-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pranešama, kad Čečėnijoje policija masiškai suiminėja homoseksualus, yra ir nužudytų

Rusijos laikraštis „Novaya Gazeta“ rašo, kad Čečėnijoje pareigūnai suiminėja ir net nužudo homoseksualus, rašo Laisvosios Europos radijo interneto svetainė.
Ramzanas Kadyrovas
Ramzanas Kadyrovas / „Scanpix“/AP nuotr.

Balandžio 1-ąją Rusijos laikraštis, cituodamas keletą neįvardytų šaltinių, pranešė, kad per pastarąsias dienas Čečėnijoje buvo sulaikyta daugiau nei 100 homoseksualių vyrų, o trys buvo nužudyti.

Skelbiama, kad tarp sulaikytųjų yra ir gerai žinomų vietos televizijos laidų vedėjų, religijos atstovų.

„Novaya Gazeta“ teigimu, homoseksualių vyrų sulaikymo faktą patvirtino šaltiniai regioninėje Vidaus reikalų ministerijoje, Federalinėje saugumo tarnyboje (FSB), prokuratūroje, taip pat – LGBT aktyvistai.

Čečėnijos respublikos vadovo Ramzano Kadyrovo atstovas spaudai Rusijos laikraščio straipsnį pavadino „visišku melu ir dezinformacija“. „Negali sulaikyti ir persekioti žmonių, kurių paprasčiausiai nėra mūsų respublikoje, – aiškino jis. – Jeigu tokių žmonių būtų Čečėnijoje, teisėsaugos organams nieko nereikėtų daryti su jais, nes jų giminės juos pasiųstų ten, iš kur negrįžtama.“

Čečėnijos žmogaus teisių aktyvistė Kheda Saratova, priklausanti prezidentinei Žmogaus teisių tarybai, Rusijos valstybiniam radijui sakė, kad policija ir visa teisinė sistema Čečėnijoje į atvejus, kai homoseksualus nužudo jų artimieji, žiūri „supratingai“. Jos teigimu, ji pati net nesivargintų pranešti apie tokį nusikaltimą.

Čečėnijos Vidaus reikalų ministerijos atstovas spaudai Rusijos laikraščiui RBC sakė, kad „Novaya Gazeta“ straipsnis yra „balandžio 1-osios pokštas“. Tačiau „Novaya Gazeta“ tokius teiginius atmeta.

Kad suėmimai ir nužudymai gali būti tiesa, britų portalui „The Guardian“ teigė ir Jekaterina Sokirianskaja iš Tarptautinės krizių grupės. Ji sakė, kad per pastarąsias 10 dienų ji iš įvairių šaltinių gauna nerimą keliančios informacijos. „Girdėjau, kad tai vyksta Grozne, už Grozno, ir tarp įvairaus amžiaus bei profesijų žmonių“, – sakė ji.

J.Sokirianskajos teigimu, homoseksualumas regione yra tabu, vadinasi, informacija ateina iš antrų ar trečių rankų ir jos dažnai neįmanoma visiškai patikrinti. „Beveik neįmanoma gauti informacijos iš aukų ar jų šeimų, tačiau dėl iš įvairių žmonių gaunamų signalų skaičiaus sunku tikėti, kad sulaikymų ir smurto iš tikrųjų nėra“, – teigė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius