-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos teismas paskyrė pirmąsias baudas veidus viešumoje dengiančioms musulmonėms

Prancūzijos teismas ketvirtadienį paskyrė pirmąsias baudas dviem moterims, kurios nepaisė įstatymo, draudžiančio viešose vietose dėvėti veidą dengiantį musulmonišką nikabą.
Musulmonių apdarai: hidžabas (kairėje viršuje), nikabas (dešinėje viršuje), čadra (kairėje apačioje) ir burka
Musulmonių apdarai: hidžabas (kairėje viršuje), nikabas (dešinėje viršuje), čadra (kairėje apačioje) ir burka / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Bauda Prancūzija

Nuo balandžio mėnesio, kai įsigaliojo šis įstatymas, policija jau yra išrašiusi kelias baudas dėl šio tvarkos pažeidimo, tačiau šios nuobaudos yra pirmosios, kurias paskyrė teismas. Tuo tarpu, nubaustos moterys žada apskųsti teismo sprendimą ir, jei prireiks, kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą.

Teismo sprendimu, 32-jų metų Hind Ahmas turės sumokėti 120 eurų baudą, o 36-erių Najate Nait Ali – 80 eurų.

Prokuroro reikalavimo nurodyti atsakovėms išklausyti privalomą pilietybės pagrindų kursą teismas nepatenkino.

Į teismo posėdį moterys atvyko pavėlavusios. Viena iš jų gegužę nebuvo įleista į teismo rūmus, kai atsisakė nusiimti nikabą ir parodyti pareigūnams savo veidą.

Maždaug už 50 km į rytus nuo Paryžiaus esančiame Mo mieste prie miesto rotušės gegužę suimtas moteris ginančios asociacijos „Nelieskite mano konstitucijos“ atstovas Yannas Gre sakė, kad moterys apskųs teismo sprendimą.

Jeigu aukštesnės instancijos teismas paliks galioti paskirtas baudas, jos kreipsis į Strasbūro teismą, sakė jis.

„Šis įstatymas draudžia nikabus dėvinčioms moterims išeiti iš namų ir būti viešose vietose. Tai tam tikras įkalinimo iki gyvos galvos nuosprendis“, – sakė jis.

Abi moterys buvo suimtos, kai nusprendė įteikti gimtadienio tortą miesto merui ir parlamentarui Jeanui-Francois Cope, kuris taip pat yra pirmąjį tokio pobūdžio įstatymą Europoje prastūmusios Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy dešiniosios Sąjungos už liaudies judėjimą (UMP) parlamentinės frakcijos vadovas.

J.F.Cope daug prisidėjo prie to, kad draudimas dengti veidą įsigaliotų ne tik oficialiose įstaigose, bet ir gatvėse, nurodo asociacija „Nelieskite mano konstitucijos“.

Solidarumą atsakovėms parodė dar keletas moterų, išklausiusių teismo nuosprendį pridengtais veidais. Tarp jų buvo pietinio Avinjono miesto aktyvistė Kenza Drider, anksčiau paskelbusi apie ketinimą kelti savo kandidatūrą kitų metų prezidento rinkimuose.

Tačiau kol kas abejojama, kad šiai moteriai pavyks gauti 500 renkamų pareigūnų parašus, kurie būtini, norint užregistruoti savo kandidatūrą.

Prancūzijos pareigūnų duomenimis, iš visų, maždaug 4–6 milijonų šalyje gyvenančių musulmonų, tik maždaug 2 tūkst. moterų dėvi visą veidą dengiančius hidžabus, populiarius kai kuriose arabų ir Pietų Azijos šalyse.

Daugelis musulmonų ir žmogaus teisių gynėjų tvirtina, kad dešinių politinių pažiūrų prezidentas nusitaikė į vieną labiausiai pažeidžiamų grupių, taip norėdamas parodyti prieš imigrantus nusiteikusiems rinkėjams, kad supranta jų būgštavimus dėl islamo grėsmės keliamos Prancūzijos kultūrai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius