-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prie Australijos artinantis ciklonui evakuota tūkstančiai žmonių

Tūkstančiai žmonių, tarp jų daug turistų, pirmadienį evakuojami iš šiaurinių Australijos rajonų, artėjant galingam ciklonui. Baiminamasi, kad ciklonas Debė atneš itin smarkių vėjų, o kai kuriuose rajonuose perspėjama dėl gresiančios didelės žalos pastatams bei didelių bangų pavojaus.
Prie Australijos artinasi ciklonas Debė
Prie Australijos artinasi ciklonas Debė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Debė pastarosiomis dienomis formavosi prie Kvynslando krantų ir sausumą turi pasiekti antradienį išaušus, pranešė Meteorologijos biuras.

Valstijos gyventojai perspėjami pasirengti didžiausiai audrai nuo ciklono Jasi 2011 metais, kuris nuo pamatų plėšė namus ir nuniokojo pasėlius.

„Ciklonas bus nuožmus“, – sakė Kvynslando premjerė Annastacia Palaszczuk ir pridūrė, kad gali būti apgadinta pastatų ir sutrikti elektros tiekimas.

„Vėjo gūsiai bus absoliučiai milžiniški, ir pirmiausias mano rūpestis yra užtikrinti, kad šeimos būtų saugios“, – sakė ji.

Kol kas daugiau kaip 3 500 tūkst. žmonių buvo evakuoti iš rajono tarp Hom Hilio ir Prozerpinos miestų, maždaug 100 km į pietus nuo Taunsvilio – populiaraus turizmo centro, iš kurio pasiekiamas Didysis barjerinis rifas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Prie Australijos artinasi ciklonas Debė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Prie Australijos artinasi ciklonas Debė

Dar 2 tūkst. žmonių bus patarta išvykti pirmadienį, sakė A.Palaszczuk. Pasak jos, uždaryta daugiau kaip 100 mokyklų, taip pat vietos uostai.

Buvo pranešimų, kad kai kurie žmonės atsisako išvykti, tad premjerė paragino gyventojus daryti tai, ko prašo nepaprastųjų situacijų tarnybos pareigūnai.

„Galbūt negalvojate, kad šis ciklonas bus sunkus. Bet vėjai, kurių tikimės Taunsvilio regione, bus stipresni nei patyrėme per cikloną Jasi, – sakė ji. – Todėl dabar visiškai ne laikas nusiraminti.“

Ianas Stewartas: „Žinia šiuo metu labai, labai aiški. Laikas labai logiškai pagalvoti apie savo ir savo šeimos saugumą.“

Kvynslando policijos komisaras Ianas Stewartas sakė, kad audra, regis, jau pareikalavo vieno turisto gyvybės, žmonėms skubant išvykti iš pavojingų rajonų.

„Netoli Prozerpinos įvyko mirtina eismo nelaimė ir manome, kad ji susijusi su šiuo meteorologiniu įvykiu. Atrodo, kad per tą eismo nelaimę vienas turistas neteko gyvybės“, – sakė jis.

„Žinia šiuo metu labai, labai aiški. Laikas labai logiškai pagalvoti apie savo ir savo šeimos saugumą“, – pridūrė jis.

Meteorologijos biuras nurodė, kad Debė šiuo metu yra trečios kategorijos ciklonas, vertinant pagal penkių kategorijų skalę. Prognozuojama, kad pasiekęs sausumą kažkur tarp Taunsvilio ir Prozerpinos cklonas jau bus sustiprėjęs iki ketvirtos kategorijos. Vėjų gūsiai netoli audros centro tikriausiai sieks 280 km per valandą.

„Štorminis potvynis taip pat yra rizikos veiksnys, ir jei ciklonas pasieks krantą per jūros potvynį, tai dar labiau sustiprins šį poveikį“, – sakoma biuro pranešime.

„Žmonės, gyvenantys pakrančių rajonuose ar žemumose, kur gali kilti potvyniai, turėtų vadovautis vietos nepaprastųjų situacijų tarnybų patarimais ir persikelti, kol dar yra laiko“, – pažymima jame.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius