Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzų policija susirėmė su streikuojančiais didžiausio Europos kalėjimo prižiūrėtojais

Prancūzų policija penktadienį prie didžiausio Europos kalėjimo ašarinėmis dujomis vaikė streikuojančius kalėjimo prižiūrėtojus, profesinėms sąjungom nuo praeitos savaitės tęsiant protestus visoje Prancūzijoje dėl esą neužtikrinamo saugumo.
Fleri Meroži kalėjimas
Fleri Meroži kalėjimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Susirėmimas įvyko prie Fleri Meroži kalėjimo į pietus nuo Paryžiaus, kalėjimo prižiūrėtojams protestuojant po virtinės brutalių atakų, atkreipusių dėmesį į saugumo problemas ir radikalizavimąsi Prancūzijos kalėjimuose, kurie dažnai būna perpildyti.

Prie įėjimo į kalėjimą, kuriame laikoma daugiau kaip 4,3 tūkst. kalinių, maždaug 150 streikuojančių prižiūrėtojų įrengė degančių padangų ir medinių padėklų barikadą, kad jų kolegos negalėtų ateiti į darbą, pranešė AFP korespondentas.

Tačiau riaušių policijos kontingentas greit pralaužė piketo liniją, ašarinėmis dujomis nuvijo demonstrantus ir įleido į pastatą norinčius dirbti prižiūrėtojus. Tuo metu protestuotojai buvo laikomi už policijos užtvaros.

„Riaušių policija puolė ir paleido į mus ašarines dujas, bet mes bandėme priešintis“, – AFP sakė 28 metų prižiūrėtojas, vardu Sacha.

Daugybė skundų

Ketvirtadienį maždaug 120 kalinių po vidurdienio pasivaikščiojimo kieme atsisakė grįžti į savo kameras, bet paskui buvo sugrąžinti padedant intervencijos komandoms, pranešė Prancūzijos kalėjimų administracija.

Šeši kaliniai, įtariami protesto vadovai, buvo perkelti į bausmių korpusą, sakė šaltinis profesinėje sąjungoje.

Nors antradienį prasidėjo derybos dėl šios problemos, o prezidentas Emmanuelis Macronas pažadėjo iki vasario pabaigos pristatyti kalėjimų sistemos pertvarką, profsąjungos nusprendė tęsti streiką.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas

Streikas buvo pradėtas sausio 11 dieną po incidento, kai vienas nuteistas Vokietijos pilietis, buvęs „al Qaeda“ kovotojas, žirklėmis ir skustuvu sužeidė tris prižiūrėtojus Vanden le Vjeilio kalėjime Prancūzijos šiaurėje.

Ketvirtadienį buvo „mobilizuoti“ prižiūrėtojai daugiau kaip 123 kalėjimuose, pranešė profesinės sąjungos UFAP-UNSA ir CGT.

Kalėjimų administracijos pateikti skaičiai rodo, kad streikas vienokiu ar kitokiu laipsniu paveikė 87 iš 188 šalies kalėjimų – maždaug 46 procentus.

Profesinių sąjungų pareigūnai derėjosi su Teisingumo ministerija dėl seniai reiškiamo prižiūrėtojų nepasitenkinimo mažais atlyginimais, nepakankamu darbuotojų skaičiumi ir per dideliu kalinių skaičiumi.

Kalėjimų prižiūrėtojai dabar taip pat perspėja, kad po kelių su islamo ekstremizmu siejamų ar stebimų kalinių išpuolių jų saugumui yra iškilęs pavojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius