-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 16 /22:08

Prancūzijos vyriausybė nutarė nebejuokauti: skelbiami ypač griežti suvaržymai

Prancūzijoje jau kelios dienos neveikia mokyklos, barai, restoranai, vyriausybė prisakiusi likti namuose. Tačiau savaitgalį į gatves, parkus ir pievas išėjo tiek žmonių, kad staigus infekcijų naujuoju koronavirusu protrūkis šalyje gali būti neišvengiamas. Todėl prezidentas Emmanuelis Macronas pirmadienio vakarą paskelbė apie virtinę kur kas griežtesnių karantino priemonių.
Prancūzai savaitgalį masiškai rinkosi į parkus – koronaviruso grėsmė jiems nė motais
Prancūzai savaitgalį masiškai rinkosi į parkus – koronaviruso grėsmė jiems nė motais / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

E.Macronas paskelbė, kad prancūzų judėjimas dabar bus labai ribotas – uždrausti bet kokie susibūrimai šalies teritorijoje, žmonėms liepta likti namuose ir iš jų išeiti tik esant būtinam reikalui. Bet koks šalies piliečių judėjimas draudžiamas per ateinančias 15 dienų.

Už nusižengimus grės baudos.

Prancūzija taip pat uždaro išorės sienas.

Prancūzijos prezidentas spaudos konferencijos metu sakė, kad visos šalies įmonės turi imtis priemonių, kad darbuotojai galėtų dirbti iš namų. E.Macronas žadėjo, kad šalis neleis, kad dėl susidariusios situacijos žlugtų verslas.

Jis taip pat nurodė, kad dėl koronaviruso atidedamas antrasis savivaldos rinkimų turas.

Artimiausiu metu sergančius šalies gyventojus gabent į gydymo įstaigas bus pasitelkti kariškiai.

E.Macronas konferencijos metu keletą kartų pakartojo: „Mes esame kare, sveikatos kare.“

15min šaltiniai anksčiau teigė turintys žinių, kad Prancūzija pirmadienio vakarą bus „uždaryta“ net 45 dienoms. Esą po 18 valandos bus draudžiama išeiti iš namų, o iki tol – tik vienam šeimos nariui apsipirkti. Jis privalės turėti lapą su užrašyta pavarde, adresu ir vieta, kur eina.

Premjeras Edouard'as Philippe'as šeštadienį kone maldavo prancūzus laikytis atstumo vieniems nuo kitų, o būriavimasis 100 ir daugiau žmonių grupėmis apskritai buvo uždraustas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas

Bet Paryžiaus parkai, turgūs ir bulvarai savaitgalį, į miestą atėjus puikiems orams, buvo tiesiog sklidini. Laikykitės vieni nuo kitų mažiausiai metro atstumu? Tokia rekomendacija, regis, rūpėjo mažai kam.

Matydami vaizdus iš pavasariu alsuojančio ir dėl naujojo koronaviruso grėsmės nesibaiminančio Paryžiaus, nemažai socialinių tinklų vartotojų netvėrė pykčiu dėl tokio neatsakingo elgesio.

Ypač priblokšti buvo Paryžiuje gyvenantys italai, kurių gimtinėje dėl koronaviruso siautėjimo kilusi didžiulė krizė.

„Italai Paryžiuje eina iš proto, nes prancūzai neįvertina, kokia pavojinga situacija. O mes žinome, kas laukia. Italija turėjo būti pavyzdys, bet proga pasimokyti iš kitų klaidų praleidžiama“, – piktinosi Elena Rossini.

Nemažai Paryžiaus, nuo kurio neatsiejama vaikščiojimo į kavines kultūra, gyventojų teisinosi norėję galbūt paskutinį kartą pasimėgauti laisvu savaitgaliu mieste.

Dabar tokia prabanga baigėsi. Dar iki E.Macrono kreipimosi į šalį vis daugiau mokslininkų ir visuomenės sveikatos specialistų ėmė kalbėti, kad vienintelis būdas sustabdyti viruso plitimą yra priverstinis žmonių uždarymas namuose – taip, kaip Italijoje ir Ispanijoje, kur taikomos tik retos išimtys.

J.Solomonas: daug žmonių nesuprato, kad turi likti namuose. O tai reiškia, kad mes nesugebame sustabdyti epidemijos.

„Tai vienintelis metodas, kurį šiandien turime. Nėra vakcinos, todėl vienintelė reali vakcina – riboti plitimą įvedant asmeninę discipliną“, – teigė sveikatos apsaugos srityje dirbantis konsultantas Alainas Ducardonnet.

Panašią nuomonę išsakė Prancūzijos sveikatos apsaugos generalinis direktorius Jerome'as Solomonas, pripažinęs, kad su viruso plitimu kovoti sekasi labai sunkiai. Iki pirmadienio vakaro Prancūzijoje buvo užregistruota beveik 5,5 tūkst. užsikrėtimų naujuoju koronavirusu, 127 žmonės mirė.

„Daug žmonių nesuprato, kad turi likti namuose. O tai reiškia, kad mes nesugebame sustabdyti epidemijos“, – pareiškė J.Solomonas, pridūręs, kad situacija taptų „katastrofiška“, jei Prancūzijoje tektų rinktis, kurių pacientų gyvybes gelbėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius