Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos prezidentas F.Hollande'as per paskutinį vizitą užsienyje aplankė Berlyną

Kadenciją baigiantis Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as pirmadienį aplankė Berlyną per savo paskutinį vizitą užsienyje iki šios savaitės pabaigoje vyksiančios jo įpėdinio Emmanuelio Macrono inauguracijos.
Francois Hollande'as ir Angela Merkel
F.Hollande'as per paskutinį vizitą užsienyje aplankė Berlyną / X90145

Vokietijos kanclerė šiltai pasveikino F.Hollande'ą šalia kanceliarijos, vėliau jiedu kalbėjosi ir pietavo mieste, taip įtvirtindami neįprastą vokiečių konservatorės ir prancūzų socialisto draugystę.

Nors jiedu kilę „iš labai skirtingų politinių šeimų“, A.Merkel pirmadienį pripažino, kad jai „patiko dirbti su Francois Hollande'u“, su kuriuo per penkerius jo kadencijos metus „sukūrė abipusį pasitikėjimą“.

Grįždamas į Paryžių, F.Hollande'as naujienų agentūrai AFP sakė: „kanclerė norėjo pagerbti tai, ką nuveikėme kartu per euro krizę dėl Graikijos, Ukrainos klimato, per daugybę kitų mus suartinusių renginių.“

F.Hollande'as: „kanclerė norėjo pagerbti tai, ką nuveikėme kartu per euro krizę dėl Graikijos, Ukrainos klimato, per daugybę kitų mus suartinusių renginių.“

Vokietijos ir Prancūzijos lyderiai pirmą kartą susitiko iškart po F.Hollande'o inauguracijos 2012 metų gegužės 15-osios vakarą.

F.Hollande'as reikalavo, kad tas susitikimas įvyktų būtent tą vakarą, nors jo lėktuvui nepavyko iškart išskristi iš Paryžiaus, nes kylant į jį trenkė žaibas.

Per jų pirmąjį susitikimą modernioje kanceliarijoje, Berlyno centre, A.Merkel padėjo ką tik iškeptam Prancūzijos vadovui žengti raudonuoju kilimu, o retkarčiais netgi parodydavo, kur jam eiti, diskretiškai suėmusi už rankos.

Tačiau glaudžiausiai jiedu susivienijo sprendžiant Ukrainos krizę.

2014 metų birželį Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai pakvietė Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir Ukrainos lyderį Petro Porošenką į derybas. Jos įvyko minint sąjungininkų invazijos į Normandiją 70-ąsias metines.

Tą vasarą įvykusius susitikimus galima laikyti F.Hollande'o ir A.Merkel santykių takoskyromis, sako šaltiniai iš Prancūzijos lyderio aplinkos.

„Darbas dėl reikalo, kuris nebuvo nei dvišalis, nei susijęs su Europos Sąjunga, pakeitė jų susitikimų atmosferą; jie tapo partneriais ir tai buvo pademonstruota per Graikijos bei migrantų krizes“, – teigė šaltinis.

Viena geriausiai jų partnerystę atspindinčių nuotraukų buvo užfiksuota 2015 metais po teroro išpuolių Prancūzijos satyrinio žurnalo „Charlie Hebdo“ redakcijoje ir vienoje Paryžiaus košerinio maisto krautuvėje. Toje nuotraukoje A.Merkel ir F.Hollande'as matomi suglaudę galvas.

Dėl šio jųdviejų asmeniško artumo „ekonominiai nesutarimai, pavyzdžiui, dėl Prancūzijos struktūrinio biudžeto deficito ar Vokietijos prekybos pertekliaus, visada galėjo būti įveikti politiniu būdu“, sakė F.Hollande'ui artimas šaltinis.

„Scanpix“/AP nuotr./E.Macronas ir F.Hollande'as
„Scanpix“/AP nuotr./E.Macronas ir F.Hollande'as

Be kita ko, išrinktąjį Prancūzijos prezidentą E.Macroną į politiką atvedė F.Hollande'as, iš pradžių paskyręs jį savo patarėju, vėliau – ekonomikos ministru. Naujasis šalies vadovas, kaip ir jo pirmtakas, po sekmadienį numatytos inauguracijos vyks pirmojo vizito į Berlyną.

A.Merkel pirmadienį pagyrė 39 metų E.Macroną, tapsiantį jauniausiu Prancūzijos prezidentu, už jo sėkmingai vykdytą drąsią proeuropietišką kampaniją, padėjusią jam įveikti savo varžovę – kraštutinių dešiniųjų lyderę Marine Le Pen.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius