Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzų dėstytoja po Irano teismų kankynės parskrido namo

Jauna prancūzų dėstytoja Clotilde Reiss sekmadienį iš Irano, kur prieš 10 mėnesių buvo suimta ir apkaltinta šnipinėjimu bei antivyriausybinių protestų kurstymu, parskrido namo.
Clotilde Reiss
Clotilde Reiss / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Dėstytojas Iranas

Po to, kai jos advokatas sumokėjo Iranui daugiau kaip ketvirčio milijono dolerių baudą, vyriausybinis lėktuvas 24 metų mokslininkę parskraidino į oro pajėgų bazę netoli Paryžiaus. Ją turi sutikti prezidentas Nicolas Sarkozy.

C.Reiss grįžimu baigėsi ilga drama, kuri sukėlė įtampą tarp Prancūzijos ir Irano. Jos metu jaunoji dėstytoja rodėsi per televiziją transliuotame teismo procese ir šešias savaites praleido liūdnai pagarsėjusiame Teherano Evino kalėjime.

Ji buvo paleista po to, kai Prancūzijos teismas nusprendė nepatenkinti Jungtinių Valstijų prašymo išduoti vieną iraniečių inžinierių, ir prieš pat laukiamą kito teisėjo sprendimą dėl kalinamo žudiko iraniečio prašymo paleisti jį pirma laiko.

Tačiau Prancūzijos užsienio reikalų ministras Bernard'as Kouchneras tvirtino, kad nebuvo „jokio derėjimosi ir jokios išmokos“ už C.Reiss paleidimą, ir sakė, kad tarp tų Prancūzijos ir Irano bylų nėra jokių sąsajų.

„Ši virtinė teisėjų sprendimų – Prancūzijoje mes nedarome įtakos teisėjų sprendimams – neturi nieko bendra su jokiu derėjimusi, jokiomis tariamomis derybomis“, – sakė jis interviu radijui „Radio J“.

C.Reiss buvo areštuota liepos 1 dieną, po demonstracijų prieš ginčijamų Irano prezidento rinkimų rezultatus. Rugpjūtį prasidėjo jos teismas dėl kaltinimų veikus prieš nacionalinį saugumą. Tuo metu Paryžiaus ir Teherano santykiai jau buvo labai priešiški dėl Prancūzijos susirūpinimo Irano branduoline programa.

Per savo pirmąjį pasirodymą teisme, kuris buvo rodomas per televiziją, C.Reiss pripažino „dėl asmeninių priežasčių“ dalyvavusi antivyriausybiniuose protestuose ir parašiusi pranešimą vienam institutui, susijusiam su Prancūzijos ambasados kultūros skyriumi.

Daugumą to laiko, kai buvo tardoma, jai buvo leidžiama likti Prancūzijos ambasadoje, tačiau nuogąstauta, kad jai gali būti paskirta ilgo laisvės atėmimo bausmė Irano kalėjime.

„Žinoma, esu nepaprastai laimingas, – sekmadienį radijui RTL sakė jos tėvas Remi Reissas. – Tai užbaigia šį skyrių ... Jos gyvenimas gali grįžti į normalias vėžes“.

„Pamoka ... yra ta nepaprasta jos patirtis, – tęsė jis. – Tai nuostabi istorija, nes ji prasidėjo nuo jos entuziazmo. O tada buvo politiniai įvykiai, kurie visa pakeitė“.

C.Reiss advokatas Mohammadas Ali Mahdavi Sabetas šeštadienį sakė, kad teismas skyrė jai 285 tūkst. dolerių (797 tūkst. litų) baudą, kurią jis sumokėjo „šį rytą“. Pasak advokato, teismo sprendimo, kuris esąs „artimas išteisinimui“, jis neapskundė.

Teismas skyrė C.Reiss dvi kalėjimo bausmes po penkerius metus, o tada „dėl (atsakovės) asmeninės situacijos, ... malonės sprendimu“, pakeitė jas bauda, sakė M.A.M.Sabetas.

C.Reiss, kurią jos pažįstami apibūdina kaip rimtą mokslininkę, įsimylėjusią iraniečių kalbą ir kultūrą, buvo areštuota prieš tai, kai turėjo išskristi namo baigusi pusmetį trukusią dėstymo ir tyrimų programą Isfahano mieste.

C.Reiss buvo paleista praėjus savaitei po to, kai Prancūzijos teismas atmetė JAV prašymą išduoti iraniečių inžinierių Majidą Kakavandą, kuris Prancūzijoje buvo laikomas nuo 2009–ųjų kovo, ir leido jam grįžti namo.

M.Kakavandas, kuris namo išskrido praėjusią savaitę, buvo areštuotas Vašingtono prašymu. Amerikiečiai kaltina jį 2006–2008 metais pirkus ribojamus elektroninius komponentus ir per Malaiziją eksportavus juos į Iraną.

„Reiss paleidimas neturi nieko bendra su ... Kakavando paleidimu“, – sakė Irano Užsienio reikalų ministerijos atstovas Raminas Mehmanparastas, kurį citavo naujienų agentūra „Fars“.

„Teisėjai išnagrinėjo jos bylą ir jai pagal verdiktą buvo leista išvykti“, – pridūrė jis.

Tačiau ir M.Kakavando, ir kito Prancūzijoje laikomo iraniečio – Ali Vakili Rado (Alio Vakilio Rado) – vardai buvo dažnai siejami su C.Reiss byla.

Antradienį Prancūzijos teismas turi priimti sprendimą dėl A.Vakili Rado prašymo paleisti jį už užstatą. Jis 1994 metais buvo nuteistas už nušalintojo šacho paskutinio premjero Shapouro Bakhtiaro nužudymą 1991–aisiais.

Šeštadienį Senegalas paskelbė, kad C.Reiss buvo paleista po senegaliečių prezidento Abdoulaye Wade, kuris šiuo metu pirmininkauja Islamo Konferencijos Organizacijai, tarpininkavimo.

Senegalo vyriausybė sakė, jog Teheranas antradienį paprašė A.Wade pranešti Prancūzijai apie sprendimą paleisti C.Reiss.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius