-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 08 22 /21:26

Prancūzijos prezidentas palaiko siūlymą dar mėnesį derėtis dėl „Brexit“ sąlygų

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pritarė siūlymui dar mėnesį tęsti derybas, ieškant sprendinio dėl „Brexit“, nors atmetė didelių nuolaidų Londonui galimybę, ketvirtadienį pradėjęs susitikimą su Jungtinės Karalystės premjeru Borisu Johnsonu.
Emmanuelis Macronas ir Borisas Johnsonas
Emmanuelis Macronas ir Borisas Johnsonas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Kaip ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel – ankstesnę dieną, E.Macronas palaiko mintį, kad turi būti leista dar 30 dienų ieškoti sprendinio Airijos sienos problemai, kurstančiai didžiulius ginčus nuo pat „Brexit“ derybų pradžios 2017 metais.

„Mums reikia pasistengti, kad šis mėnuo būtų naudingas“, – E.Macronas sakė stovėdamas šalia B.Johnsono. Pastarasis savo ruožtu tvirtino, kad esama „lengvai pasiekiamų“ sprendinių, turinčių neleisti po „Brexit“ atsirasti realiai sienai tarp Airijos Respublikos ir Šiaurės Airijos.

Tačiau E.Macronas, pripažinęs, kad jo požiūris dėl „Brexit“ tarp Europos lyderių laikomas griežčiausiu, atmetė B.Johnsono raginimus atmesti vadinamąją apsidraudžiamąją priemonę dėl Airijos problemos, Bendrijos suderėtą su ankstesne Britanijos lydere Theresa May.

Apsidraudžiamoji priemonė (backstop) turi užtikrinti, kad Britanijai išstojus iš ES nebūtų atnaujinti muitinės tikrinimai prie sienos tarp Bendrijos nare liekančios Airijos ir Jungtinei Karalystei priklausančios Šiaurės Airijos.

B.Johnsonas šį mechanizmą laiko „antidemokratišku“ ir iššūkiu Britanijos suverenitetui, nes jis reikalauja, kad Londonas pereinamuoju laikotarpiu laikytųsi Bendrijos taisyklių.

„Esama lengvai prieinamų techninių sprendinių [išvengti muitinės tikrinimų], ir jie buvo plačiai aptarti, – tvirtino B.Johnsonas. – Galima kurti patikimų prekiautojų schemas, elektroninį išankstinį tikrinimą.“

ES argumentuoja, kad apsidraudžiamoji priemonė yra būtina, siekiant užtikrinti, jog neatsinaujintų konfliktas padalytoje saloje, kur prieš Britanijos valdymą nukreiptas smurtas nusinešė tūkstančius gyvybių.

„Noriu kalbėti labai aiškiai – per ateinantį mėnesį neparengsime naujos išstojimo sutarties, labai besiskiriančios nuo pirminių dalykų“, – Eliziejaus rūmuose sakė E.Macronas.

B.Johnsonui praeitą mėnesį atėjus į valdžią tikimybė, kad spalio 31-ąją Britanija išstos iš ES be jokios sutarties, padidėjo. Ekonomistai sako, kad toks scenarijus padarytų didelės žalos tiek JK, tiek ES ekonomikoms.

„ES ir šalys narės scenarijaus be sutarties tikimybė turi vertinti rimčiau nei iki šiol“, – ketvirtadienį Briuselyje žurnalistams sakė vienas ES pareigūnas, pageidavęs likti anonimu.

Vienas prancūzų pareigūnas trečiadienį irgi sakė, kad tokia baigtis tampa „labiausiai tikėtina“.

ES „šiek tiek susirūpinusi“

Minėtas pareigūnas, kalbėjęs prieš derybas Paryžiuje, pareiškė, kad blokas yra „šiek tiek susirūpinęs dėl to, ką išgirdome vakar“ Berlyne.

„Laukiame naujų faktų, įgyvendinamų idėjų“, – pridūrė jis.

„ES ir valstybės narės turi vertinti išstojimo be sutarties galimybę daug rimčiau nei anksčiau“, – pažymėjo pareigūnas.

Vis tik Prancūzijos ir Vokietijos sutikimas tęsti derybas su B.Johnsono vyriausybe suteikė optimizmo finansų rinkoms – svaro vertė euro ir dolerio atžvilgiu išaugo vienu procentu.

Kalbėdama Nyderlanduose vėliau ketvirtadienį A.Merkel pareiškė, kad Britanija turi rasti sprendinį Airijos sienos problemai iki pat „Brexit“ galutinio termino – spalio 31 dienos. Tai yra šiek tiek daugiau laiko nei 30 dienų laikotarpis, kurį kanclerė paminėjo trečiadienį.

Vilties prošvaistė?

Vizitas Paryžiuje buvo B.Johnsono pirmosios kelionės į užsienį nuo darbo premjero poste pradžios antroji stotelė.

Trečiadienį jis lankėsi Berlyne, kur derėjosi su A.Merkel, pasiūliusia jam laiko sprendiniui rasti.

B.Johnsonas pareiškė, kad buvo „smarkiai paskatintas“ per derybas su Vokietijos lydere.

„Žaviuosi ta ryžtingumo dvasią, kurią, regis, ji turi“, – sakė britų premjeras.

Tačiau daugelis apžvalgininkų įžvelgė A.Merkel komentaruose dar vieną pavyzdį, esą rodantį, kad vokiečių kanclerė viešai reiškia daug švelnesnę poziciją dėl „Brexit“ negu E.Macronas, kurio kandžios replikos jau ne kartą pykdė Londoną.

„Tarp Paryžiaus ir Berlyno nėra nė menkiausio nesutarimo šiais klausimais“, – trečiadienį patikino vienas E.Macrono patarėjas, taip pat pageidavęs likti anonimas.

Politinių konsultacijų bendrovės „Eurasia Group“ analitikas Europos klausimais Mujtaba Rahmanas mano, kad siūlymas vesti derybas yra nedidelė nuolaida, kurią suteikė ES, nenorėdama būti palaikyta atsakinga už „kietąjį“ „Brexit“.

„Jie sako Borisui: tvirtini, kad visa tai gali būti padaryta kitaip – turi 30 dienų pasiekti tai, ko jūs, britai, neįstengėt padaryti per dvejus metus“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius