Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Premjeras: Latvija turės rinktis iš „blogo ir tikrai blogo scenarijaus“

Latvija, kuri stengiasi įtikti tarptautiniams skolintojams ir išvengti didėjančio nepasitenkinimo šalies viduje, turės rinktis iš „blogo ir tikrai blogo scenarijaus“ savo ekonomikai, trečiadienį sakė premjeras Valdis Dombrovskis.
Valdis Dombrovskis
Valdis Dombrovskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Interviu Latvijos radijui jis paaiškino, kad blogas scenarijus būtų toliau mažinti biudžeto deficitą, o dar blogesnis – atsisakyti skausmingų apkarpymų ir rizikuoti tarptautine finansinės pagalbos programa, be kurios Latvija gali bankrutuoti.

„Didesni išlaidų apkarpymai reikš staigesnį Latvijos ekonomikos smukimą“, – pripažino V.Dombrovskis.

Pastarosiomis dienomis tokie skolintojai kaip Europos Sąjunga (ES) ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF) smarkiai spaudė Latviją laikytis pernai vasarą duoto pažado 500 mln. latų (2,4 mld. litų) sumažinti kitų metų biudžeto deficitą.

Tačiau Latvijos centro dešiniųjų vyriausybė apkarpymais ir naujais mokesčiais sugebėjo pasiekti tik 325 mln. latų skaičių.

ES ekonomikos ir pinigų politikos komisaras Joaquinas Almunia antradienį paskelbė griežtą pareiškimą, kuriame reikalauja Latvijos tesėti pažadus.

V.Dombrovskis sakė, kad 500 mln. latų neturėtų būti „tikslas pats savaime“ ir kad tikslas veikiau turėtų būti Latvijos ekonomikos, kurios padėtis dabar yra viena prasčiausių Bendrijoje, atgaivinimas.

Antradienį premjeras, regis, padidino statymą – paprašė vyriausybės teisės ekspertų parengti įstatymo projektą, kuriuo būstų savininkai būtų apsaugoti nuo turto praradimo, neišgalint susimokėti bankams.

Pagal šį projektą bankams būtų uždrausta iškeldinti šeimas iš jų vienintelio būsto ir taikytis į kitą turtą finansinių įsipareigojimų dėl individualių įkeitimų nevykdymo atvejais.

Jei toks įstatymas bus priimtas, jis suduos skaudų smūgį Skandinavijos bankams, tokiems kaip „Swedbank“, SEB ir „Nordea“, kuriuos labai veikia Latvijos nekilnojamojo turto rinka ir kurie jau dabar patiria didžiulių nuostolių.

Ekspertai sako, kad tai galėtų būti žingsnis valiutos devalvavimo link. Iki šiol Latvija atkakliai to vengė, nes baiminosi, kad smarkiai nukentės latviai, kurie pasiėmė paskolas eurais. Jei bus priimtas įstatymas, apsaugantis tokius namų ūkius, vyriausybė turės mažiau priežasčių nedevalvuoti valiutos.

Kad išvengtų bankroto, pernai Latvija buvo priversta pasirašyti 7,5 mlrd. eurų (25,8 mlrd. litų) finansinės pagalbos susitarimą su TVF, ES ir kitais skolintojais. Neseniai Latvija gavo 1,6 mlrd. eurų (5,5 mlrd. litų) vertės išmokas, bet šie pinigai, kaip sakė V.Dombrovskis, baigsis kitų metų pradžioje.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius