Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 17 /13:15

Prie Latvijos Seimo prieš etninę diskriminaciją protestuoja „Santarvės centras“

Su plakatais „Etninei diskriminacijai – ne“ pirmadienio rytą prie Latvijos Seimo pastato susirinko į piketą prorusiško susivienijimo „Santarvės centras“ (SC), su kuriuo naujai kuriama valdančioji koalicija nusprendė nebendradarbiauti, šalininkai.
Žmogaus rankose – Latvijos vėliava
Žmogaus rankose – Latvijos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Daugiau nei tūkstantis protestuotojų muša būgnus ir pučia dūdas, laiko plakatus su užrašu „Etninei diskriminacijai – ne“ ir vėliavas su SC, kuris nebuvo įtrauktas į būsimąją vyriausybę, nors surinko daugiausia balsų per rugsėjį vykusius rinkimus, emblema.

Aplink parlamento pastatą ir gretimose gatvėse, sustoję grandine, stovi policininkai ir apsauga.

Atvažiavęs iš Daugpilio jaunuolis sakė agentūrai BNS, kad nori pareikšti savo požiūrį į tai, kas vyksta šalyje, ir tai, kad jam tai ne vis viena. Užtenka kalbėtis virtuvėse, reikia kažką daryti, pridūrė jis.

Minia sveikino šūksniais išėjusius iš pastato SC frakcijos deputatus. Partijos lyderis Janis Urbanovičius paspaudė rankas kai kuriems piketuotojams. Valerijus Agešinas sakė BNS, kad SC naudos kovoje visus įstatymo leistus metodus.

„Mums dabar atrodo, kad mūsų pergalė 11-ojo Seimo rinkimuose yra pavogta iš mūsų. Mūsų šalininkai ir rinkėjai reikalauja mūsų aktyvių veiksmų, ir mes veiksime, taip pat naudodami ir neparlamentinius metodus“, – pridūrė jis.

V.Agešinas pabrėžė, kad 75 proc. jo rinkėjų – rusai, o kiti – latviai.

„Visus šiuos žmones rengiamasi padaryti amžinai atstumtaisiais, bet mes, pagal savo galimybes, pasistengsime to neleisti. Pastarieji įvykiai rodo, kad be „Santarvės“ negali būti geros vyriausybės“, – sakė jis.

Piketuotojai skanduoja: „Santarvė!“, laiko plakatus su užrašais „Visus keleivius į valtį!“, „Jie sako, jog tai ne etninė diskriminacija, bet kodėl jie neleidžia mums būti atstovaujamiems!?“.

Šie protestai surengti kitą dieną po to, kai šeši įstatymų leidėjai paliko vieną iš trijų naujosios koalicijos partijų, faktiškai sužlugdydami praeitą savaitę sudarytą susitarimą.

„Santarvės centras“, laimėjęs 100 vietų Seime 31 mandatą, yra palaikomas Latvijos etninių rusų ir kitų mažumų, sudarančių apie trečdalį šalies gyventojų.

SC lyderis Rygos meras Nilsas Ušakovas pareiškė, kad Latvijos prezidentas Andris Bėrzinis turėtų pasiūlyti išeitį iš šios aklavietės.

„Šiuo metu Latvijoje nėra nei vyriausybės, nei koalicijos, o mes raginame prezidentą patikėti „Santarvės centrui" suformuoti koaliciją", – N.Ušakovas sakė naujienų agentūrai BNS.

Rusakalbiai Latvijoje sudaro apie 27 proc. gyventojų. Jiems atstovaujančios įvairios partijos niekada nedirbo vyriausybėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius