Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prasideda varžybos dėl JT generalinio sekretoriaus posto

2017 m. pasibaigus dabartinio JT generalinio sekretoriaus Ban Ki-moono kadencijai, pagal rotaciją ateis eilė kandidatui iš Rytų Europos regiono. Potencialiomis kandidatėmis įvardinamos dvi bulgarų politikės, rašo economist.com.
Jungtinių Tautų būstinė Niujorke
Jungtinių Tautų būstinė Niujorke / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nuo Boutroso Boutros-Ghalio ir Javiero Perezo de Cuellaro laikų britų komikas juokavo, kad ilga ir sunkiai ištariama pavardė yra svarbiausia savybė siekiant tapti JT generaliniu sekretoriumi. 2017 m. kandidatas turėtų būti renkamas iš Rytų Europos – regiono, garsėjančio sunkiai ištariamomis pavardėmis. Galbūt ši taisyklė nepasitvirtins, nes abiejų Bulgarijos kandidačių pavardes nesunku ištarti.

Tuo tarpu klausimas, kurią kandidatę nominuos Bulgarijos vyriausybė jau kelia politinį sujudimą šalyje. Prestižinė JT vadovo pozicija svarbi visoms valstybėms, ypač mažesnėms, siekiančioms didesnės įtakos pasaulyje.

JT generalinį sekretorių renka Saugumo Taryba. Dėl šios priežasties nuolatinės Saugumo Tarybos narės Rusija ir JAV turi galimybę daryti įtaką sprendimams. JAV jau išreiškė savo poziciją, kad JT vadovo poziciją pirmą kartą turėtų užimti moteris.

Prestižinė JT vadovo pozicija svarbi visoms valstybėms, ypač mažesnėms, siekiančioms didesnės įtakos pasaulyje.

Kaip rašoma economist.com, bulgarės yra stiprios kandidatės. Viena iš jų – Irina Bokova šiuo metu vadovauja UNESCO. Jos varžovė – Europos Komisijos viceprezidentė atsakinga už biudžetą Kristalina Georgieva. Praeitą savaitę pristatyto ambicingo plano dėl humanitarinės pagalbos finansavimo įgyvendinimui Ban Ki-moono skyrimu iš dalies vadovauja K.Georgieva. Dėl šio skyrimo K.Georgieva laikoma dabartinio JT vadovo favorite.

Kandidatę nominuos Bulgarijos ministras pirmininkas Boyko Borisovas. Premjeras artimiau bendradarbiauja su K.Georgieva ir gali siekti išlaikyti sąjungininkę Briuselyje bei nenominuoti jos JT vadovo pozicijai. Tuo tarpu I.Bokova yra artimesnė politinei opozicijai. Sausio 14 d. mažos valdančiosios koalicijos partijos lyderis pareiškė pasitrauksiąs iš vyriausybės, jei ministras pirmininkas nenominuos I.Bokovos.

I.Bokova prarado anksčiau turėtą JAV paramą, kai įsitraukė į lobizmo politiką dėl Palestinos priėmimo į UNESCO 2011 metais. Dėl to manoma, kad kandidatė susilauks Maskvos paramos.

Tuo tarpu antro lygmens kandidatai kantriai laukia tikėdamiesi, kad kandidatės „pribaigs“ viena kitą. Bulgarijos kandidačių nesėkmės atveju, potencialiais kandidatais į JT vadovo postą įvardijami buvęs Serbijos užsienio reikalų ministras Vukas Jeremicas ir Slovakijos užsienio reikalų ministras Miroslavas Lajcakas.

V. Jeremicui koją gali pakišti tai, kad jis įgijo daugybę priešų Vakaruose. 2008 m. jis vykdė kampanijas prieš tarptautinį Kosovo nepriklausomybės pripažinimą.

Jei Rusija ir JAV nesutars nė dėl vieno įvardinto kandidato, nauji kandidatai gali iškilti paskutinę akimirką. Nors Balkanų kandidatų pergalė yra labiausiai tikėtina, tikimybė, kad bus nominuoti ne Rytų Europos regiono politikai išlieka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius