Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos žurnalistai kaltina E.Macrono vyriausybę bandymu apriboti žiniasklaidos laisvę

Prancūzijos žurnalistams atstovaujanti sąjunga teigė, kad naujoji prezidento Emmanuelio Macrono vyriausybė demonstruoja „itin nerimą keliančius“ priešiškumo žiniasklaidos laisvei ženklus, rašo „The Local“.
Emmanuelis Macronas
Prancūzijos žurnalistai kaltina E.Macrono vyriausybę bandymu apriboti žiniasklaidos laisvę / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Keletame internetinių svetainių pasidalintame pareiškime žurnalistų sąjunga „Societe des Journalistes“ (SDJ) apkaltino praeitą mėnesį suformuotą vyriausybe tuo, kad ši žurnalistams daro spaudimą ir grasina teisinėmis priemonėmis.

Šį SDJ pareiškimą pasirašė naujienų agentūra „Agence France-Presse“ ir tokie dienraščiai kaip „Le Monde“, „Liberation“ bei „Les Echos“. Transliuotojai „Radio France“, „Europe 1”, „BFMTW“ ir „France 2” taip pat prisideda prie kaltinimų.

Pareiškime teigiama, kad praeitą savaitę „du ministrai, remiantis tuo, kaip jie suvokia žiniasklaidos laisvę ir šaltinių apsaugą, siuntė itin nerimą keliančius signalus“.

Penktadienį Darbo ministerija padavė skundą dėl dokumento vagystės po to, kai kairiųjų laikraštis „Liberation“ atskleidė vyriausybės planų pertvarkyti darbo kodeksą detales. Tokie planai Prancūzijoje vertinami itin prieštaringai.

Nors vyriausybė teigė, kad šis skundas buvo nukreiptas ne į laikraštį, o į dokumentą nutekinusį asmenį, Nacionalinė žurnalistų sąjunga palaikė skundą signalu, kad „ant jos profesijos norima užmauti antsnukį“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Francois Bayrou
AFP/„Scanpix“ nuotr./Francois Bayrou

Praeitą savaitę teisingumo ministras Francoisas Bayrou susisiekė su „Radio France“ direktoriumi pasiskųsti dėl radijo žurnalistų skambučių jo „MoDem“ partijai. Ministras skambučius apibūdino kaip „priekabiavimą“.

SDJ skunde taip pat minimas susirūpinimas, kad REM praeitą mėnesį apskundė naujienlaiškį „Lettre A“ už tai, kad šis pacitavo programišių iš partijos pavogtą informaciją.

F.Bayrou su radiju susisiekė keletą valandą prieš „Radio France“ paskelbiant tyrimą apie „MoDem“ partijos europarlamentarus, galimai piktnaudžiauvusius savo galiomis samdant asistentus.

„MoDem“ yra maža centristų partija, sudariusi sąjungą su E.Macrono vadovaujama „Respublika, pirmyn!" (REM) partija.

SDJ skunde taip pat minimas susirūpinimas tuo, kad REM praeitą mėnesį apskundė naujienlaiškį „Lettre A“ už tai, kad šis pacitavo programišių iš partijos pavogtą informaciją.

Antradienį premjeras Edouard'as Philippe'as kritikavo F.Bayrou dėl skambučio į radiją sakydamas, kad teisingumo ministras turėtų demonstruoti „pavyzdinį“ elgesį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Edouard'as Philippe'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Edouard'as Philippe'as

„Kai esi ministras, nebegali reaguoti kaip eilinis pilietis“, – sakė E.Philippe'as.

Vis dėlto F.Bayrou antradienį žurnalistams teigė: „Kai turiu ką nors pasakyti.. Nesvarbu, ar politikos pareigūnams, ar dirbantiems žiniasklaidoje... Aš pasakysiu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius