimą, ir Senato, kuriame dominuoja centro dešiniosios partijos ir kuris iki šiol pritarė „laisvei“ pasidaryti abortą. 

Daugelis centro dešiniųjų Senato narių nepritaria tam, kad abortai apskritai būtų minimi Konstitucijoje, teigdami, kad tai nėra konstitucinis klausimas ir kad abortų prieinamumui Prancūzijoje negresia pavojus.

Senatas tekstą pradės nagrinėti vasario 28 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius