Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos prezidentas Sarkozy pasiuntė policiją atidaryti streikininkų blokuojamas degalų saugyklas (nuotraukos)

Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy penktadienį pasiuntė policiją atidaryti streikininkų blokuojamų degalų saugyklų, intensyvėjant visuomenės kovai dėl teisės išeiti į pensiją sulaukus 60 metų.
Streikai Prancūzijoje
Streikai Prancūzijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Policijai pavyko atidaryti kai kurių naftos bazių vartus, tačiau streikininkai užsibarikadavo kituose Prancūzijos degalų skirstymo centruose, protestuodami prieš vyriausybės planus pavėlinti pensinį amžių nuo 60 metų iki 62.

Kaip praneša prezidento kanceliarija, N.Sarkozy nusprendė pasiųsti policiją, siekiant išvengti degalų stygiaus. Pranešama, kad panikos apimti vairuotojai užplūdo degalines, kai dėl streikų 12 Prancūzijos naftos perdirbimo įmonių buvo priverstos sustabdyti gamybą.

Netoli Viduržemio jūros uostamiesčio Marselio esančios Pajūrio Foso naftos saugyklos darbininkai nesipriešino, kai policija atvyko atidaryti nuo ketvirtadienio neveikiančios įmonės, pranešė profesinės sąjungos.

Policija taip pat atidarė Basenso ir Lespinaso degalų saugyklas Prancūzijos pietvakariuose bei Overnės Kurnono bazę centrinėje šalies dalyje.

Tačiau streikininkai penktadienį užblokavo bent penkias kitas degalų saugyklas: Kano ir Uistrehamo miestuose šiaurėje, Le Mane ir Verne prie Sešo šiaurės vakaruose bei La Rošelėje Atlanto vandenyno pakrantėje.

Prancūzijos pagrindinės profsąjungos sustiprino spaudimą, kovodamos prieš pensijų sistemos reformą, ragindamos savo narius ir šalininkus šeštadienį tęsti protestus gatvėse, taip pat surengti dar vieną akciją ateinantį antradienį.

Praeitą antradienį visoje šalyje prasidėjus demonstracijoms ir streikams, į gatves išėjo per milijoną žmonių, o kai kurių sektorių darbuotojai streikavo iki penktadienio.

Kai kuriuose miestuose prie protestų prisidėjo aukštųjų mokyklų studentai. Prancūzijoje studentų dalyvavimas paprastai laikomas itin didelio pasipriešinimo ženklu.

Pareigūnai nurodė, kad penktadienį protestuose dalyvavo daugiau nei 300 mokyklų studentai, o Prancūzijos Rivjeros mieste Kanuose vienas policininkas per demonstraciją buvo sužalotas protestuotojo mestu akmeniu.

„Nuo 1995 metų nebuvo tiek daug protestuotojų... tiek iš viešojo, tiek iš privataus sektoriaus, o dabar dar atstovaujančių visoms kartoms“, – įtakingos profsąjungos CGT vadovas Bernardas Thibault sakė televizijai LCI.

1995 metais tuometis Prancūzijos prezidentas Jacquesas Chiracas atšaukė siūlytą pensijų reformą dėl šalį paralyžiavusio tris savaites trukusio transporto darbuotojų streiko.

Tačiau dabartinė vyriausybė nerodo jokių ženklų, kad ketintų atsisakyti reformos, kuri yra vienas iš svarbiausių N.Sarkozy, kuris tikisi būti perrinktas 2012 metais, programos elementų.

Kai kuriuos svarbiausius reformų įstatymo, kuris turi padėti sumažinti Prancūzijos biudžeto deficitą, straipsnius Senatas jau patvirtino, o vyriausybė tikisi, kad šis teisės aktas bus galutinai priimtas iki spalio pabaigos.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius