-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 08 /22:12

J.Comey liudijimas: D.Trumpo administracija melavo, nusprendė apšmeižti jį ir visą FTB

JAV prezidento Donaldo Trumpo atleistas Federalinių tyrimų biuro (FTB) vadovas Jamesas Comey pagaliau stojo prieš Kongresą atsakyti į klausimus apie galimą D.Trumpo bandymą paveikti tyrimą, pradėtą dėl jo rinkiminės kampanijos ryšių su Rusija.
Jameso Comey liudijimas
Jameso Comey liudijimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
VIDEO: J.Comey liudijimas

Suprasti akimirksniu

  • J.Comey mano, kad buvo atleistas dėl tyrimo, skirto išsiaiškinti ryšius tarp D.Trumpo kampanijos ir Rusijos;
  • J.Comey neabejoja, kad Rusija bandė paveikti 2016-ųjų rinkimus ir kad Rusijos vyriausybė slypi už kampanijos metu surengtų kibernetinių atakų;
  • Anot J.Comey, po atleidimo prezidento administracija skleidė melus ir „nusprendė apšmeižti mane, o dar svarbiau – visą FTB“;
  • J.Comey manė, kad D.Trumpas gali meluoti apie tai, kas buvo kalbėta susitikime, todėl nutarė viską dokumentuoti;
  • J.Comey sakė, kad D.Trumpo žodžius apie tyrimą dėl M.Flynno suprato kaip nurodymą jo nebetęsti; apie visą tyrimą dėl ryšių su Rusija tokių kalbų nebuvo;
  • J.Comey teigimu, D.Trumpas iš jo reikalavo trijų dalykų: lojalumo; kad M.Flynnas būtų paliktas ramybėje; kad J.Comey viešai pasakytų, jog joks tyrimas dėl D.Trumpo veiksmų neatliekamas;
  • J.Comey pripažino nutekinęs žiniasklaidai savo užrašus apie susitikimus su D.Trumpu, kad būtų greičiau paskirtas specialusis prokuroras;

21.19 val. D.Trumpo advokato pareiškimas

JAV prezidento Donaldo Trumpo teisininkas ketvirtadienį paneigė buvusio Federalinio tyrimų biuro (FTB) vadovo Jameso Comey pareiškimus šalies vadovo atžvilgiu ir pareiškė, jog buvęs pareigūnas turi būti teisiamas dėl informacijos nutekinimo.

Jis taip pat pareiškė, jog J.Comey turi būti teisiamas.

Marcas Kasowitzas teigė, jog prezidentas jokia forma ir turiniu „niekada nesakė ponui Comey „Man reikia lojalumo, tikiuosi lojalumo“, taip neigdamas vieną esminių D.Trumpo atleisto pareigūno kaltinimų.

Jis taip pat pareiškė, jog J.Comey turi būti teisiamas. „Šiandien ponas Comey prisipažino, jog nutekino savo privilegijuotų pokalbių, vienas iš kurių buvo įslaptintas, užrašus savo draugams“, - teigė teisininkas.

„Paliekame tai atitinkamoms institucijoms spręsti, ar jo nutekinimai turi būti tiriami“, - pridūrė jis.

20.09 val. Mano, kad buvo atleistas dėl Rusijos tyrimo

Respublikonas Johnas Cornynas klausė, ar FTB agentas, sužinojęs apie nusikalstamą veiklą, privalo apie ją pranešti. J.Comey atsakė „nesantis tikras, ar privalo teisiškai, tačiau kultūriškai – taip“. Jis teigė besitikintis, kad kiekvienas agentas praneštų apie nusikaltimą.

Manau, kad buvau atleistas dėl Rusijos tyrimo... Buvo stengiamasi pakeisti tyrimo eigą, – sakė J.Comey.

„Jei nori, kad tyrimas būtų nutrauktas, ar FTB direktoriaus atleidimas yra geras būdas tai padaryti?“, – klausė J.Cornynas.

„Man tai neatrodo labai protinga, tačiau todėl, kad buvau atleistas, esu beviltiškai šališkas“, – atsakė J.Comey.

„Vadinasi niekas nepakenkė FTB tyrimui?“, – klausė J.Cornynas.

„Teisingai. O buvusio FTB direktoriaus R.Muellerio paskyrimas specialiuoju tyrėju yra labai svarbus“, – teigė J.Comey.

„Manau, kad buvau atleistas dėl Rusijos tyrimo... Buvo stengiamasi pakeisti tyrimo eigą. Tai labai svarbu ne tik man, bet ir nepriklausomam FTB tyrimų pobūdžiui“, – svarstydamas, kodėl buvo atleistas, sakė J.Comey.

Paklaustas, ar D.Trumpas, Tviteryje rašydamas apie pokalbių įrašus, jam grasino, buvęs FTB vadovas atsakė: „Neketinu čia sėdėti ir interpretuoti prezidento „Twitterio“ įrašų.“

19.56 val. Baltieji rūmai: D.Trumpas nėra melagis

Baltųjų rūmų atstovė spaudai atleistam FTB vadovui Jamesui Comey dar tebeliudijant Senate surengė trumpąją spaudos konferenciją. Joje Sarah Huckabee Sanders pareiškė, kad Donaldas Trumpas „nėra melagis“.

J.Comey, pradėdamas savo liudijimą, D.Trumpą ir jo administraciją apkaltino melu ir šmeižtu. „Tai buvo melas, aiškus ir paprastas melas“, – sakė J.Comey, kalbėdamas apie Baltųjų rūmų administracijos tvirtinimus, kad FTB buvo prastai vadovaujama, o direktoriaus pareigas einant J.Comey, Biure tvyrojo netvarka ir agentai buvo praradę pasitikėjimą savo vadovu.

„Administracija nusprendė apšmeižti mane, o dar svarbiau – visą FTB“, – sakė buvęs biuro vadovas.

D.Trumpo atstovė spaudai, paklausta apie tokius J.Comey žodžius, atsakė: „Galiu užtikrintai pasakyti, kad prezidentas nėra melagis“.

19.44 val. Gyrė specialųjį tyrėją R.Muellerį

Paklaustas, ar mano, kad D.Trumpą sieja slapti ryšiai su Rusija, J.Comey teigė negalintis atsakyti į šį klausimą atvirame posėdyje.

Respublikonas Tomas Cottonas klausė, ar J.Comey mano, kad M.Flynnas bandė jį apgauti. Buvęs FTB vadovas atsakė, kad tai tyrimo subjektas ir jis negali apie tai kalbėti.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Jameso Comey liudijimas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Jameso Comey liudijimas

J.Comey nuo atsakymo susilaikė ir tuomet, kai senatorius Kamala Harris paklausė, ar jis žino apie kokius nors prezidento kampanijos žmonių ir rusų susitikimus, apie kuriuos nebuvo skelbta anksčiau.

Tuo tarpu buvęs FTB vadovas pagyrė specialųjį tyrėją R.Muellerį.

19.37 val. D.Trumpas gyrė J.Comey darbą

J.Comey sakė, kad kartą prezidentas jam paskambino tiesiog pasakyti, jog jis puikiai dirbo.

Demokratas Joe Manchinas klausė, ar D.Trumpas kada nors išreiškė nepasitenkinimą J.Comey darbu. Buvusio FTB vadovu teigimu, situacija buvo priešinga.

J.Comey sakė, kad kartą prezidentas jam paskambino tiesiog pasakyti, jog jis puikiai dirbo.

„Ar manote, kad būtumėte atleistas, jei prezidente būtų tapusi Hillary Clinton?“, – klausė J.Manchinas

„Tai geras klausimas. Nežinau“, – atsakė J.Comey.

Paklaustas, ar kada nors kalbėjosi su J.Sessionsu apie tai, kodėl jis buvo paprašytas palikti Ovalinį kabinetą, J.Comey atsakė teigiamai.

„Aš su juo kalbėjau... Aš perdaviau jam prezidento žinutę apie tai, kaip svarbu užkirsti kelią itin slaptos informacijos nutekinimui. Tačiau neužsiminiau apie M.Flynną“, – teigė buvęs FTB vadovas.

19.27 val. D.Trumpas neatrodė sunerimęs dėl rusų veiksmų

Paklaustas, ar D.Trumpas atrodė sunerimęs dėl rusų veiksmų, J.Comey sakė: „Iš pradžių vyko susirinkimas... Kurio metu jis uždavė klausimus... Bet po to nepamenu jo reiškiančio susirūpinimą.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jameso Comey liudijimas Kongrese
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jameso Comey liudijimas Kongrese

J.Comey dar kartą pabrėžė rusų bandymo paveikti rinkimus pavojų: „Niekas nesako mums ką galvoti, dėl ko kautis... Išskyrus dėl kitų amerikiečių. Tačiau turėjome užsienio vyriausybę, bandžiusią paveikti tai, kaip galvojame, balsuojame, elgiamės. Tai labai pavojinga.“

19.22 val. „D.Trumpas nebandė pristabdyti tyrimo“

Respublikonas Jamesas Lankfordas klausė, ar dar kas nors prašė J.Comey nutraukti tyrimą dėl M.Flynno. J.Lankfordas taip pat teiravosi, ar prezidentas reikalavo nutraukti šį tyrimą. J.Comey teigimu, D.Trumpas nebandė pristabdyti tyrimo.

„Jei prezidentas norėtų sustabdyti tyrimą, kaip jis galėtų tai padaryti?“, – klausė J.Lankfordas.

„Nesu juristas, tačiau teoriškai prezidentas galėtų tai padaryti“, – atsakė J.Comey.

J.Lankfordas teiravosi, kodėl J.Comey nenorėjo pasakyti FTB agentams, kad D.Trumpas prašė jį informuoti. Juk prezidentas rašo „Twitter“, kad jam šis tyrimas nepatinka.

„Manau, kad yra didelis skirtumas. Jis iš Ovalinio kabineto išvarė svarbius pareigūnus, ir, žiūrėdamas FTB direktoriui į akis, sakė besitikintis, kad galima nutraukti tyrimą... Efektas tikrai gąsdinantis“, – teigė J.Comey.

19.11 val. „Verčiau būčiau buvęs su žmona“

Kongrese J.Comey prisiminė D.Trumpo žinutę: „Pamačiau tą žinutę apie įrašus, ir pagalvojau – Dievuliau, tikiuosi, kad yra įrašai.“

Angusas Kingas klausė, ar teisingas D.Trumpo teiginys, kad J.Comey norėjo vakarieniauti kartu su prezidentu todėl, kad išlaikytų darbo vietą. J.Comey tokius D.Trumpo žodžius paneigė.

Buvęs FTB direktorius tikino, kad tam, jog pavakarieniautų su prezidentu, jis turėjo atšaukti pasimatymą su žmoną.

„Mėgstu leisti laiką su savo žmona. Norėčiau tą naktį būti buvęs su ja“, – sakė J.Comey ir sukėlė susirinkusiųjų juoką.

19.06 val. J.Comey: „Dievuliau, tikiuosi, kad yra įrašai“

Kalbėdamas apie D.Trumpo prašymą dėl M.Flynno tyrimo J.Comey sakė, kad buvo visiškai priblokštas D.Trumpo žodžių.

Gegužės mėnesį D.Trumpas „Twitter“ tinkle parašė, kad J.Comey turėtų viltis, jog nėra jų pokalbių įrašų, taip duodamas suprasti, neva jie iš neigiamos pusės parodytų atleistą FTB vadovą.

Kongrese J.Comey tai prisiminė: „Pamačiau tą žinutę apie įrašus, ir pagalvojau – Dievuliau, tikiuosi, kad yra įrašai. Pamenu, kad sakiau „Sutinku, jog jis geras vyrukas“ taip sakydamas, kad „Nesutinku su tuo, ko ką tik manęs paprašėte padaryti“.

19.02 val. „Nesiimti veiksmų buvo geriausia, ką galėjau padaryti“

Respublikonų senatorius Roy'us Bluntas pastebėjo, kad J.Comey ir toliau dirbo, nepaisydamas „rimto ir problemų keliančio“ bendravimo su prezidentu. Be to, J.Comey ir toliau tikino, kad dėl prezidento nėra pradėtas tyrimas. R.Blunto teigimu, J.Comey nesiėmė veiksmų. Senatorius klausė, ar tai buvo klaida.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Jameso Comey liudijimas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Jameso Comey liudijimas

„Ne, manau, kad nesiimti veiksmų buvo geriausias dalykas, kurį galėjau padaryti norėdamas išsaugoti tyrimą“, – sakė J.Comey.

R.Bluntas sakė, kad problema buvo ne M.Flynno ir S.Kisliako pokalbis, o tai, kad M.Flynnas melavo viceprezidentui. J.Comey sutiko.

18.53 val. Siūlo atkreipti dėmesį į svarbią detalę

J.Comey nesutiko atsakyti, ar nemanė, kad keista, jog D.Trumpas neatrodė susirūpinęs galimu Rusijos bandymu paveikti rinkimus.

J.Comey sakė: „Labai svarbus faktas yra tas, kad D.Trumpas visiems liepė išeiti Ovalinio kabineto. Man, kaip tyrėjui, tai labai svarbu.“

„Nepamenu jokio kito bendravimo su prezidentu išskyrus pradinį informacijos apie Rusijos kišimąsi į rinkimus pranešimą“, – sakė J.Comey.

Paklaustas, kodėl reikėtų juo tikėti, buvęs FTB vadovas sakė: „Manau, kad prisiekusieji turėtų įsiklausyti į visą mano liudijimą... Labai svarbus faktas yra tas, kad D.Trumpas visiems liepė išeiti Ovalinio kabineto. Man, kaip tyrėjui, tai labai svarbu.“

Jis turi omeny faktą, kad prieš pasikviesdamas J.Comey ir M.Flynną į Ovalinį kabinetą, D.Trumpas įsakė iš jo išeiti J.Sessionsui, J.Kushneriui ir R.Priebusui.

18.44 val. Dokumentuoti pokalbį paskatino nuojauta

Susan Collins klausė, ar D.Trumpas, prašydamas patvirtinti, kad dėl jo nėra pradėtas tyrimas, turėjo omeny kontržvalgybinį ar kokį nors kitą tyrimą.

J.Comey teigė nevartojęs termino „kontržvalgyba“: „Buvo svarbu tik užtikrinti, kad dėl jo nesame pradėję tyrimo.“

S.Collins paklausė, kodėl J.Comey nusprendė dokumentuoti susitikimo su prezidentu detales. „Tiesiog mano nuojauta sakė, kad tai gali būti svarbu siekiant apsaugoti šią organizaciją.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jameso Comey liudijimas Kongrese
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jameso Comey liudijimas Kongrese

18.40 val. J.Comey pripažino nutekinęs žiniasklaidai savo užrašus

Paklaustas, kaip šios užrašytos detalės buvo paviešintos, J.Comey sakė: „Penktadienį po to, kai buvau atleistas, prezidentas „Twitter“ parašė: „Tikiuosi, kad nėra jokių įrašų.“ Pabudęs pirmadienio naktį supratau, kad svarbu paviešinti savo versiją.“

„Paprašiau, kad šia informacija su žurnalistu pasidalintų mano artimas draugas, profesorius iš Kolumbijos teisės mokyklos“, – sakė J.Comey.

„Nepadariau to pats dėl įvairių priežasčių“, – sakė J.Comey Senato Žvalgybos komiteto posėdyje, kuris buvo tiesiogiai transliuojamas per televiziją.

„Tačiau paprašiau jo, nes pamaniau, jog tai galėtų paspartinti specialaus prokuroro paskyrimą“, – sakė J.Comey, turėdamas galvoje plačius įgaliojimus turintį nepriklausomą pareigūną, turintį ištirti, ar kas nors iš D.Trumpo rinkimų komandos narių buvo susimokęs su Rusija, siekiant paveikti prezidento rinkimų rezultatus.

18.34 val. Turi slaptos informacijos apie J.Sessionsą

J.Comey teigė negalintis viešame posėdyje sakyti, kodėl, jo manymu, generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas pasitraukė iš tyrimo dėl galimos Rusijos įtakos.

J.Comey sakė nežinantis, ar S.Yates žvalgybos bendruomenei išsakė savo susirūpinimą dėl M.Flynno. Buvęs FTB direktorius taip pat teigė nežinantis, ar J.Sessionas turėjo informacijos apie M.Flynną, ir kas dar gali būti susijęs su jo atleidimu.

18.29 val. Jautė, kad darbui kilo pavojus

Demokratas Ronas Wydenas sakė manantis, kad „atleidimo laikas atrodo įtartinai“. R.Wydeno manymu, prezidentas piktnaudžiavo savo galia.

„Jaučiau, kad dėl to, kaip aš elgiausi, ir ar parodžiau ištikimybę, mano darbui iškilo pavojus. Tačiau nemaniau, kad viskas nueis taip toli, jog bus susiję su tyrimu dėl Rusijos“, – sakė buvęs FTB direktorius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jameso Comey liudijimas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jameso Comey liudijimas

18.23 val. Patvirtino D.Trumpo reikalavimus

M.Rubio klausė, ar D.Trumpas turėjo omenyje tai, kad tyrimas dėl galimos Rusijos įtakos turėtų tekėti sava vaga, net jei liečia prezidento komandą. J.Comey patvirtino, kad D.Trumpas sakė būtent tai.

Buvęs FTB vadovas patvirtino tris D.Trumpo reikalavimus: būti lojaliu, nutraukti tyrimą dėl M.Flynno ir viešai pasakyti, kad dėl prezidento nėra pradėtas tyrimas.

18.18 val. Neteisingai suprato prašymą nutraukti tyrimą

Respublikonų senatorius Marco Rubio paklausė, ar D.Trumpas paprašė J.Comey nutraukti tyrimą dėl M.Flynno tik vieną kartą. J.Comey atsakė teigiamai.

Paklaustas, ar pasakė prezidentui, kad toks prašymas nederamas, J.Comey sakė „ne“.

„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Flynnas
„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Flynnas

„Nežinau kodėl... Galbūt buvau šiek tiek apstulbęs, negalėjau blaiviai mąstyti. Pagalvojau tik tiek, kad turiu galvoti, ką sakau“, – pasakojo buvęs FTB vadovas.

J.Comey teigė galvojęs, kad D.Trumpas omenyje turėjo tyrimą dėl Rusijos apskritai. Tuo tarpu D.Trumpas norėjo patvirtinimo, kad tyrimas nėra pradėtas būtent dėl jo.

„Pirmą kartą pasakiau, kad pažiūrėsiu, ką galima padaryti. Antrą kartą paaiškinau, kaip tai turėtų veikti“, – liudijo J.Comey.

18.11 val. Nežinojo, ką daryti su D.Trumpo prašymu

Demokratė Dianne Feinstein J.Comey paklausė, ar, jo nuomone, tyrimas dėl galimų ryšių su Rusija padarė įtaką jo atleidimui.

„Taip, kadangi girdėjau prezidentą taip sakant“, – teigė J.Comey.

Kai apie pokalbį J.Comey papasakojo komandos nariams, jie buvo šokiruoti.

J.Comey sakė, kad D.Trumpas jo prašė viešai paskelbti, kad nebuvo pradėtas tyrimas dėl prezidento. Jis atsakė pažiūrėsiantis, ką galima padaryti. J.Comey teigė, kad šie jo žodžiai buvo „šiek tiek bailus“ būdas užbaigti telefoninį pokalbį.

Kai apie pokalbį jis papasakojo komandos nariams, jie buvo šokiruoti. „Jie buvo labai susirūpinę. Tačiau nežinojo, ką daryti su šia informacija“, – sakė buvęs FTB vadovas.

„Ar turėtumėme ja pasidalinti su pareigūnais iš Teisingumo departamento?Mes negalime sutrukdyti tyrimo komandai... Todėl nusprendėme, kad turime nesidalinti šia informacija su savo kolegomis... Pasakyti tai generaliniam prokurorui nebuvo jokios prasmės... Nebuvo jokių kitų patvirtintų vadovų... Mes nusprendėme, kad geriausia, ką galime padaryti, tai pasilaikyti šią informaciją sau“, – sakė J.Comey.

18.04 val. D.Trumpo žodžius priėmė kaip įsakymą

Jau anksčiau buvo žinoma, kad D.Trumpas išreiškė viltį, jog J.Comey nutrauks tyrimą dėl M.Flynno. Paklaustas, ar prezidentas jam įsakė nutraukti tyrimą, J.Comey atsakė: „Jo žodžiais – ne.“

„Priežastis, kodėl aš vis kartoju jo žodžius, yra ta, kad priėmiau juos kaip įsakymą. Jis – JAV prezidentas, todėl aš priėmiau tai kaip įsakymą“, – sakė buvęs FTB vadovas.

Paklaustas, ar žino ką nors, kam buvo pateikti klausimai išreiškus viltį, J.Comey atsakė „ne“.

17.52 val. Dokumentavo, nes manė, kad D.Trumpas gali meluoti

Kalbėdamas apie pirmąjį susitikimą D.Trumpu, kurį J.Comey nusprendė dokumentuoti, buvęs FTB vadovas sakė, kad jie dviese kalbėjosi apie svarbius dalykus. Kodėl dokumentavo?

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Jamesas Comey
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Jamesas Comey

Anot J.Comey, jis manė, kad D.Trumpas gali meluoti apie tai, kas buvo kalbėta susitikime, todėl nutarė viską dokumentuoti.

Anot J.Comey, jis manė, kad D.Trumpas gali meluoti apie tai, kas buvo kalbėta susitikime, todėl nutarė viską dokumentuoti.

J.Comey teigė, kad vienas iš FTB lyderių manė, jog J.Comey neturėtų sakyti D.Trumpui apie dėl prezidento pradėtą tyrimą. Anot J.Comey, šį klausimą jis su savo komanda aptarė vėliau, ir tas pats kolega patarė nesakyti apie pradėtą tyrimą dėl D.Trumpo kampanijos ryšių su Rusija.

„Jis bijojo, kad tai gali suklaidinti, kadangi tyrimas galėjo akivaizdžiai paveikti kampaniją, o kampanijos galva buvo kandidatas“, – Kongrese sakė buvęs FTB vadovas.

17.40 val. Apie pirmąsias rusų atakas sužinota 2015 m.

Paklaustas, kada pirmą kartą sužinojo apie rusų kibernetines atakas, J.Comey teigė: „Jų buvo daug. Sužinojau 2015-ųjų vasaros pabaigoje. Buvo metamos didžiulės pastangos.“

Buvusio FTB vadovo teigimu, rusai, bandydami padaryti įtaką JAV prezidento rinkimams, taikėsi į „šimtus žmonių, manau, jų galėtų būti daugiau nei tūkstantis“.

Jo teigimu, FTB stengėsi informuoti aukas apie „masinę fišingo kampaniją“. J.Comey sakė, kad B.Obamos administracija ieškojo būdų užkirsti kelią kibernetinėms atakoms.

17.35 val. D.Trumpo administracija „nusprendė apšmeižti mane“

J.Comey Kongrese sakė, kad po to, kai D.Trumpas jį atleido, prezidento administracija skleidė melus ir „nusprendė apšmeižti mane, o dar svarbiau – visą FTB“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jameso Comey liudijimas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jameso Comey liudijimas

17.30 val. Neabejoja Rusijos kišimusi

J.Comey teigė neturįs abejonių, kad Rusija bandė paveikti 2016-ųjų rinkimus ir kad Rusijos vyriausybė slypi už kampanijos metu surengtų kibernetinių atakų.

Buvęs FTB vadovas teigė, kad prezidento prašymas nutraukti tyrimą dėl M.Flynno ryšių su Rusija pažeidė įstatymą.

17.24 val. Mano atleistas dėl vykdyto tyrimo apie ryšius su Rusija

J.Comey teigė keletą kartų kalbėjęs su D.Trumpu dar prieš atleidimą, visus kartus prezidentas teigė besidžiaugiantis FTB vadovo darbu ir išreiškė viltį, kad jis šiame poste dirbs ir toliau. Todėl J.Comey mano, kad buvo atleistas dėl tyrimo, skirto išsiaiškinti ryšius tarp D.Trumpo kampanijos ir Rusijos.

Pasidalino pasirengtomis pastabomis

Trečiadienį buvo paskelbtos raštu pasirengtos pastabos, kurias J.Comey išsakys įstatymų leidėjams.

Iš viso pastabose J.Comey prisimena devynis privačius pokalbius su JAV prezidentu Donaldu Trumpu. Trys buvo susitikimai akis į akį, šeši – pokalbiai telefonu, rašo „The Washington Post“.

Reikalavo lojalumo

Anot J.Comey, per vieną susitikimą – vakarienę Baltuosiuose rūmuose sausio mėnesį – D.Trumpas FTB vadovui pasakė: „Man reikia lojalumo, aš tikiuosi lojalumo“. Jau anksčiau buvo kalbėta, kad naujasis JAV prezidentas norėjo, jog FTB direktorius prisiektų jam ištikimybę.

Po tokių žodžių, J.Comey prisimena, jis „nejudėjo, nekalbėjo ir nepakeitė savo veido išraiškos per tą nejaukią tylą, kuri kilo po to“.

„Mes tiesiog žiūrėjome vienas į kitą tyloje. Pokalbis tuomet vėl tęsėsi, bet jis vėl grįžo prie šios temos vakarienės pabaigoje“, – rašo atleistas FTB vadovas. Vėl paklaustas apie lojalumą, J.Comey tuomet teigia atsakęs: „Jūs visuomet iš manęs sulauksite atvirumo“.

Norėjo, kad būtų baigtas tyrimas dėl M.Flynno

Vasario mėnesį Baltuosiuose rūmuose D.Trumpas paprašė J.Comey užbaigti tyrimą dėl generolo M.Flynno, kurio ryšius su Rusija FTB tiria.

„Tikiuosi, kad gali matyti laisvą kelią tam, jog tai paleistum, paleistum Flynną, – J.Comey teigimu, sakė D.Trumpas. – Jis geras vyrukas. Tikiuosi, kad tai galėsi paleisti.“

„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Flynnas
„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Flynnas

J.Comey rašo, kad jis suprato, jog prezidentas prašo nutraukti tyrimą dėl M.Flynno, ir tokį kišimąsi jis palaikė keliančiu didelį nerimą.

Norėjo patikinimo apie tyrimą dėl savęs

Anot J.Comey, kartą prieš D.Trumpo inauguraciją ir vėl per sausio mėnesio vakarienę, jis patikino prezidentą, kad dėl jo asmeniškai nėra pradėtas tyrimas (kalbama apie FTB tyrima dėl galimų D.Trumpo kampanijos komandos ir Rusijos ryšių). Vėliau jis prezidentui pasakė, kad šia informacija jis pasidalijo su Kongreso lyderiais.

Iš esmės J.Comey raštu parengtos pastabos patvirtina tai, ką yra sakęs D.Trumpas – kad J.Comey tris kartus prezidentui pasakė, kad jis nėra tyrėjų akiratyje.

Iš esmės J.Comey raštu parengtos pastabos patvirtina tai, ką yra sakęs D.Trumpas – kad J.Comey tris kartus prezidentui pasakė, kad jis nėra tyrėjų akiratyje.

Tuomet balandžio 11 d., rašo J.Comey, prezidentas jam paskambino ir paklausė, ką jis daro, kad paskleistų žinią, jog D.Trumpas nėra tyrimo objektas. Prezidentas tuometiniam FTB direktoriui pareiškė, kad „tyrimo debesis“ jam trukdo dirbti prezidento darbą.

„Aš tau buvau labai ištikimas, labai ištikimas. Žinai, mes turėjom tą dalyką“, – pastabose D.Trumpą cituoja J.Comey ir rašo, kad jis į tokius prezidento žodžius neatsakė ir nepaklausė, ką jis turėjo omenyje sakydamas „tą dalyką“.

Pasak J.Comey, tai buvo paskutinis kartais, kai jis kalbėjosi su prezidentu D.Trumpu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius