Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Prie Filipinų artėja smarkus taifūnas Mangkhut

Supertaifūnas Mangkhut ketvirtadienį artėja prie Filipinų ir savaitgalį į šią dažnai stichijų niokojamą šalį turėtų atnešti smarkių vėjų ir liūčių, o vėliau nuslinkti Kinijos link. Mangkhut, jau smogęs Marianos Šiaurės saloms, sparčiai juda virš Ramiojo vandenyno ir neša vėjus, kurio gūsių greitis siekia 255 km per valandą.
Taifūnas Mangkhut
Taifūnas Mangkhut / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Filipinai Taifūnas

Pasak pareigūnų, audros kelyje Filipinuose gyvena apie 10 mln. žmonių. Audra taip pat grasina smogti tankiai apgyventoms Kinijos pajūrio teritorijoms.

Filipinų pagrindinės Lusono salos šiauriniame pakraštyje tūkstančiai žmonių pradėjo evakuotis iš pajūrio, kur audra anksti šeštadienį turėtų pasiekti sausumą.

„Mūsų pajūrio savivaldybėse – gyvenvietėse, galinčiose nukentėti nuo audros sukelto jūros potvynio, vyksta prevencinė evakuacija, – naujienų agentūrai AFP sakė vietos vyriausybės atstovas Rogelio Sendingas. – Ketiname evakuoti daugiau.“

Kasmet į Filipinus atslenka po 20 taifūnų ir atogrąžų audrų, paprastai pareikalaujančių šimtų žmonių gyvybių ir lemiančių milijonų žmonių beveik nuolatinį skurdą.

2013 metų lapkritį vidurio Filipinams smogė iki šiol pražūtingiausia audra – supertaifūnas Haiyan, per kurį žuvo arba dingo daugiau kaip 7 350 žmonių.

Valstybinė orų tarnyba pranešė, kad Mangkhut bus kol kas stipriausias taifūnas šiais metais. Tikėtina, kad jam pasiekus Filipinus audros vėjo greitis bus apie 205 km per valandą.

Prognozuojama, kad taifūnas suintensyvins kasmetes musonines liūtis, jau sukėlusias didelių potvynio Lusono vidurio teritorijose, daugiausiai kaimiškuose regionuose į šiaurę nuo sostinės Manilos.

Prognozuojama Mangkhut judėjimo trajektorija taip pat kerta Hong Kongą, kur irgi jau pradėta ruoštis artėjančiai audrai, nors ji tikriausiai atslinks tik sekmadienį.

Socialinių tinklų vartotojai ir radijo laidų pašnekovai Honkonge sakė jau kaupiantys maisto ir kitas atsargas.

Honkongo observatorija perspėjo gyventojus ruoštis audrai, nes taifūnas sukels „nemenką grėsmę“.

Filipinų valstybinė orų tarnyba nurodė, kad nuo penktadienio Lusono šiaurės ir vidurio teritorijose laukiama smarkių liūčių ir vėjo, o pakrantėse prognozuojamos didelės bangos.

Tarptautinė Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugijų federacija pažymėjo, kad Mangkhut Filipinuose gali padaryti „reikšmingos žalos“.

Pajūryje audros sukeltos jūros patvankos aukštis gali siekti septynis metrus, be to, liūtys gali sukelti žemės nuošliaužų ir staigių potvynių, perspėjo federacija.

Manilos civilinės gynybos biuras nurodė, kad Mangkhut kelyje esantys miestai ir gyvenvietės ruošiasi paversti vyriausybinių įstaigų pastatus evakuacijos centrais. Kaupiamos maisto ir kitų būtiniausių dalykų atsargos, o gelbėtojų brigados ruošiasi reaguoti į iškvietimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius