Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prie Izraelio ir Gazos ruožo sienos – nauji išpuoliai (atnaujinta 11.50 val.)

Per susidūrimą prie Izraelio ir Gazos ruožo sienos žuvo Izraelio karys bei palestinietis, praneša BBC.
Izraelio kariai palieka Gazos ruožą.
Izraelio kariai palieka Gazos ruožą. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Karys žuvo patruliuodamas, nuo sprogusio užtaiso, praneša arabų naujienų kanalai. Netrukus po kario žūties izraeliečiai nukovė palestinietį.

Izraelio kariuomenė pranešė, kad nuo sprogimo liepsnos žuvęs karys patruliavo prie Kisufimo perėjos į Gazos ruožą punkto.

Tai pirmoji Izraelio piliečio mirtis, apie kurią pranešta, kai prieš daugiau nei savaitę Jeruzalė ir palestiniečių kovotojų „Hamas“ grupuotė paskelbė paliaubas.

Nė viena palestiniečių kovotojų grupė kol kas neprisiėmė atsakomybės. Kisufime gyvenantys palestiniečiai žurnalistams teigė girdėję ratus sukančių Izraelio sraigtasparnių ir susišaudymo garsus. Gyventojai taip pat pranešė, kad žuvęs palestinietis – į kovotojų ir Izraelio karių  susišaudymo lauką patekęs ūkininkas.

Derybos dėl paliaubų

Izraelis ir „Hamas“ grupuotė paliaubas paskelbė sausio 17 ir 18 d., šiuo žingsniu baigdami tris savaites trukusią Izraelio inicijuotą karo operaciją Gazos ruože. Per incidentus žuvo 1300 palestiniečių ir 10 Izraelio karių. Dar trys izraeliečiai žuvo nuo palestiniečių kovotojų iš Gazos ruožo paleistų raketų.  

Jeruzalė pranešė, kad jos tikslas buvo sustabdyti iš Gazos ruožo į Izraelio pietus jau aštuonerius metus šaudomų raketų išpuolius.

Deryboms tarp Izraelio ir „Hamas“ vadovauja Egiptas, kurio atstovai skirtinguose susitikimuose jau derėjosi su Izraelio ir „Hamas“, kontroliuojančios Gazos ruožą, atstovais, dėl ilgalaikių paliaubų.

JAV prezidentas Barackas Obama į minėtą regioną aptarti paliaubų sąlygų taip pat išsiuntė neseniai paskirtą įgaliotąjį pasiuntinį Artimuosiuose Rytuose George'ą Mitchellą.  

„Hamas“ reikalauja, kad būtų atidaryti visi perėjimo į Gazos ruožą punktai, tarp kurių – Rafah perėjimo punktas į Egiptą. „Hamas“ tikisi šiuo žingsniu baigti Izraelio blokadą, kuri mažytę minėtos grupuotės valdomos teritorijos ekonomiką tiesiog užsmaugė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius