-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prezidentė Gruzijoje dalyvaus šios šalies šimtmečio renginiuose

Prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį išvyksta į Tbilisį, kur savaitgalį vyks šios šalies valstybingumo šimtmečio minėjimo renginiai.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / 15min nuotr.

Numatoma, kad D.Grybauskaitė šeštadienį Tbilisyje sakys kalbą pagrindinėje Laisvės aikštėje, taip pat dalyvaus oficialiuose pietuose Gruzijos prezidentūroje.

Vizito metu taip pat suplanuoti prezidentės susitikimai su Gruzijos prezidentu ir premjeru, su jais numatoma aptarti dvišalius santykius, Gruzijos europinės integracijos procesą, saugumo ir bendradarbiavimo su NATO klausimus, pranešė prezidentės spaudos tarnyba.

Prieš vizitą interviu LRT radijui D.Grybauskaitė sakė, kad pirmiausia ši kelionė skirta pasveikinti Gruzijos žmones.

„Tai darysiu šeštadienį aikštėje, mėginsiu tai daryti sakartveliškai, pasižiūrėsime, kaip mums seksis. Svarbiausia, kad tai yra modernios valstybės kūrimas, kurį mes palaikome, ir didžiuojamės, kad turime tokią Rytų partnerystės šalį, kuri ir bendradarbiauja, ir santykiai yra geri“, – teigė prezidentė.

Su Gruzijos vadovais D. Grybauskaitė numato aptarti, kaip Lietuva galėtų labiau prisidėti prie reformų šioje šalyje.

„Turime daug ką aptarti, tame tarpe ir europinį Sakartvelo kelią, ir NATO kontaktus (...). Šios šalies žmonių ryžto kurti europietišką valstybę, siekti pokyčių nesustabdė nei karas, nei dalies teritorijos nuo 2008 metų okupacija. Todėl susitikimuose skirsime labai daug dėmesio Sakartvelo bendradarbiavimui su Europos Sąjunga, kokios reformos, kokia pagalba galėtų būti teikiama iš Lietuvos ir per įvairius projektus, kuriuose Lietuva ir dabar dalyvauja“, – kalbėjo prezidentė.

Ji pabrėžė, kad narystės NATO siekianti Gruzija jau dabar svariai prisideda prie Aljanso veiklos, dalyvauja NATO misijose.

Vizito metu taip pat prezidentė ketina atsidaryti naujose patalpose įsikūrusį Lietuvių kalbos ir kultūros centrą.

„Kaip bebūtų keista, bet Sakartvelo žmonės labai nori mokytis lietuvių kalbos ir nuo 2012 metų mes tai darome nemokamai, yra mokykla, kur yra daug savanorių – mūsų lietuvių, gyvenančių, dirbančių Tbilisyje, tai štai tokių išmokusių ir pramokusių mūsų kalbos yra virš 200, tai atidarysiu ir šią mokyklėlę. Ir tikrai džiaugiuosi, kad toks ir kultūrinis, ir kalbinis ryšys tikrai tarp žmonių išlieka“, – sakė D. Grybasukaitė.

Per oficialius Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio renginius vasario 16-ąją Vilniuje tarp kitų aukštų svečių viešėjo ir Gruzijos prezidentas Georgijus Margvelašvilis.

Gruzijos vyriausybė šalies nepriklausomybę paskelbė 1918 metų gegužės 26-ąją. Pirmoji nepriklausoma Gruzijos Demokratinė Respublika gyvavo tik trejus metus, vėliau buvo prijungta prie Sovietų Sąjungos ir nepriklausomybę atkūrė 1991-ųjų pavasarį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius