Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prašo daugiau karių (nuotraukos)

Jungtinių Tautų (JT) taikos palaikymo vadovas kreipėsi į JT Saugumo Tarybą, prašydamas dislokuoti dar 3 tūkst. karių Demokratinėje Kongo Respublikoje ir taip apsaugoti šalies civilius, praneša BBC..
Demokratinės Kongo Respublikos kariai
Demokratinės Kongo Respublikos kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak Alain Le Roy, dabartinės minėtoje Afrikos valstybėje dislokuotos pajėgos nėra pakankamos civiliams apginti nuo smurto, kurį vykdo sukilėlių grupės ir šalies kariuomenė. Šiuo metu Demokratinėje Kongo Respublikoje dislokuoti 9 tūkst. JT taikos palaikymo misijos dalyviai.
Pastaroji krizė Demokratinėje Kongo Respublikoje kilo rugpjūtį, kai sukilėliai patraukė Gomos link – pastaroji šiuo metu apsupta pabėgėlių stovyklų.

JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas paragino susitarti dėl paliaubų, kad humanitariniai darbuotojai galėtų suteikti pagalbą 100 tūkst. pabėgelių, atskirtų sukilėlių kontroliuojamose šiaurės Gomos teritorijose.

Pasak Alain Le Roy, dabartinės minėtoje Afrikos valstybėje dislokuotos pajėgos nėra pakankamos civiliams apginti nuo smurto, kurį vykdo sukilėlių grupės ir šalies kariuomenė.JT taikos palaikymo misija Demokratinėje Kongo Respublikoje yra didžiausia iš visų jos vykdomų misijų. Tačiau A. Le Roy teigimu, 10 tūkst. rytinės šalies dalies gyventojų tenka tik 10 JT karių.

Kiek anksčiau sukilėlių lyderis generolas Laurentas Nkunda pranešė suformavęs alternatyvią administraciją šalies rytuose esančiame regione, kurį jis kontroliuoja. Teigiama, kad sukurta alternatyvi 12 ministrų vyriausybė ir kad sukilėliai taip pat apsiėmė pasirūpinti tokiomis funkcijomis, kaip policija ir saugumu.

Gen. L.Nkunda tvirtina kovojantis norėdamas apsaugoti savo tutsi bendruomenę nuo Ruandos hutu sukilėlių, atvykusių į šalį po 1994 metų Ruandos genocide.

Nors Demokratinės Kongo Respublikos valdžia pražadėjo sustabdyti hutu pajėgas, iš tiesų nieko dėl to nepadarė.

Pirmadienį gen. L.Nkunda pagrasino perimti visos šalies kontrolę, jei prezidento Josepho Kabilos valdžia ir toliau su juo nesiderės. Tačiau oficialios valdžios pareigūnas tvirtino, kad valdžia neketina kalbėtis su sukilėliais, kaltinamais karo nusikaltimais.

JT šiais nusikaltimais kaltina abi puses.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius