Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy atvyko į Italiją mažinti įtampos

Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy antradienį atvyko į Romą, tikėdamasis išspręsti nesutarimus dėl imigrantų iš Šiaurės Afrikos antplūdžio, taip pat sumažinti įtampą, kilusią dėl pieno pramonės milžinės „Lactalis“ planų įsigyti Italijos maisto pramonės įmonių grupę „Parmalat“.
Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy / AFP/„Scanpix“ nuotr.

N.Sarkozy, kuris veikiausiai sieks būti perrinktas ateinančiais metais, savo šalyje ultradešiniųjų jėgų yra spaudžiamas riboti imigraciją. Jis tikisi susitarti su Italijos premjeru Silvio Berlusconi  dėl griežtesnės Europos Sąjungos (ES) sienų kontrolės prieš pateikiant bendrą pasiūlymą kitoms Bendrijos šalims.

Paryžiaus ir Romos santykius temdo ne vien imigracijos problema, bet ir Prancūzijos bendrovių planai įsigyti kai kurias Italijos įmones, taip pat skirtingi požiūriai į konfliktą Libijoje.

Likus kelioms valandoms iki abiejų šalių lyderių bendros spaudos konferencijos, kuri prasidės 10 val. 30 min. Grinvičo (13 val. 30 min. Lietuvos) laiku, „Lactalis“ pateikė pasiūlymą įsigyti „Parmalat“, kurią Roma yra paskelbusi strategiškai svarbia Italijos pramonės bendrove.

Prognozuojama, kad N.Sarkozy pasveikins Italijos vyriausybės pirmadienio vakarą paskelbtą pranešimą, jog jos oro pajėgos prisidės prie Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos vykdomo Libijos režimo pajėgų bombardavimo. Iki šiol Roma šioje kampanijoje atliko tik pagalbinį vaidmenį.

Tačiau tikėtina, kad abiejų lyderių susitikimas bus įtemptas.

Prancūzija ir Italija kaltino viena kitą nesilaikant Šengeno sutarties, užtikrinančios laisvą asmenų ir prekių judėjimą ES viduje, kai abi šalys mėgina pažaboti migrantų srautą, plūstantį iš neramumų apimtos Šiaurės Afrikos.

Šiemet į pietų Italiją atvyko jau apie 25 tūkst. imigrantų, daugiausiai iš buvusios Prancūzijos kolonijos Tuniso. Dauguma jų atplaukė perpildytais žvejybos laivais į Italijai priklausančią nedidelę Lampedūzos salą.

Italija skundžiasi, jog buvo palikta viena spręsti šią problemą, tuo tarpu Prancūzija kaltina Romą mėginant išvengti atsakomybės ir sudarant sąlygas neteisėtiems migrantams išvykti į kitas ES šalis.

Italijos dienraštis „Corriere della Sera“ antradienį informavo, kad N.Sarkozy ir S.Berlusconi pasirašys bendrą laišką Europos Komisijos pirmininkui Jose Manueliui Barroso ir ES prezidentui Hermanui Van Rompuy, kuriame bus raginama sugriežtinti sienų kontrolę Šengeno erdvėje.

Laiške bus prašoma „nustatyti sąlygas, kurioms esant atskiros šalys galėtų atkurti pasienio patikras, susidūrusios su išskirtinėmis aplinkybėmis, į kurias turi būti reaguojama individualiai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius