-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prestižinis institutas Paryžiuje nebekviečia Kremliaus kritikų, studentai, tarp jų lietuviai, protestuoja

Prestižinis Paryžiaus politikos mokslų institutas (Sciences Po) kelia audrą šalies akademinėje bendruomenėje. Aukštosios mokyklos vadovybei, regis, tokie svarbūs ryšiai su Rusijos universitetais, kad institutas atšaukė jau kelis renginius, kuriuose turėjo pasirodyti Kremliaus ir Vladimiro Putino kritikai.
Davidas Satteris.
Davidas Satteris. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo „BuzzFeed“, sausio 19 dieną „Sciences Po“ turėjo vykti susitikimas su garsiu JAV tiriamosios žurnalistikos atstovu Davidu Satteriu, kuriam šiuo metu yra uždrausta vykti į Rusiją.

Naujausia D.Satterio knyga „The Less You Know, the Better Your Sleep: Russia's Road to Terror and Dictatorship Under Yeltsin and Putin“ nagrinėja teoriją, kad ne čečėnų teroristai, o Rusijos saugumo tarnybos pačios sprogdino daugiabučius trijuose šalies miestuose 1999 metais.

Anonsas dingo iš tinklalapio

Per sprogdinimus, kurie kartais vadinami „Rusijos rugsėjo 11-ąja“, tada žuvo šimtai rusų. V.Putinas tuomet ėjo premjero pareigas ir po trečiosios atakos Riazanės mieste įsakė bombarduoti Čečėnijos sostinę Grozną.

Taip prasidėjo Antrasis Čečėnijos karas, o netrukus V.Putinas pakeitė Borisą Jelciną prezidento poste.

Kad daugiabučių sprogdinimai galėjo būti Federalinės saugumo tarnybos specialioji operacija, teigė ir Aleksandras Litvinenka, ir Borisas Berezovskis, ir kai kurie nepriklausomi Rusijos žurnalistai. Prie visų jų naujojoje savo knygoje prisijungė ir D.Satteris.

„Facebook“ nuotr./Davido Satterio knygos apie Rusiją viršelis.
„Facebook“ nuotr./Davido Satterio knygos apie Rusiją viršelis.

Tokios teorijos Rusijos valdžiai, žinoma, nepriimtinos ir Kremliuje kelia pasipiktinimą.

Todėl turbūt nenuostabu, kad likus dviem dienoms iki numatyto renginio su D.Satteriu, iš „Sciences Po“ tinklalapio dingo susitikimo, kurį organizavo instituto Tarptautinių tyrimų centras (CERI), anonsas. Jis atrodė taip:

Atšaukto susitikimo su D.Satteriu anonsas „Sciences Po“ tinklalapyje.
Atšaukto susitikimo su D.Satteriu anonsas „Sciences Po“ tinklalapyje.

Pats D.Satteris teigia, kad jam apie atšauktą kvietimą į „Sciences Po“ ir CERI pranešė bičiulis. Amerikietis šiame institute buvo lankęsis 2014 metų kovą, kai kalbėjo apie Kremlių konferencijoje „Kijevas-Maskva-Sočis: augantys pavojai“.

Susitikimas su D.Satteriu buvo skubiai perkeltas į nepriklausomo žurnalo „L'Esprit“ redakciją.

D.Satteris: „Viskas vyko paskaitų metu, tad studentai, žinoma, neatėjo. Galima sakyti, kad mano pasirodymas buvo sabotuotas.“

Tačiau amerikietis pažymi: „Turėjome skubėti ir nespėjome atskirai pranešti apie renginį rusų, ukrainiečių ir čečėnų diasporoms. Be to, viskas vyko paskaitų metu, tad studentai, žinoma, neatėjo. Galima sakyti, kad mano pasirodymas buvo sabotuotas.“

Žurnalistas mano, kad „Sciences Po“ vadovybė išsigando rusų keršto. Mat institutas bendradarbiauja su trimis Rusijos aukštosiomis mokyklomis – Maskvos valstybiniu M.V.Lomonosovo universitetu, Maskvos aukštesniąja ekonomikos mokykla ir Maskvos valstybiniu tarptautinių santykių institutu.

O kuo daugiau tokių įstaigų, su kuriomis bendradarbiaujama, yra, tuo aukštesnis pasaulinis universiteto reitingas. „Sciences Po“ pernai tokiame reitinge buvo 223 vietoje. Kuo aukštesnis reitingas, tuo daugiau pinigų.

Išsigando ir kinų

„CERI nusprendė užsiimti išankstine savicenzūra. Dėl to labai gaila. Greičiausiai vadovybė išsigando dėl akademinių mainų su Rusija likimo. Turbūt taip pat išsigąsta, kad mūsų studentai gali būti išspirti“, – turėdamas omeny „Sciences Po“ studentus, šiuo metu studijuojančius Rusijoje, kalbėjo „BuzzFeed“ šaltinis institute.

Jis priminė, kad CERI prieš kelis mėnesius taip pat atsisakė priimti Ukrainos ministrą pirmininką Volodymyrą Hroismaną, kurio tikrai negalima laikyti draugišku Rusijai.

„Scanpix“/AP nuotr./Volodymyras Hroismanas
„Scanpix“/AP nuotr./Volodymyras Hroismanas

„Po konferencijos apie padėtį Čečėnijoje, kuri buvo surengta 2016 metų gegužę, CERI sulaukė skundų iš Rusijos ambasados. Šį kartą buvo nuspręsta reaguoti iš anksto. Tokia savicenzūra brutali“, – teigė „Sciences Po“ bendruomenės narys.

Siaubingai nepatenkintas ir buvęs CERI vadovas Jeanas-Francois Bayart'as: „Kai išgirdau apie tokį sprendimą, negalėjau tuo patikėti. Blogiausia – kad visa tai tėra spekuliacijos.

Pernai rugsėjį institute buvo atšauktas Tibeto dvasinio lyderio Dalai Lamos pasirodymas.

Vadovybė aiškina, kad buvo kilusi grėsmė mainams su institucijomis Rusijoje. Bet ar Rusijos ambasada kaip nors prieštaravo? Nemanau. CERI pritaikė savicenzūrą.“

„Esu skaitęs pranešimus Oksforde ir Kembridže, mano knygą išleido Jeilio universitetas. Tad dėl mano patikimumo abejoti nereikia – akivaizdu, kad problemų sukėlė tema. O šis atvejis su „Sciences Po“ netgi puikiai iliustruoja mano knygas pavadinimą“, – aiškino D.Satteris.

Pernai rugsėjį institute buvo atšauktas Tibeto dvasinio lyderio Dalai Lamos pasirodymas.

„Scanpix“/AP nuotr./Dalai Lama
„Scanpix“/AP nuotr./Dalai Lama

Kaip ir D.Satterio atveju, tąsyk išsigąsta svetimos šalies reakcijos – tik jau ne Rusijos, o Kinijos. „Sciences Po“ studijuoja daugybė kinų studentų.

Studentai protestuoja

„Tai tikrai ne D.Satterio, o „Sciences Po“ problema. Institutas jau ne pirmą kartą cenzūruoja renginius dėl verslo interesų“, – 15min teigė ten tarptautinę teisę studijuojantis lietuvis Audrius Justinas Ričkus.

Pernai studentai užblokavo amfiteatrą ir neleido radikalių dešiniųjų partijos „Nacionalinis frontas“ (NF) atstovui, Marine Le Pen dešiniąja ranka vadinamam Florianui Phillippot pasakyti kalbos.

Jis priminė pernykštį incidentą institute, kai studentai užblokavo amfiteatrą ir neleido radikalių dešiniųjų partijos „Nacionalinis frontas“ (NF) atstovui, Marine Le Pen dešiniąja ranka vadinamam Florianui Phillippot pasakyti kalbos.

„Tada instituto prezidentas aiškino, kad „Sciences Po“ svarbi žodžio laisvė ir dialogas, kad turėtų būti absoliuti žodžio laisvė. Bet dabar jie tiesiog tyli“, – teigė 22-ejų A.J.Ričkus.

Kad „Sciences Po“ bent iš pažiūros svarbi žodžio laisvė, iliustruoja faktas, jog neseniai šiame elitiniame institute NF atidarė savo partijos skyrių. Tiesa, M.Le Pen ten nėra mėgstama: kai 2012 metais protestuojantys studentai ją nušvilpė, radikalė juos išvadino „buržujų vaikais“.

VIDEO: Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų lyderė Marine Le Pen „Sciences Po“ studentus išvadino „buržujų vaikais“

A.J.Ričkaus teigimu, studentai netyli, nors jie ir nusivylę administracija, kuri esą nė nesiteikė paaiškinti, kas įvyko. Bendruomenė apie atšauktą D.Satterio vizitą sužinojo iš „BuzzFeed“ publikacijos.

Viena lietuvio bičiulė organizavo bendro elektroninio laiško siuntimo instituto „Sciences Po“ prezidentui Fredericui Mionui akciją. Po laišku pasirašė daug studentų, tarp jų – ir A.J.Ričkus.

Asmeninio albumo nuotr./Audrius Justinas Ričkus.
Asmeninio albumo nuotr./Audrius Justinas Ričkus.

„Mes negalime patikėti, kad „Sciences Po“ galėtų palūžti prieš autoritarinį režimą. <...> Dabar kaip niekada svarbu kovoti prieš cenzūrą ir režimus, kurie siekia palaužti kritinį mąstymą“, – rašoma laiške.

Studentai patys susisiekė su žurnalistu D.Satteriu ir iš jo išgavo sutikimą sugrįžti į Paryžių, jei „Sciences Po“ administracija iš naujo surengs susitikimą su juo. Instituto vadovybės prašoma parodyti „ir studentams, ir pasauliui, kad mūsų nenutildys ir patys galingiausi“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius