Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 03 /19:48

Prie Donecko vėl karas: Ukrainos pajėgos atlaikė stiprų separatistų apšaudymą ir puolimą

Ukrainos kariai ir prorusiški separatistai trečiadienį kovėsi pirmajame per kelis pastaruosius mėnesius tikrame mūšyje, apie kurį Ukrainos gynybos ministras sakė, kad separatistų puolimas į Marjinkos miestą buvo atremtas.
Atsinaujino mūšiai prie Donecko.
Atsinaujino mūšiai prie Donecko. / „Twitter“ nuotr.
Temos: 2 Ukraina Doneckas

Papildyta 19.48 val. Pasak Ukrainos kariškių Rusijos palaikomi separatistai mėgino pulti šį nedidelį beveik 10 tūkst. gyventojų turintį miestą, esantį už 15 kilometrų į vakarus nuo Donecko, pagrindinės separatistų tvirtovės, tuo ryškiausiai per pastaruosius tris mėnesius eskaluodami konfliktą ir ignoruodami paliaubų susitarimą.

Separatistai neigė puolę Marjinką, bet prisipažino apšaudę ją iš pabūklų. Jie kaltino vyriausybės pajėgas, kad šios iš artilerijos pabūklų šaudė į teritoriją aplink Donecka, kur žuvo 15 žmonių. Nuo šio apšaudymo dingo elektra anglies kasykloje, kurioje po žeme liko užspeisti šimtai kalnakasių.

Mūšis prasidėjo apie 6 val. ryto ir baigėsi beveik po 12 valandų, – sakė žurnalistams gynybos ministras Stepanas Poltorakas.

Mūšis, kuriame abi pusės panaudojo sunkiąją ginkluotę, ryškiai skiriasi nuo gana smulkių pasikartojančių susišaudymų nuo vasario, kai Ukrainos, Rusijos, Vokietijos ir Prancūzijos lyderiams tarpininkaujant Minske buvo pasirašyta paliaubų sutartis, tačiau beveik kasdien ją pažeidinėjant žūdavo žmonės.

„Mūšis prasidėjo apie 6 val. ryto ir baigėsi beveik po 12 valandų“, – sakė žurnalistams gynybos ministras Stepanas Poltorakas.

Vienas kariškių atstovas vėliau sakė, kaip pranešė naujienų agentūra „Interfax“, kad separatistų puolimas Marjinkos link atsinaujino, kad miestas dega. Kiti atstovai tvirtino, kad padėtį mieste tebekontroliuoja vyriausybės pajėgos.

Pagal Minsko susitarimus didžioji sunkiosios ginkluotės dalis buvo atitraukta tokiu atstumu, kad kariaujančios pusės negalėtų jų panaudoti. Tačiau Ukrainos kariškiai prisipažino, kad šį kartą jie panaudojo sunkiąją ginkluotę prieš separatistus.

„Tinkamam atsakui mes buvome priversti panaudoti sunkiąją artileriją“, – sakė kariškių atstovas Oleksijus Mazepa televizijos kanalui „112“.

Anksčiau taip pat buvo pranešta, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas leido savo pajėgoms panaudoti artileriją рrie Marjinkos ir Krasnohorivkos, kad būtų išvengta nuostolių tarp Ukrainos karių.

„...Ukrainiečių vadovybė, perspėjusi tarptautinius partnerius, buvo priversta panaudoti artileriją, kuri iki šiol buvo užnugaryje Minsko susitarimais apibrėžtame rajone“, – sakė Generalinio štabo atstovas.

Separatistų vyriausiasis vadas Eduardas Basurinas taip pat patvirtino, kad jo pajėgos taip pat šaudė iš pabūklų į Marjinkos pusę, bet jos nepuolė.

„Mes nevykdome puolamųjų veiksmų“, – pabrėžė jis ir nurodė, kad trečiadienį žuvo apie 15 kovotojų ir civilių per susirėmimus su Ukrainos vyriausybės pajėgomis netoli separatistų kontroliuojamo Donecko.

Dėl susišaudymų nutrūkus elektros energijos tiekimui dviejose didelėse kasyklose – Skočynskio ir Zasiadko – po žeme liko daugiau nei 900 kalnakasių. Iš Skočynskio kasyklos evakuojami 376 kalnakasiai, pranešė separatistų žiniasklaida.

Ukrainos gynybos ministerija mano, kad šiuo separatistų suaktyvėjimu siekta išprovokuoti ukrainiečius, kad juos būtų galima apkaltinti paliaubų susitarimų pažeidimu artėjant Didžiojo septyneto (grupės G7) viršūnių susitikimui.

Pasak Gynybos misterijos pareigūno Valentino Fedičevo, kalbėjusio televizijos „5 kanalo“ laidoje, Rusija stengiasi įtraukti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas į konfliktą, kad būtų galima parodyti, jog būtent Ukraina kalta dėl Minsko susitarimų pažeidimų.

Papildyta 18.55 val. Išlaisvinti 379 angliakasiai

Rusijos naujienų agentūros praneša, kad 379 angliakasių, kurie buvo įstrigę šachtose prie Donecko po žeme, buvo išlaisvinti.

Papildyta 17.15 Šūviai ir sprogimai Donecke

Ukrainos rytuose vyriausiasis separatistų vadeiva pranešė, kad trečiadienį žuvo apie 15 kovotojų ir civilių per susirėmimus su Ukrainos vyriausybės pajėgomis netoli separatistų kontroliuojamo Donecko.

Pranešama, kad šūviai bei sprogimai aidi ir Donecko priemiesčiuose. Skelbiama, kad yra sugriautų namų ir galbūt civilių aukų. Apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos kovotojai skelbia užėmę Marijinkos miestelį, Ukrainos pajėgos tai neigia.

Ukrainos rytuose esančią vyriausybės kontroliuojamą Marjinką, netoli Donecko, naktį smarkiai apšaudė separatistai, po to šaudymas retėjo, bet nesiliovė visą dieną, kol vakarop priešas vėl pradėjo Antiteroristinės operacijos pajėgų (ATO) šturmą, pranešė naujienų agentūrai „Interfax“ šių pajėgų spaudos štabo vadovas Oleksandras Poroniukas.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Ukrainos kariai priešakinėje fronto linijoje.
Alvydo Januševičiaus nuotr./Ukrainos kariai priešakinėje fronto linijoje.

„Padėtis ėmė aštrėti šią naktį, priešas pradėjo mūsų pozicijų apšaudymą, panaudodamas reaktyvines salvinės ugnies sistemas. Apšaudytos Piskų, Marjinkos, Vodianės gyvenvietės. Dėl šių apšaudymų Marjinka lig šiol dega. Prieš maždaug 20 minučių Marjinkos ir Kranohorivkos buvo šturmuojamos Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pozicijos“, – nurodė ATO savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“, pažymėdamas, kad šturme dalyvauja „neteisėtos ginkluotos grupuotės, apie 1000 kovotojų, kuriuos palaiko tankai ir artilerija“.

Donecko srities Vidaus reikalų valdyba pranešė, kad Marjinkoje žuvo vienas žmogus, skeveldromis sužeisti keturi.

Donecko miesto meras Ihoris Martynovas žurnalistams pranešė, kad per Donecko apšaudymus, kurie tęsiasi, žuvo keturi žmonės, sužeisti dar du.

Įkalinti angliakasiai

Separatistai taip pat pranešė žinią, kad dviejose šachtose prie Donecko po žeme yra įstrigę apie 900 angliakasių.

Kiek anksčiau naujienų agentūros, kurios rėmėsi regiono pareigūnų pranešimais, informavo, kad dėl susišaudymų nutrūkus elektros energijos tiekimui Skočynskio kasykloje po žeme liko daugiau nei 350 kalnakasių.

„Maždaug prieš valandą mes pradėjome kalnakasių iškėlimo darbą iš be elektros energijos likusios Skočynskio šachtos. Šiuo metu darbas vyksta toliau. Į paviršių iškelta daugiau nei 300 kalnakasių“, – sakė nepaprastųjų situacijų ministerijos atstovas.

„Į paviršių iškelta daugiau nei 300 kalnakasių“, – sakė ministerijos atstovas.

„Per apšaudymą po žeme buvo 328 kalnakasiai. Kalnakasių iškėlimas gerve tęsiamas“, – pridūrė jis.

Anksčiau DLR kariuomenės korpuso vado pavaduotojas Eduardas Basurinas pranešė, kad Donecke elektra dingo dviejose šachtose – Abakumovo ir Skočynskio. Po žeme liko 379 žmonės.

Rytinėje Ukrainoje nesiliauja susišaudymai, nepaisant prorusiškų separatistų ir Ukrainos vyriausybės sudarytos paliaubų sutarties.

VIDEO: Mūšis prie Marjinkos miesto

Mažiausiai 15 žuvusiųjų

„Šiuo metu apie 15 asmenų žuvo, tokie yra Donecko liaudies respublikos nuostoliai“, – taip, anot separatistų naujienų agentūros DAN, sakė ginkluotųjų pajėgų atstovas Vladimiras Kononovas. Šio pranešimo iš kitų šaltinių nepavyko patvirtinti.

Anksčiau Ukrainos gynybos ministras Stepanas Poltorakas sakė, kad prie Marjinkos, esančios vakarus nuo Donecko, buvo sėkmingai ir be nuostolių atremta ginkluota trečiadienį paryčiais pradėta separatistų ataka.

Leido naudoti artileriją

Ukrainos kariškiai tvirtino, kad separatistai apšaudė vyriausybės karių pozicijas prie Marjinkos ir Krasnohorivkos iš tankų ir artilerijos, eskaluodami konfliktą šalies rytuose.

Separatistų vyriausiasis vadas Eduardas Basurinas neigia, kad jo ginkluotos pajėgos pradėjo puolimą.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas leido savo pajėgoms panaudoti artileriją рrie Marjinkos ir Krasnohorivkos, kad būtų išvengta nuostolių tarp Ukrainos karių.

„...Ukrainiečių vadovybė, perspėjusi tarptautinius partnerius, buvo priversta panaudoti artileriją, kuri iki šiol buvo užnugaryje Minsko susitarimais apibrėžtame rajone“, – sakė Generalinio štabo atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius