Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pretorija Izraelį apkaltino vykdant dar žiauresnį apartheidą negu vyko P. Afrikoje

Izraelis palestiniečių teritorijose taiko dar žiauresnę apartheido versiją nei tai, ką Pietų Afrika patyrė iki 1994 metų, antradienį pareiškė Pretorija tarptautiniame teisme.
Tarptautinis Teisingumo Teismas
Tarptautinis Teisingumo Teismas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mes kaip Pietų Afrikos gyventojai suvokiame, matome, girdime ir giliai jaučiame nežmonišką Izraelio režimo vykdomą diskriminacinę politiką ir praktiką kaip dar kraštutinesnę apartheido, kuris mano šalyje buvo institucionalizuotas prieš juodaodžius, formą“, – sakė Pietų Afrikos ambasadorius Nyderlanduose, kur įsikūręs Tarptautinis Teisingumo Teismas (TTT), Vusimuzi Madonsela (Vusimuzis Madonsela).

V. Madonsela sakė, kad Pietų Afrika turi „ypatingą pareigą“ įvardyti apartheidą visur, kur jis pasireiškia, ir užtikrinti, kad jis būtų „nedelsiant nutrauktas“.

Šalies valdančioji partija, Afrikos nacionalinis kongresas (ANC), Izraelio politiką Gazos Ruože ir Vakarų Krante seniai lygina su savo apartheido istorija – iki 1994-ųjų valdžiusiu baltųjų mažumos režimu.

TTT pirmadienį prasidėjo posėdžiai dėl Izraelio nuo 1967 metų vykdomos palestiniečių teritorijos okupacijos teisinių pasekmių.

Kelios dešimtys valstybių, įskaitant JAV, Rusiją ir Kiniją, kreipsis į teisėjus savaitės trukmės sesijoje Taikos rūmuose Hagoje, TTT būstinėje.

Teismas turi pateikti savo teisiškai neprivalomą patariamąja nuomonę.

Izraelis nedalyvauja posėdžiuose, tačiau atsiuntė rašytinį pareiškimą, kuriame teismo užduotus klausimus pavadino „šališkais ir tendencingais“.

Jis teigė, kad pirmadienį pradėta nagrinėti byla „siekiama pakenkti Izraelio teisei gintis nuo egzistencinių grėsmių“.

Ši byla yra atskira nuo didelio atgarsio sulaukusios bylos, kai Pretorija kreipėsi į tarptautinį teismą kaltindama Izraelį genocidu per dabartinį puolimą Gazos Ruože.

Toje byloje TTTT nusprendė, kad Izraelis turėtų daryti viską, kas nuo jo priklauso, kad užkirstų kelią genocido veiksmams Gazos Ruože ir įsileistų humanitarinę pagalbą. Visgi galutinis sprendimas šioje byloje dar nėra paskelbtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius