Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prie balsavimo biuletenių Nyderlanduose palinkusi rusiška meška

Olandai patys stebisi, kad yra kviečiami į referendumą, kuriame balsuos ne dėl daugeliui piliečių aktualios iniciatyvos, o dėl ES ir Ukrainos asociacijos sutarties. Nors balsavimas patariamasis, šalies partijos skelbia gerbsiančios jo rezultatus. Vadinasi, asociacijos susitarimui gali būti ir nepritarta. Kremlius laukia olandų „Ne“ – Rusija nori parodyti pasauliui, kad ukrainiečiai neverti pasitikėjimo.
Agitacija ir protestai artėjant referendumui Nyderlanduose
Agitacija ir protestai artėjant referendumui Nyderlanduose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo „The Moscow Times“, į referendumą ateisiantiems žmonėms reiks vienu iš dviejų žodžių – „Taip“ arba „Ne“ atsakyti į klausimą, ar jie pritaria ES susitarimui su Kijevu.

Naujausios nuomonių apklausos rodo, kad bus kovojama iki paskutinės minutės. Tiesa, nuo praėjusių metų gruodžio pastebima tendencija, kad apie 60 proc. olandų linkę nepalaikyti asociacijos susitarimo.

Žinoma, referendumas patariamasis. Bet Hagoje ir Briuselyje jau jaučiamos nerimo bangos – Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris įspėjo Nyderlandų gyventojus, esą nepritarimas glaudesniems ryšiams su Ukraina „gali nulemti didelę krizę žemyne“.

„Šios krizės laimėtoja bus tik Rusija. Maskva raškys lengvos pergalės vaisius“, – Nyderlandų dienraščiui „NRC“ teigė EK vadovas.

Iniciatyva stebina analitikus

Asociacijos susitarimą turėjo pasirašyti dar buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius, tačiau to nepadarė spaudžiamas Maskvos.

Kai pareigūnai jėga išvaikė saujelę protestuotojų, demonstracija virto revoliucija ir V.Janukovyčius turėjo sprukti iš šalies. Tad susitarimą pasirašė naujas išrinktas prezidentas – Petro Porošenka.

Lyg ir viskas. Plojimai skambėjo tiek Europos Parlamente, tiek Ukrainos Aukščiausiojoje Radoje – abi pusės turėjo ramiai plėsti bendradarbiavimą.

Tačiau praėjusių metų rudenį apie asociacijos susitarimą netikėtai prabilta Nyderlanduose. Euroskeptiški šalies piliečiai sugebėjo surinkti daugiau nei 420 tūkst. parašų ir inicijuoti referendumą dėl Ukrainos artėjimo ES link.

Prorusiški separatistai 2014 metų liepą numušė „Malaysia Airlines“ MH17 reiso keleivinį lėktuvą, o du trečdaliai aukų buvo olandai.

Aktyvistai viename pirmųjų savo vaizdo įrašų aiškino, kad Briuselis pamindamas demokratiją susaistė Europą su „geopolitiniu širšių lizdu“ ir kad Europoje dėl to gali kilti naujas Šaltasis karas.

Tokia iniciatyva, dabar jau vadinama įžanga į Jungtinėje Karalystėje birželį vyksiantį referendumą dėl tolesnės narystės Bendrijoje, dažną analitiką nustebino. Juk prorusiški separatistai 2014 metų liepą numušė „Malaysia Airlines“ MH17 reiso keleivinį lėktuvą, o du trečdaliai aukų buvo olandai.

Stovykla „Ne“ purtosi sąsajų su Kremliumi

„Tai tikrai nėra pirmasis asociacijos susitarimas su ES, – teigė liberalios partijos „D66“ atstovas Keesas Verhoevenas, vienas stovyklos „Taip“ lyderių. – Bet Vladimiras Putinas dabar bando sabotuoti procesą paskutinę akimirką“.

K.Verhoeveno įtarimai dar labiau padidėjo, kai britų žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kuriuose referendumas Nyderlanduose buvo minimas greta klausimų apie slaptus Rusijos pinigus radikaliose ES šalių partijose.

Su Kremliumi siejamas bankas išties yra skolinęs pinigų Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų partijai „Nacionalinis frontas“. O ir kitų Bendrijos narių radikalai laiko V.Putiną kone idealiu lyderiu.

Vis dėlto Nyderlandų užsienio reikalų ministerija skelbia, kad nėra jokių priežasčių manyti, jog Rusija tiesiogiai kišosi į referendumo kampaniją. Tiesa, priduria: „Nekalbame apie Rusijos žvalgybos ir saugumo struktūrų darbą Nyderlanduose“.

„Tai, kad kai kurie skeptikai kartoja Maskvos propagandą, dar nereiškia, jog juos remia Rusija, – tvirtino ir tyrimų centro „Clingendeal Institute“ tyrėjas Tony van der Togtas. – Panašių pažiūrų laikosi daug „naudingų idiotų“.

„Scanpix“/AP nuotr./Proeuropietiški aktyvistai ragino olandus pritarti ES susitarimui su Ukraina.
„Scanpix“/AP nuotr./Proeuropietiški aktyvistai ragino olandus pritarti ES susitarimui su Ukraina.

Tuo metu politologas Martinas Rosema, tyrinėjantis Nyderlandų rinkėjų psichologiją, mano, kad skeptikus balsuoti „Ne“ skatina ne Maskva, o atšiaurumas Briuseliui ir nuogąstavimai, jog Ukrainoje gali kilti dar didesnis chaosas nei dabar.

„Ukraina čia matoma kaip šalis, kuri skiriasi nuo ES narių kalbant apie demokratiją ir įstatymų viršenybę. Nepritarsiantys asociacijos susitarimui įsitikinę, kad susitvarkyti turėtų patys ukrainiečiai“, – svarstė M.Rosema.

Vienas referendumo iniciatorių, stovyklos „Ne“ veidas Thierry Baudet pritarė: „Aš – ne V.Putino berniukas. Pats priimu nepriklausomus sprendimus. Ar asociacijos susitarimas naudingas Ukrainai ir Nyderlandams? Ne“.

Antradienį paskelbti naujos apklausos duomenys parodė, kad net 46 proc. Nyderlandų rinkėjų mano, jog Ukrainos ir ES asociacijos susitarimas yra pirmasis žingsnis Ukrainos narystės Bendrijoje link. Olandų nuomonės nepaveikė valdžios tikinimai, kad taip toli gražu nėra.

Balsuoti už ukrainiečių ir ES susitarimą antradienį žadėjo 30 proc. apklaustųjų, o prieš jį – 37 proc. Likusieji teigė, kad dar neapsisprendė.

Kampanija įsibėgėjo tik kovo mėnesį

Aišku, net jei Kremlius tiesiogiai nesikišo į kampaniją, rusiškos meškos šešėlis buvo puikiai matomas.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka yra pareiškęs, kad referendumas pavertė nieko neįtariančius olandus V.Putino marionetėmis ir „įkaitais jo politiniuose žaidimuose“.

Be to, neseniai Nyderlanduose lankęsis Kijevo mero brolis Volodymyras Klyčko paragino olandus nenusisukti nuo ukrainiečių, atidavusių savo gyvybę už revoliuciją.

Proeuropietiškas jaunimas išspausdino plakatų, kuriuose V.Putinas bučiuojasi su radikalios euroskeptiškos Laisvės partijos lyderiu Geertu Wildersu.

Pačiuose Nyderlanduose kampanija suaktyvėjo tik pastarąjį mėnesį. Kompanija „Rasputin“ už dešimtis tūkstančių eurų prigamino tualetinio popieriaus, ant kurio surašė argumentus, kodėl reikia balsuoti prieš.

Buvo ir klasikinių rusiškos informacinės kampanijos ženklų. Anksčiau šįmet „YouTube“ pasirodė vaizdo įrašas, kuriame esą puikavosi kaukėti kraštutinių dešiniųjų pažiūrų Ukrainos savanorių bataliono „Azov“ kovotojai grasina surengti Nyderlanduose teroristinį išpuolį, jei olandai per referendumą balsuos „Ne“. „Azov“ tuoj pat paskelbė, kad šis įrašas – klastotė.

Kitoje barikadų pusėje proeuropietiškas jaunimas išspausdino plakatų, kuriuose V.Putinas bučiuojasi su radikalios euroskeptiškos Laisvės partijos lyderiu Geertu Wildersu. Pastarasis jau spėjo išvadinti aktyvistus „jaunaisiais stalinistais“.

Vis dėlto apklausos liudija, kad daugiau olandų nepritars ES ir Ukrainos asociacijos susitarimui. Ir nors referendumas patariamasis, daugelis Nyderlandų partijų jau paskelbė, kad gerbs balsavimo rezultatus, jei savo nuomonę pareikš daugiau nei 30 proc. rinkėjų.

Tai reiškia, kad Nyderlandai asociacijos susitarimui gali ir nepritarti. Premjeras Markas Rutte jau pareiškė, kad palauks referendumo rezultatų ir tik tada nuspręs, kaip elgtis toliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius