Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prezidento rinkimuose slovakai viltis deda į kovotoją su korupcija, LGBT rėmėją Z.Čaputovą

Slovakijoje šeštadienį vyksta pirmasis prezidento rinkimų turas. Dvi savaitės prieš balsavimą skelbtų apklausų duomenimis, didžiausią visuomenės paramą užsitikrino advokatė Zuzana Čaputova: nepriekaištingos reputacijos kovotoja su korupcija, kuri kampanijos metu buvo aršiai puolama dėl buvimo „pernelyg liberalia Slovakijai“.
Zuzana Čaputova
Zuzana Čaputova / AFP/„Scanpix“ nuotr.

2018-ųjų vasarį Slovakiją sukrėtė tyrimų žurnalisto Jano Kuciako ir sužadėtinės Martinos nužudymas, išprovokavęs didžiausias demonstracijas nuo komunizmo griūties laikų.

Tyrimų centro „Institute for Public Affairs“ direktorius Grigorijus Mesežnikovas 15min teigė, kad J.Kuciako žmogžudystė Slovakijoje pakeitė politinę atmosferą.

Per pastaruosius 13 mėnesių sustiprėjo pilietiniai judėjimai, pasikeitė vyriausybės ir teisėsaugos tarnybų sudėtis, o metų pabaigoje vykusiuose savivaldos rinkimuose valdančioji Socialdemokratų partija prarado vietų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Bratislavoje po Jano Kuciako nužudymo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Bratislavoje po Jano Kuciako nužudymo

„Visa tai lėmė didelę paramą vienai kandidatei, kuri simbolizuoja pokyčius – Zuzanai Čaputovai“, – sakė analitikas.

Pasak G.Mesežnikovo, dėl nepalankių Slovakijos rinkimų įstatymų, paskutinį kartą nuomonės apklausų duomenys buvo paviešinti prieš dvi savaites. Tuomet, remiantis įvairiais apklausė rengėjais, už Z.Čaputovą pasisakė beveik 50 proc. apsisprendusių rinkėjų.

Dideli lūkesčiai

Advokatė Z.Čaputova slovakams tapo žinoma prieš šešerius metus, kai laimėjo teisinę kovą dėl planų išplėsti sąvartyną vynuogynais garsėjančiame regione netoli sostinės Bratislavos. Tuomet ji tapo kovos su korupcija aktyviste.

2017-aisiais Z.Čaputova žengė į didžiąją politiką – prisijungė prie partijos „Progresyvi Slovakija“, šiuo metu eina jos vicepirmininkės pareigas.

Kandidatė katalikiškoje šalyje drąsiai kalba apie liberalams rūpimus klausimus, pavyzdžiui, atvirai palaiko vienos lyties asmenų santuokas, pasisako, kad jiems būtų suteikta galimybė įsivaikinti.

„Scanpix“/AP nuotr./Zuzana Čaputova
„Scanpix“/AP nuotr./Zuzana Čaputova

„Daug konservatyvių pažiūrų žmonių palaiko ją nepaisant fakto, kad ji atvirai reiškia savo liberalias pažiūras, jie nebūtinai sutinka su jos pasiūlymais dėl homoseksualų. Tačiau liberalumas jiems nėra pagrindinis faktorius: jiems Čaputova – pokyčių viltis“, – 15min sakė G.Mesežnikovas.

45 metų mažiaus kandidatės kampanijos šūkis – „Kovokime su blogiu drauge“. O korupcija neabejotinai yra viena didžiausių blogybių šioje Vidurio Europos valstybėje. Organizacijos „Transparency International“ sudarytame 2018-ųjų korupcijos suvokimo indekse, Slovakija užima 57 vietą iš 180.

Apklausose smarkiai nuo konkurentų atsiplėšusią Z.Čeputovą varžovai puolė dėl politinės patirties trūkumo, vadino „nežinoma mergaite“, teigė, kad kandidatė susijusi su George'u Sorosu. Vengrijoje ir kitose Vidurio Europos šalyse vengrų-amerikiečių filantropą populistai kaltinama žemyno „islamizacija“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prieš George'ą Sorosą nukreipta reklaminė kampanija Vengrijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prieš George'ą Sorosą nukreipta reklaminė kampanija Vengrijoje

Po J.Kuciako nužudymo atstatydintas premjeras Robertas Fico, kurio Socialdemokratų partija remia daugiausia šansų su Z.Čaputova antrajame rinkimų ture susirungti turintį Europos Sąjungos (ES) komisarą energetikos klausimais, Europos Komisijos (EK) viceprezidentą Marošą Šefčovičių, pareiškė, kad ji remia „homoseksualumo beprotybę“.

Pasak G.Mesežnikovo, nors Z.Čeputova turi šansų tapti pirmąja Slovakijos prezidente moterimi, lyties faktorius šiuose rinkimuose nėra itin svarbus.

„Taip, ją labai entuziastingai remia moterys, tačiau lytis nėra pagrindinis faktorius – ją palaiko ir vyrai. Ji simbolizoja kai ką didesnio: daugiau demokratijos, daugiau liberalizmo viešajame gyvenime, daugiau pagarbos žmogaus teisėms“, – 15min analitikas analitikas.

G.Mesežnikovas mano, kad Z.Čeputova gerai reprezentuotų Slovakiją užsienyje, „nes puikiai komunikuoja, apskritai yra malonus žmogus“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Zuzanos Čaputovos rinkiminis plakatas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Zuzanos Čaputovos rinkiminis plakatas

„Manau, kad tarptautiniuose forumuose ji pritrauktų žiniasklaidos dėmesį, o tai padėtų sudaryti geresnį Slovakijos įvaizdį“, – pridūrė jis.

Eurooptimistiška pozicija

Kai kitose Europos šalyse stiprėja euroskeptikų politinės jėgos, apklausos rodo, kad dauguma slovakų balsuos už glaudesnę NATO ir ES integraciją pasisakančius kandidatus – Z.Čaputovą bei M.Šefčovičių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Maroš Šefčovičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Maroš Šefčovičius

Kaip paaiškinti teigiamą slovakų požiūrį į ES?

G.Mesežnikovas siūlo atsižvelgti į istoriją. Išsilaisvinusią iš komunistinio jungo Slovakiją ėmė valdyti autokratas premjeras Vladimiras Mečiaras. Tuomet Bendrija itin palaikė Slovakijos demokratizacijos procesą.

„Aktyvaus ES dalyvavimo šalies demokratizacijoje ir sėkmingos Slovakijos integracijos, įskaitant gerus ekonominius rezultatus, ES, kombinacija verčia mus eurooptimistais“, – tikino analitikas.

2004-aisiais į Bendriją įstojusi į Slovakija sulaukia dosnių užsienio investicijų, joje veikia itin stipri automobilių gamybos pramonė.

Pasak G.Mesežnikovo, už ES integraciją pasisakančius rinkėjus mobilizuoja ir apklausose M.Šefčovičiui į nugarą kvėpuojantis buvęs teisingumo ministras Štefanas Harabinas.

„Scanpix“/AP nuotr./Štefanas Harabinas
„Scanpix“/AP nuotr./Štefanas Harabinas

Kandidatas griežtai kritikuoja ES ir liberalizmą, pasisako už Slovakijos išstojimą iš NATO, Vakarų sankcijų Rusijai panaikinimą. „Jis simbolizuoja tai, kas nėra priimtina didžiajai elektorato daliai“, – pridūrė jis.

Analitiko teigimu, neabejojama, kad prireikus antrojo rinkimų turo jame su Z.Čaputova ietis suremtų M.Šefčovičius arba Š.Harabinas.

„Jei Čaputova nugalės, jos iššūkiu taps (slovakų) lūkesčiai, kad įvyktų greitesni pokyčiai. Pergalės atveju lūkesčiai bus labai aukšti“, – 15min G.Mesežnikovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius