-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as per istorinį vizitą į Alžyrą pareiškė, kad į šalį atvyko ne atsiprašyti

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as trečiadienį per istorinį vizitą Alžyre sakė, kad atvyko ne atsiprašyti už kolonijiniu laikotarpiu padarytus nusikaltimus, o pradėti naują santykių erą.
Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as
Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Atvykau čia ne ... atgailauti ar atsiprašinėti. Atvykau pasakyti, kas yra tiesa“, – sakė F.Hollande'as spaudos konferencijoje pirmąją savo vizito šioje buvusioje prancūzų kolonijoje dieną.

Atsakydamas į klausimą apie Alžyro reikalavimus, kad Prancūzija pareikštų atgailą, F.Hollande'as pažymėjo, jog svarbu pripažinti tiesą dėl Prancūzijos kolonijinės praeities ir tragedijų, nutikusių per 1954-1962 metų nepriklausomybės karą.

„(Tačiau taip pat turi būti) noras ne leisti praeičiai blokuoti mus, o, priešingai, dirbti dėl ateities. Kai tik tai bus pripažinta, praeitis turi leisti mums eiti daug greičiau ir daug toliau“.

Išlipusį iš lėktuvo F.Hollande'ą su visomis ceremonijomis priėmė Alžyro prezidentas Abdelazizas Bouteflika, o kortežui važiuojant sostinės Alžyro istoriniu pajūrio keliu, juos sveikino didžiulės minios.

F.Hollande'as pakvietė A.Boutefliką su valstybiniu vizitu apsilankyti Prancūzijoje paragino kurti „strateginę partnerystę tarp lygių“.

Tačiau prieš jo vizitą 10 politinių partijų, tarp jų – keturios islamiškos grupės, pasmerkė Prancūzijos atsisakymą pripažinti nusikaltimus, įvykdytus per 132 prancūzų kolonistų valdymo metus, už juos „atsiprašyti ir kompensuoti“.

Socialistų prezidentas, kurį atlydėjo 200 narių delegacija su devyniais ministrais ir maždaug 40 verslo lyderių, į Alžyrą atvyko po drungnų santykių periodo valdant jo pirmtakui, dešiniųjų prezidentui Nicolas Sarkozy.

F.Hollande'as ir A.Bouteflika vėlai trečiadienį pasirašė draugystės ir bendradarbiavimo deklaraciją.

Kitame dokumente bus išdėstyta penkerių metų darbo programa ekonomikos, finansų, kultūros, žemės ūkio ir gynybos srityse.

Tarp projektų yra automobilių gamintojos „Renault“ gamyklos statyba, prancūzų cemento kompanijos „Lafarge“ veikla ir prancūzų kalbos mokymas Alžyro mokyklose.

Pasak prezidento, pagal kontraktą dėl „Renault“ gamyklos netoli Alžyro vakaruose esančio Orano jau nuo 2014 metų tikriausiai bus surenkama mažiausiai 25 tūkst. automobilių per metus.

Apklausa, kurios rezultatus paskelbė Alžyro dienraštis „Liberte“, rodo, kad 57 proc. alžyriečių pritaria ypatingiems santykiams su Prancūzija.

Be to, apklausa parodė, jog 35 proc. prancūzų mano, kad F.Hollande'as „jokiomis aplinkybėmis“ neturėtų atsiprašyti Alžyro už kolonijinę praeitį. Priešingą nuomonę pareiškė 13 proc. prancūzų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius