Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prasideda Serbijos mokykloje pernai šaudžiusio paauglio tėvų teismas 

Serbijos sostinėje Belgrade pirmadienį prasideda paauglio, kuris pernai per šaudymo incidentą mokykloje nužudė 10 žmonių, įskaitant devynis bendraklasius, tėvų teismas. 
BETAPHOTO/SIPA / BETAPHOTO/SIPA
BETAPHOTO/SIPA / BETAPHOTO/SIPA

Praėjusių metų gegužę įvykęs incidentas ir po dienos įvykęs antras šaudymas sukrėtė Balkanų šalį ir sukėlė dideles demonstracijas prieš vyriausybę.

Teismo procesas vyksta po to, kai Belgrado aukštesnioji prokuratūra spalį įtariamojo šaulio tėvui pareiškė kaltinimus dėl „rimtos veikos, nukreiptos prieš bendrąjį saugumą“.

Pasak prokurorų, tėvas mokė savo sūnų naudotis šaunamaisiais ginklais, treniruotis šaudyti ir elgtis su ginklais.

Tėvas taip pat kaltinamas tinkamai nesaugojęs savo ginklų ir šaudmenų, todėl įtariamasis kuprinėje galėjo paslėpti pistoletą ir 92 kulkas, vėliau panaudotus per šaudymo incidentą.

Paauglio motinai pareikšti kaltinimai dėl neteisėto šaudmenų laikymo.

Prokurorai taip pat apkaltino vieną Serbijos šaudymo klubo vadovą ir instruktorių dėl melagingų parodymų davimo.

Įtariamam šauliui išpuolio metu buvo 13 metų, todėl pagal Serbijos įstatymus jis negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn.

Po šaudymo incidento Serbijos prezidentas Aleksandaras Vučičius pažadėjo nuginkluoti šalį, pradėdamas plataus masto kampaniją prieš legalius ir nelegalius šaunamuosius ginklus šalyje.

Nepaisant prezidento pažado, dėl šių įvykių kilo masiniai antivyriausybiniai protestai įvairiuose Serbijos miestuose. Dešimtys tūkstančių žmonių Belgrade ir kitur dalyvavo protestuose, reikalaudami, kad atsistatydintų keli aukščiausio rango pareigūnai ir smurto nušvietimo ribojimo žiniasklaidoje. 

A. Vučičius protestus pavadino politine akcija ir skleidė sąmokslo teorijas apie tai, kad protestus neva organizavo užsienio jėgos.

Projekto „Small Arms Survey“ duomenimis, Serbijoje ginklų turėtojų skaičius yra vienas didžiausių pasaulyje – 100 civilių gyventojų tenka daugiau kaip 39 šaunamieji ginklai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius