Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos riaušių policija dujomis tramdė protestuojančius kalėjimų prižiūrėtojus (nuotraukos)

Prancūzijoje riaušių policija antradienį panaudojo ašarines dujas prieš kalėjimo prižiūrėtojus, užblokavusius įėjimą į didžiausią Prancūzijos kalėjimą.
Prancūzijos riaušių policija tramdė kalėjimų prižiūrėtojus.
Prancūzijos riaušių policija tramdė kalėjimų prižiūrėtojus. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šią akciją visoje šalyje prižiūrėtojai surengė protestuodami dėl nepaprastai perpildytų šalies kalėjimų ir etatų mažinimo.

Susirėmimas šalia Paryžiaus esančiame Fleri Meroži kalėjime prasidėjo tuomet, kai policija atvyko išardyti kalėjimo prižiūrėtojų pastatytų barikadų. Tokiu būdu prižiūrėtojai siekė atkreipti dėmesį į blogas kalinimo 194 Prancūzijos kalėjimuose sąlygas, kurios sukėlė kalinių savižudybių bangą.  

Policija buvo priversta įsikišti ir pačiame Paryžiuje esančiame La Santė kalėjime, kai prižiūrėtojai mėgino sutrukdyti kalinius išvežti į teismą. Susirėmimai įvyko ir Ajačo kalėjime, esančiame Viduržemio jūros saloje Korsikoje.  Paryžiaus regione esančiame Le Freno kalėjime sargybiniai taip pat statė barikadas.

Susirėmimas su policija prasidėjo pirmadienį, kai kalėjimo sargai ėmė primygtinai reikalauti padidinti etatų skaičių ir pagerinti darbo sąlygas.  

Teisingumo ministrė Rachida Dati susitiko su profsąjungos vadovais, siūlydama nutraukti protestus, kurie pirmąją neramumų dieną vyko 79 kalėjimuose. Tačiau niekas nesitikėjo, kad ministrė, pasitrauksianti iš savo posto artimiausiomis savaitėmis, ką nors iš esmės pažadės.
„Pataisos sistema serga jau daugelį metų", – pareiškė profsąjungų pareigūnas Christophe'as Marques , Paryžiuje vadovavęs susitikimui su ministre. „Rachida Dati, prieš palikdama ministeriją, turi mums duoti vilčių teikiantį ženklą", – sakė Ch.Marques.

Finansų ministras Ericas Woerthas (Erikas Vorsas) atsakydamas į prižiūrėtojų reikalavimus, pareiškė, kad šiais metais kalėjimuose buvo sukurta nuo 2 iki 3 tūkst. papildomų darbo vietų ir kad to užtenka. „Aš išgirdau jų reikalavimus, tačiau mes jau padidinome etatų skaičių ir, manau, turėtų to užtekti", – sakė E.Woerthbet Prancūzijos televizijai "I-tele".

Aptriušusiuose Prancūzijos kalėjimuose, kurie pritaikyti kalėti maždaug 52 535 kalinių, šiuo metu kali 63 351 asmenų. Pernai juose įvyko 115 kalinių savižudybių, daugiau nei per dvejus ankstesnius metus.

Antradienį susirėmimai taip pat įvyko ir prie Viduržemio jūros esančiame Marselio kalėjime, tačiau prižiūrėtojai iš šiaurinių Reno, Bresto, Nanto miestų po derybų su R.Dati atidėjo protestus. Profsąjungų atstovai reiškė nepasitenkinimą, kad policija pirmadienį prieš protestuotojus panaudojo griežtas priemones – gumines kulkas.  

Pasak profsąjungos lyderių, apie 4 tūkst. prižiūrėtojų dalyvavo pirmadienio demonstracijose, ir jie vėliau nusprendė palaikyti protestus tol, kol vyriausybė sutiks su jų reikalavimais.

Pagal Prancūzijos įstatymą kalėjimų prižiūrėtojai neturi teisės streikuoti, ir daugelis prižiūrėtojų protestavo per išeiginę dieną.  

Europos Taryba supeikė Prancūzijos kalėjimų būklę, pažymėdama, kad ji viena prasčiausių Vakarų Europoje.  

47 valstybes vienijanti organizacija apskaičiavo, kad kalinių savižudybių skaičius Prancūzijoje du kartus didesnis nei Vokietijoje ir Britanijoje, ir tris kartus nei Ispanijoje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius