-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prie Helsinkio krantų – įtartinas objektas, paleistos perspėjamosios giluminės bombos

Antradienį Suomijos karinis laivynas pranešė paleidęs keletą perspėjamųjų giluminių bombų, kai prie Helsinkio po vandeniu buvo užfiksuotas įtartinas objektas.
Rusijos povandeninis laivas
Rusijos povandeninis laivas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia naujienų agentūra „Reuters“, incidentas įvyko augančios įtampos su Rusija kontekste.

Laivynas pažymėjo, kad mįslingas objektas pastebėtas pirmadienį, o paskui ir antradienio rytą. Todėl buvo priimtas sprendimas panaudoti perspėjamąsias gilumines bombas.

„Prižiūrint (Suomijos) teritorinį vientisumą, karinės jūrų pajėgos balandžio 27-osios vidurdienį (vietos ir Lietuvos laiku) aptiko tikėtiną povandeninį objektą Suomijos teritoriniuose vandenyse netoli (jūrinės) sienos prie Helsinkio“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime.

Antrasis kontaktas buvo užfiksuotas naktį, o „3 val. ryto buvo duotas perspėjimas lengvosiomis giluminėmis bombomis“, – pridūrė ministerija.

Suomija su Rusija dalijasi 1340 km siena, per pastaruosius metus vis labiau nerimavo dėl savo galingosios kaimynės veiksmų – provokuojančių orlaivių skrydžių ir karinių pratybų pasienyje. Kol kas nėra aišku, ar Rusija yra įsitraukusi į šį incidentą.

Tačiau gynybos ministras Carlas Haglundas nesakė, kad tas incidentas susijęs su Rusija.

Carlas Haglundas nesakė, kad tas incidentas susijęs su Rusija.

Kalbėdamasis su Suomijos žiniasklaida, jis nurodė, kad aptiktas taikinys galėjo būti povandeninis laivas, kuris vėliau veikiausiai pasišalino iš tos teritorijos. Ministras pridūrė, kad Suomija retai panaudoja tokias perspėjamąsias bombas.

„Smarkiai įtariame, kad ten buvo vykdoma povandeninė veikla, kurios ten neturėjo būti. Be abejo, visuomet rimta, kai pažeidžiami mūsų teritoriniai vandenys“, – C.Haglundas sakė Suomijos naujienų agentūrai STT.

„Tomis bombomis nesiekiama pažeisti taikinio; jų paskirtis – pranešti taikiniui, kad jis buvo pastebėtas“, – komandoras Olavi Jantunenas sakė dienraščiui „Helsingin Sanomat“.

Po perspėjamųjų sprogimų jokių povandeninių kontaktų nebebuvo užfiksuota. Taip pat nepateikiama detalių, kokio tipo laivas buvo aptiktas.

Suomija nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos siekė palaikyti gerus santykius su kaimyne Rusija.

Pernai spalį Švedijos ginkluotosios pajėgos savaitę nesėkmingai persekiojo numanomą užsienio povandeninį laivą vandenyse netoli sostinės Stokholmo, gavusios informacijos apie pastebėtą įtartiną objektą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius