-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos prokuroras įspėja dėl padidėjusios teroro išpuolių grėsmės

Iš Irako ir Sirijos į Prancūziją atvykstantys islamo ekstremistai kelia didesnę teroro išpuolių grėsmę šalies teritorijoje, penktadienį įspėjo Prancūzijos kovos su terorizmu prokuroras.
Paryžius po teroro išpuolio
Paryžius po teroro išpuolio / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Interviu Prancūzijos naujienų televizijai BFM TV Jeanas-Francois Ricard'as sakė, kad negalima atmesti teroro aktų, vykdomų „asmenų, atvykusių iš teritorijų, kuriose veikia teroristai, ypač iš Irako ir Sirijos regiono“, galimybės.

Šis prokuroro įspėjimas nuskambėjo prieš prasidedant aštuonių įtariamųjų, susijusių su 2016 metų Bastilijos paėmimo dieną įvykdytu išpuoliu Nicoje, teismo procesui. Per išpuolį žuvo 86 žmonės.

Pasak J.-F.Ricard'o, ekstremistų keliama grėsmė nuo 2020-ųjų išaugo.

„Dvejus metus galėjome matyti, kaip grupuotė „Islamo valstybė“ susigrąžina kai kurias teritorijas, persitvarko“ Irake ir Sirijoje, sakė jis.

Jis atkreipė dėmesį į sausio mėnesį džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojų įvykdytą išpuolį Sirijos kalėjime šiaurės rytiniame Hasakės mieste, kur buvo laikomi įtariami ekstremistai.

Grėsmę taip pat kelia Prancūzijoje už teroristinius nusikaltimus nuteisti asmenys, kurie netrukus išeis į laisvę, sakė prokuroras.

„Labai dažnai jie būna neatsisakę jokių savo įsitikinimų“, – kalbėjo jis.

J.-F.Ricard'o teigimu, Prancūzijos teisminės ir žvalgybos tarnybos atidžiai stebės į laisvę paleistus kalinius.

Prokuroras sakė, kad Prancūzijos valdžios institucijos „turės padaryti viską, ką gali“, kad neleistų teroristams surengti planuojamus išpuolius.

„Tai yra tikra problema, kurios tikrai neturime neigti“, – kalbėjo jis.

Atsakomybę už 2016 metų liepos 14-osios išpuolį Nicoje prisiėmė IS. Jį surengęs tunisietis ekstremistas Mohamedas Lahouaiejas Bouhlelis, kuris nukreipė 19 tonų sunkvežimį į žmones, susirinkusius Nicos pajūrio bulvare žiūrėti Bastilijos paėmimo dienos fejerverkų, buvo nušautas policijos pareigūnų.

Pasak prancūzų pareigūnų, Prancūzijos pilietybę turėjusį M.L.Bouhlelį šiam žingsniui paskatino ekstremistinės grupuotės skleidžiama propaganda, tačiau jie sakė neradę įrodymų, kad šį išpuolį būtų surengusi IS. Kiti įtariamieji šioje byloje bus teisiami specialiame teroristinius nusikaltimus nagrinėjančiame teisme Paryžiuje.

Birželį 20 įtariamųjų buvo nuteisti dėl 2015 metų lapkričio 13-ąją džihadistų surengtų koordinuotų išpuolių Paryžiaus koncertų salėje „Bataclan“, nacionaliniame stadione, keliuose baruose ir restoranuose, per kuriuos žuvo 130 žmonių ir dar maždaug 350 buvo sužeisti.

Daugiausia dėmesio buvo skirta vieninteliam gyvam likusiam atakų vykdytojui Salahui Abdeslamui. Kiti įtariamieji buvo pripažinti kaltais dėl to, kad padėjo rengti išpuolius arba slėpė S.Abdeslamą nuo policijos. Manoma, kad kai kurie iš jų yra žuvę Sirijoje; jie buvo teisiami už akių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius