Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prezidento kritika atsirūgo: olandei žurnalistei neleidžia išvykti iš Turkijos

Turkų kilmės žurnalistė iš Nyderlandų paskelbė, kad ją sulaikė ir visą naktį iš areštinės neišleido Turkijos policija. Ebru Umar teigia, kad taip buvo pasielgta dėl kelių pranešimų tinkle „Twitter“, kuriuose ji kritikavo Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą, skelbia „Deutsche Welle“.
Olandė žurnalistė Ebru Umar
Olandė žurnalistė Ebru Umar / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sekmadienį žurnalistė jau buvo paleista iš areštinės, tačiau jai kol kas uždrausta išvykti iš Turkijos.

Tai moteris galės padaryti tik tada, kai bus baigtas tyrimas dėl jos pasisakymų „Twitter“.

Ištempė iš namų vėlų vakarą

E.Umar, kuri yra Nyderlanduose žinoma ateistė ir feministė, teigė, kad buvo pažadinta vėlyvą šeštadienio vakarą savo namuose Kušadasio kurorte Turkijos vakaruose.

„Į duris daužė du vyrai. Jie pareiškė, kad turiu eiti su jais – dėl dviejų žinučių „Twitter“, – pasakojo žurnalistė Nyderlandų televizijai NOS.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Olandė žurnalistė Ebru Umar
AFP/„Scanpix“ nuotr./Olandė žurnalistė Ebru Umar

Tuo tarpu Turkijos valstybinė naujienų agentūra „Anadolu“ pranešė, kad 45 metų žurnalistė, rašanti reguliarius komentarus laikraščiui „Metro“, buvo sulaikyta ir apklausta dėl pasisakymų, kurie – taip esą buvo nustatyta – „įžeidė valstybės lyderius“.

Dienraštyje „Metro“ kaip tik buvo pasirodęs E.Umar komentaras, kuriame buvo kritikuojamas R.T.Erdoganas, o žurnalistė kelias ištraukas iš savo teksto paskelbė „Twitter“.

Iš Nyderlandų – priekaištai

Kai tik pasirodė žinia, kad E.Umar sulaikyta, tame pačiame „Twitter“ pradėjo plisti grotaženklė #freeebru. Paleisti žurnalistę ragino daugelis Nyderlandų politikų.

Šalies premjeras Markas Rutte paskelbė jau paskambinęs Turkijos vyriausybės vadovui Ahmetui Davutoglu: „E.Umar sulaikymas smogia tiesiai į mūsų vertybes – saviraiškos ir spaudos laisvę“.

Neatsiliko ir Nyderlandų diplomatijos vadovas Bertas Koendersas, kuris pareiškė, kad Turkija neturėtų bausti kritiškai apie šalies vadovybę rašančių žurnalistų: „Šalis, kuri yra kandidatė prisijungti prie ES, turėtų vertinti spaudos laisvę“.

Tiesa, E.Umar areštas nebuvo visiškai netikėtas.

Nyderlanduose praėjusią savaitę kilo politinė audra, kai paaiškėjo, kad Turkijos diplomatai elektroniniuose laiškuose paragino kultūrines turkų organizacijas Nyderlanduose fiksuoti ir siųsti valdžiai visus pasisakymus socialiniuose tinkluose, kuriuose kritikuojamas ar įžeidžiamas R.T.Erdoganas.

Ragina ES nepataikauti Ankarai

Žmogaus teisių ir žiniasklaidos laisvės organizacijos reguliariai praneša apie vis didėjantį spaudimą žurnalistams ir žodžio laisvei Turkijoje.

Nuo 2014 metų, kai R.T.Erdoganas premjero postą iškeitė į kėdę prezidentūroje, atverta beveik 2 tūkst. bylų prieš asmenis, kaltinamus įžeidus Turkijos prezidentą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas

Kritikai negaili priekaištų ES šalių lyderiams, ypač – Vokietijos kanclerei Angelai Merkel, kuri esą susilaiko nuo pastabų Ankatai dėl Turkijos vaidmens bandant pažaboti migrantų krizę.

Balandžio viduryje A.Merkel leido pareigūnams pradėti tyrimą dėl komiko Jano Böhmermanno, kurio daina esą įžeidė ir apšmeižė R.T.Erdoganą. Turkija prieš tai kreipėsi į Vokietiją, kad ši imtųsi veiksmų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius