Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzų kariuomenė sako Malyje nukovusi „Al Qaeda“ atšakos vadeivą

Prancūzijos kariuomenė pirmadienį pranešė, kad jos su džihadistais kovojančios pajėgos Malyje nukovė grupuotės „Islamiškojo Magribo „al Qaeda“ (AQIM) „aukšto rango lyderį“ Yahią Djouadi, atsakingą už finansus ir logistiką.
Prancūzijos kariai Malyje
Prancūzijos kariai Malyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šis alžyrietis, dar žinomas kaip Abu Ammaras al Jazairi, buvo nužudytas naktį į vasario 26 dieną, maždaug už 160 km į šiaurę nuo Timbuktu centrinėje Malio dalyje, teigiama kariuomenės pareiškime.

Jo žūtis dar labiau „susilpnina „al Qaeda“ vadovybę“ Malyje, sakoma pranešime. Jame Y.Djouadi vadinamas „al Qaeda“ „svarbia sąsaja Šiaurės Malyje, ypač Timbuktu rajone“, su Islamo ir musulmonų paramos grupe (GSIM).

Y.Djouadi, buvęs „al Qaeda“ operacijų Libijoje „emyras“, 2019 metais pabėgo į Malį ir apsigyveno Timbuktu regione, kur padėjo organizuoti šią grupę ir koordinavo tiekimą, finansavimą bei logistiką, nurodė kariuomenė.

Kariškiai nurodė, kad Y.Djouadi nukovė sausumos pajėgos, remiamos atakos sraigtasparnio „Tiger“ ir dviejų dronų.

Prancūzija, susipykusi su karine chunta Bamake, rengiasi maždaug 2,4 tūkst. savo karių iš Malio perkelti į kitas Sachelio regiono šalis, taip pat kovojančias su valstybių sienų nepaisančiais džihadistų sukilimais.

Perdislokavimas turi trukti pusmetį ir kariuomenė nurodė, kad „operacijos prieš ginkluotas teroristų grupes, ypač prieš aukščiausius „al Qaeda“, GSIM ir Didžiosios Sacharos islamo valstybės (ISGS) lyderius, tęsiasi“.

Prancūzų pajėgos Malyje buvo dislokuotos 2013 metais, bet Paryžiaus ir Bamako ginčai po 2020 metų perversmo paskatino kariškių vyriausybę kreiptis į kitus sąjungininkus, tokius kaip Rusijos sukarinta grupuotė „Wagner“.

Net ir su tarptautiniais sąjungininkais Maliui sunku atgauti teritorijas iš džihadistų, 2012 metais pradėjusių sukilimą šalies šiaurėje. Vėliau šis sukilimas išplito ir į kaimyninius Nigerį ir Burkina Fasą.

Per kovas jau žuvo tūkstančiai žmonių, o šimtai tūkstančių gyventojų buvo priversti palikti savo namus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius