-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prie ambasados Vilniuje protestavę baltarusiai: suprantame S.Cichanouskajos sprendimą išvykti

Prie ambasados Vilniuje protestavę baltarusiai tikino suprantantys kandidatės į prezidentus Sviatlanos Cichanouskajos sprendimą išvykti iš šalies. Pasak jų, protestai Baltarusijoje tęsis ir be S.Cichanouskajos, labai svarbu, kad režimui būtų daromas tarptautinis spaudimas, į Europos šalis priimami politiniai pabėgėliai iš Baltarusijos.
Susirinkę žmonės prie Baltarusijos ambasados Vilniuje
Susirinkę žmonės prie Baltarusijos ambasados Vilniuje / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Naktį iš pirmadienio į antradienį, po to, kai Centrinio rinkimų komiteto (CRK) būstinėje praleido kelias valandas, S.Cichanouskaja atvyko į Lietuvą.

Pasak užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus, S.Cichanouskaja „matomai patyrė tam tikrą spaudimą“ ir „neturėjo daug pasirinkimo, kaip tik palikti šalį“. Esą Baltarusijos pareigūnai „netrukdė išvykimui, dar ir pagelbėjo“. Lietuvą jau anksčiau pasiekė S.Cichanouskajos vaikai. Jos vyras įkalintas Baltarusijoje.

Trečiadienį į protestą prie Baltarusijos ambasados Vilniuje susirinko kelios dešimtys žmonių, dalyviai laikė plakatą su užrašu „Sviatlana – mūsų prezidentė“.

Baltarusijos pilietybę turintis Tomas Valkauskas 15min sakė į mitingą atėjęs todėl, nes negali žiūrėti, kas darosi gimtojoje Baltarusijoje. Kadangi negali dalyvauti protestuose ten, sakė norįs „parodyti bent kokį nors palaikymą“.

Pasak T.Valkausko, S.Cichanouskajos išvykimas – dar vienas įrodymas, kokia žiauri yra Baltarusijos valdžia. Jis sakė esąs įsitikinęs, kad kandidatė patyrė spaudimą – tai matyti ir iš vaizdo įrašų, kurie nufilmuoti CRK.

„Aš ją palaikau, nemanau, kad tai yra protestų nuslopinimo būdas, nes protestai Baltarusijoje nėra apie lyderį, o apie tautos susivienijimą ir norą keisti tai, kas labai nusibodo, žiauru. Manau, kad ji yra labai stipri moteris, kuri daug padarė mūsų šaliai. Ji – mūsų tautos herojė“, – teigė mitingo dalyvis.

Antradienį buvo paviešinti du vaizdo įrašai, kuriuose S.Cichanouskaja kreipiasi į baltarusius. Viename jų kandidatė sakė, kad iš Baltarusijos nusprendė išvykti dėl vaikų ir tikino, kad „nė viena gyvybė nėra verta to, kas dabar vyksta“.

VIDEO: S.Cichanouskaja paaiškino sprendimą išvykti iš Baltarusijos: „Joks gyvenimas nėra vertas to, kas vyksta dabar“

Kitame vaizdo įraše S.Cichanouskaja nufilmuota skaitanti iš lapo – ragina nesipriešinti milicijai. Pasak L.Linkevičiaus ir S.Cichanouskajos bendražygių, vaizdo įrašai filmuoti sulaikymo metu, patiriant spaudimą.

Baltarusis Vitalijus sakė labai išgyvenantis dėl to, kas vyksta tėvynėje, sakė į protestą atėjęs todėl, kad „nori palaikyti savo tautą ir kovoti už teisę į sąžiningus rinkimus“.

Vitalijus tikino manąs, kad S.Cichanouskaja sprendimą išvykti priėmė labai sudėtingoje situacijoje – neturėjo kito pasirinkimo.

Viktoras iš Baltarusijos teigė negalįs patikėti rinkimų rezultatais, rodančiais svarią Aliaksandro Lukašenkos pergalę, o baltarusių pareigūnų elgesys su protestuotojais – neatleistinas.

„Cichanouskajos sprendimą vertinu neutraliai. Ji iš pat pradžių pasakė, kad nėra politikė, tačiau ji tapo baltarusių vilties simboliu, todėl nesvarbu, ar ji yra Baltarusijoje“, – 15min tikino Viktoras.

Tapatybę pabijojusi atskleisti mitingo dalyvė sakė atėjusi tam, kad kovotų už konstitucinę teisę į sąžiningus prezidento rinkimus. Ji tikino esanti viena iš tų, kurie sekmadienį taip ir negavo galimybės balsuoti ambasadoje Vilniuje.

Ji taip pat sakė suprantanti S.Cichanouskajos sprendimą išvykti ir tikino, kad kandidatė „padarė labai daug“.

Vienas iš protesto organizatorių Michailas Prokudinas teigė, kad šiuo metu Baltarusijoje „vyksta karas, fašizmas ir tautos genocidas“.

Jis dėkojo Lietuvos valdžiai už paramą ir tikino, kad Baltarusijos režimui reikia daryti tarptautinį spaudimą, kelti šį klausimą Europos Sąjungos (ES) lygiu, ragino skirti sankcijas baltarusių pareigūnams. Pasak M.Prokudino, svarbu, kad Europos šalys suteiktų politinį prieglobstį iš Baltarusijos išvykti siekiantiems asmenims.

M.Prokudinas sakė S.Cichanouskajos sprendimą palikti Baltarusiją vertinantis teigiamai.

VIDEO: Baltarusijoje trečią dieną iš eilės nerimsta protestai: specialiosios pajėgos areštuoja ir puldinėja praeivius

„Jai grasino, gerai, kad ji čia, jai čia fiziškai saugu. Jei kas nors jai būtų nutikę Baltarusijoje, tai būtų dar didesnis protestų trigeris. Svarbu suprasti, kad jos vyras – įkaitas, jos štabo draugai taip pat įkaitai, nežinau, kur gyvena jos tėvai ir artimieji, bet jiems irgi kyla grėsmė. Ji nuėjo ilgą kelią, turime būti jai dėkingi“, – 15min sakė M.Prokudinas.

Po sekmadienį vykusių Baltarusijos rinkimų, kuriuose A.Lukašenkos pergalės nepripažįsta tūkstančiai baltarusių, jau ketvirtą dieną šalies miestuose vyksta brutaliai malšinami masiniai protestai. Pareigūnai suiminėja taikius demonstracijų dalyvius, juos vaiko garsinėmis granatomis, muša guminėmis lazdomis. Pasirodė vaizdo įrašai, kaip protestų dalyviai žeminami sulaikymo centruose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius