-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prezidento rinkimai Portugalijoje: aiškus favoritas gali atsidurti kraštutinės dešinės šešėlyje

Sausio 24 dieną portugalai rinks šalies prezidentą. Neabejojama, kad antrai kadencijai bus perrinktas dabartinis šalies lyderis Marcelo Rebelo de Sousa, tačiau tikėtina, kad sekmadienio vakarą bus daugiausiai kalbama ne apie jį. Antrą vietą rinkimuose gali užimti kraštutinės dešinės kandidatas Andre Ventura, nors jo partija „Chega“ („Užteks“) įkurta prieš mažiau negu dvejus metus.
Marcelo Rebelo de Sousa
Marcelo Rebelo de Sousa / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prezidento galios Portugalijoje kiek mažesnės negu Lietuvoje, bet jis gali vetuoti įstatymus, turi svarbių funkcijų gynybos ir užsienio politikos srityse. Nuo 1974 metų, kai žlugo diktatūra, tik kartą prezidento rinkimuose prireikė antrojo turo.

Veikiausiai šiemet tendencijos bus įprastos. Rinkimų kampanija gerokai apribota dėl COVID-19 – paskutiniu metu fiksuojami penkiaženkliai naujų koronaviruso atvejų skaičiai per dieną ir įvestas karantinas.

Nori ir gelbėti skęstančius, ir kovoti su krizėmis

Tarp septynių prezidento posto siekiančių kandidatų, aiškus favoritas yra M.Rebelo de Sousa. 72-ejų politikas ilgus metus buvo Socialdemokratų (PSD) partijos (kuri yra dešinioji ir priklauso Europos liaudies partijos šeimai) narys.

Jis trumpai dirbo keliose vyriausybėse, trejus metus (1996-1999) buvo PSD pirmininkas ir opozicijos lyderis. Šio amžiaus pradžioje iš aktyvios politikos pasitraukė ir tapo populiaria televizijos figūra – savo autorinėse laidose komentuodavo politikos ir sporto aktualijas, pristatydavo naujas knygas.

Šis gyvenimo etapas tapo svarbiu tramplinu į prezidento postą 2016 m. Rinkimuose be PSD jo kandidatūrą remia ir kita dešinioji politinė jėga – Liaudies partija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marcelo Rebelo de Sousa
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marcelo Rebelo de Sousa

Prezidentas šalyje mėgstamas dėl savo paprastumo – lankosi kino teatruose, apsirengęs laisvalaikio apranga stovi parduotuvių eilėse, o rugpjūtį jūroje apsivertus baidarei išgelbėjo dvi merginas.

Pagrindine priežastimi siekti antros kadencijos jis laiko nebaigtą kovą su COVID-19 pandemija ir ekonomine krize.

Kritikos M.Rebelo de Sousa kartais sulaukia dėl savo konservatyvumo – jis nepalaiko abortų, nepasmerkė kontraversiško PSD sprendimo prašyti paramos iš partijos „Užteks“ formuojant Azorų salų vyriausybę.

Prezidentas šalyje mėgstamas dėl savo paprastumo – lankosi kino teatruose, apsirengęs laisvalaikio apranga stovi parduotuvių eilėse, o rugpjūtį jūroje apsivertus baidarei išgelbėjo dvi merginas.

Kritikai primena ir skandalingą ginklų vagystę iš kariuomenės 2017 m. (prezidentas gynybos srityje turi nemažas galias). Šalį sukrėtė ir skandalinga ukrainiečio Ihorio Homeniuko mirtis, kai jis buvo sulaikytas Lisabonos oro uoste be darbo vizos ir mirė nuo Pasienio ir užsieniečių tarnybos pareigūnų smurto.

Tikėtasi, kad prezidentas griežčiau sureaguos į skandalą ir pareikalaus vidaus reikalų ministro pasitraukimo. Nepaisant visų aplinkybių, apklausos M.Rebelo de Sousai žada 59-66 proc. balsų ir pergalę pirmame ture.

Valdantieji rinkimus ignoruoja

Valdančioji Socialistų partija (PS) formaliai rinkimuose nedalyvauja ir netgi neremia nė vieno kandidato. Tačiau rinkimuose dalyvauja PS narė Ana Gomes, kurią remia dvi nedidelės žaliųjų partijos ir kaip vieną trijų geriausių opcijų palaiko socialistų jaunimo sekcija.

66-erių buvusi diplomatė ir Europos parlamento narė veikiausiai rinkimuose liks antra arba trečia.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ana Gomes
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ana Gomes

PS poziciją oficialiai neremti kandidatės turbūt lemia ir tai, kad A.Gomes negaili kritikos premjerui A.Costai. Save politikė pateikia kaip kovotoją prieš korupciją – ji reiškia paramą garsiam šalies programišiui Rui Pinto, kurio nutekinta informacija sukrėtė futbolo pasaulį, o dabar programišius yra teisiamas.

Kandidatė žada daugiau dėmesio skirti sunkiau besiverčiantiems, teigdama, kad M.Rebelo de Sousa labai mėgsta savo rūmuose priimti verslininkus, o ne darbininkus. Politikę remiančios partijos pabrėžia, jog pirmos moters išrinkimas šalies vadove būtų geras signalas visoms šalies moterims ir mergaitėms.

A.Gomes vietoje tradicinių susitikimų su rinkėjais kiekvieną vakarą pristato savo idėjas tiesioginėmis transliacijomis socialiniuose tinkluose, kuriose dalyvauja ir kandidatę remiantys skirtingų sričių ekspertai.

Politikė tiki, kad dabartiniam šalies lyderiui gali pritrūkti balsų iki pergalės pirmame ture, o antrajame jėgų pusiausvyra jau būtų kitokia. Apklausos politikei žada 9-14 proc. balsų.

Prieš patyčias – lūpdažiais

Nors į postą nepretenduoja, bet tikruoju rinkimų laimėtoju gali tapti 38 metų teisininkas Andre Ventura. Jis anksčiau priklausė PSD. Aktyvus socialinių tinklų vartotojas ir buvęs futbolo komentatorius 2019 metais įkūrė partiją „Užteks“.

Nors jis vienintelis šios politinės jėgos narys šalies parlamente (ir pirmas kraštutinės dešinės politikas jame nuo diktatūros žlugimo), prezidento rinkimuose turėtų užimti bent jau trečią vietą, dėl kurios paprastai kovodavo kraštutinės kairės politikai.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Andre Ventura
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Andre Ventura

Jeigu ateinantį savaitgalį vyktų ir parlamento rinkimai, „Užteks“ rimtai pretenduotų į trečią vietą.

Rinkimuose A.Ventura sulaukė Prancūzijos radikalios dešinės simbolio Marine Le Pen paramos. Tačiau bendra politikų spaudos konferencija virto vos nevirto fiasko – žurnalistai ją paliko, nes nebuvo sudarytos sąlygos laikytis saugių atstumų. Susitikimas buvo perkeltas į lauką ir žurnalistai grįžo.

Politikas dėl karantino neketina atsisakyti ir turo po šalį, nors jis vyksta ir kukliau negu planuota. A.Ventura teigia, kad jo pagrindinis tikslas – kitokia politinė ir teisinė sistema šalyje.

Politikas garsėja rasistiniais pasisakymais – pernai paragino Portugalijos ir Pusiaujo Gvinėjos pilietybes turinčią parlamento narę išsiųsti į „jos šalį“, neigiamai atsiliepia apie romus.

Renkamas asmuo nebus politiškai galingiausias Portugalijoje, o intrigos dėl rinkimų baigties nedaug.

Pasipriešinimo A.Venturai simboliu tapo raudonos lūpos. Jis pasityčiojo iš Kairės bloko lyderės ir kandidatės į prezidentus Marisos Matias išvaizdos ir lūpdažio spalvos, o tai paskatino „Twitter“ vartotojus kelti į socialinį tinklą savo nuotraukas raudonai pasidažius lūpas.

Prie šios akcijos prisijungė ir A.Gomes. Nepaisant visų skandalų, apklausos A.Venturai žada apie dešimtadalį balsų.

Kiti keturi kandidatai gerokai atsilieka nuo pirmaujančio trejeto ir vargu ar gali priartėti prie dviženklio palaikančiųjų procento. Renkamas asmuo nebus politiškai galingiausias Portugalijoje, intrigos dėl rinkimų baigties nedaug. Bet jie veikiausiai parodys, kad dar vienoje šalyje kraštutinės dešinės retorika randa atgarsį tarp rinkėjų.

Matas Baltrukevičius yra politologas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius