Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Premjeras Manuelis Vallsas: Prancūzija kariauja su terorizmu, o ne su religija

Prancūzija kariauja su terorizmu, o ne su religija, penktadienį sakė premjeras Manuelis Vallsas, policijai netoli Paryžiaus užspeitus du įtariamus atakos žurnalo redakcijoje vykdytojus islamistus.
Prancūzijos vidaus reikalų ministras Manuelis Vallsas
Manuelis Vallsas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mes kariaujame su terorizmu. Nekariaujame su religija, su civilizacija“, – sakė M.Vallsas.

Prancūzija šiuo metu išgyvena šoką dėl trečiadienio atakos Paryžiuje, kai du broliai, kurie šaukė islamistinius šūkius, satyrinio žurnalo redakcijoje išžudė 12 žmonių.

Nuo 2013 metų užkirto kelią 5 atakoms

Policijai po dramatiškų gaudynių užspeitus įtariamuosius Damarten an Goelio miestelyje į šiaurę nuo Paryžiaus, M.Vallsas sakė, jog tikrai bus būtina imtis naujų priemonių reaguojant į ekstremistų keliamą grėsmę.

Pasak jo, vykdant dabartinę politiką nuo 2013 metų rugpjūčio buvo užkirstas kelias penkioms atakoms.

„Mes žinojome, kad mums gali būti smogta“, – sakė jis ir pridūrė neabejojantis, kad prancūzai po šio incidento taps stipresni.

„Ko teroristai siekia? Sėti baimę, sukiršinti prancūzus vienus su kitais. Mes privalome būti stipresni už tai“, – pažymėjo jis.

Politiškai susipriešinusiai ir ekonomikos krizės prislėgtai Prancūzijai stengiantis atsitokėti po tos tragedijos, šalies musulmonų bendruomenės, kuri yra didžiausia Europoje, vadovas paragino pasmerkti terorizmą per penktadienines pamaldas.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as ryžosi labai neįprastam žingsniui – jis vėliau penktadienį susitiks Eliziejaus rūmuose su ultradešiniųjų lydere Marine Le Pen, šaliai ruošiantis sekmadienį vyksiančioms „Respublikonų eitynėms“, kuriose, kaip prognozuojama, dalyvaus šimtai tūkstančių žmonių.

Daug neatsakytų klausimų

Vienas liudininkas pasakojo, kad vienas iš kaukėtų užpuolikų, įsiveržusių į „Charlie Hebdo“ redaktorių pasitarimą, šaukė „Allahu akbar“ (Dievas (visų) didesnis), taip pat šūktelėjo „Charb!“  – garsaus to leidinio karikatūrininko Stephane'o Charbonnier – slapyvardį ir pradėjo šaudyti.

Taip pat buvo keliama klausimų, kokiu būdu du asmenys, gerai žinomi dėl savo džihadistinių pažiūrų, sugebėjo praslysti pro saugumo tinklą ir užpulti „Charlie Hebdo“ – akivaizdžiai keršydami leidiniui, ne kartą išspausdinusiam karikatūrų, pašiepiančių musulmonų pranašą Mahometą.

Vienas liudininkas pasakojo, kad vienas iš kaukėtų užpuolikų, įsiveržusių į „Charlie Hebdo“ redaktorių pasitarimą, šaukė „Allahu akbar“ (Dievas (visų) didesnis), taip pat šūktelėjo „Charb!“  – garsaus to leidinio karikatūrininko Stephane'o Charbonnier – slapyvardį ir pradėjo šaudyti.

„Atsitiktinai pataikiau parkristi po stalu, ir jis manęs nepamatė. Po kelių akimirkų visi buvo ant žemės“, – pasakojo žurnalistas Laurent'as Leger.

Išleis 1 mln. tiražu numerį

Prieštaringos reputacijos savaitraštis pareiškė nesantis įbaugintas ir planuoja ateinančią savaitę išspausdinti savo naują numerį, kuris bus išleistas 1 mln. egzempliorių tiražu vietoje įprastų 60 000. Žurnalistai iš visos Prancūzijos pasiūlė pagalbą išretintam „Charlie Hebdo“ personalui, ruošiant tą leidinį.

„Labai sunku. Mes visi kenčiame – esame apimti sielvarto, baimės – bet vis tiek tai padarysime, nes kvailybė nelaimės“, – sakė skiltininkas Patrickas Pelloux.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius