-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 12 05 /09:43

Prie Naujosios Kaledonijos įvyko stiprus žemės drebėjimas, paskelbtas cunamių pavojus

Prie Ramiajame vandenyne esančio Naujosios Kaledonijos salyno trečiadienį negiliai įvyko 7,5 balo stiprumo žemės drebėjimas, dėl kurio tame regione buvo paskelbtas cunamių pavojus, pranešė JAV seismologai.  
Naujoji Kaledonija
Naujoji Kaledonija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pranešimų apie žemės drebėjimo padarytą žalą kol kas nėra, bet JAV Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centras sakė, kad „buvo stebimos“ bangos, kurios gali pasiekti 3 m aukštį.

Į šiaurę nuo Naujosios Zelandijos esančios Naujosios Kaledonijos gyventojai gavo skubias SMS žinutes su nurodymu nedelsiant vykti į laikinas prieglaudas.

„Įjungėme pavojaus sirenas... palei rytinę pakrantę ir visose Ištikimybės salose“, – vietos radijui sakė salyno civilinės gynybos vadovas Ericas Backesas.

„Žmonės turėtų pasitraukti nuo pakrančių į aukštesnes vietas arba vykti į evakuacijos punktus, įsteigtus kiekvienoje bendruomenėje“, – sakė jis.

Įvykį stebintys Australijos vyriausybės agentūros „Geoscience Australia“ seismologai sakė, kad Marė saloje – antroje pagal dydį Ištikimybės salose – buvo užregistruotas 43 cm aukščio bangos signalas.

„Tuo remdamiesi galime pasakyti, kad šis žemės drebėjimas sukėlė cunamį, bet nežinome poveikio ir to, kaip toli jis gali judėti į sausumą“, – naujienų agentūrai AFP sakė seismologas Spiro Spiliopoulos.

Cunamio sirenos kol kas neįjungtos Vanuatu ir Fidžyje. Pastarajame anksčiau šią savaitę buvo išbandyta perspėjimo dėl cunamių sistema.

Vanuatu pavojingų geologinių reiškinių observatorijos atstovas sakė, kad didžiausią poveikį turėtų pajusti retai apgyvendinta Tanos sala, bet evakuacijos įsakymų nebuvo paskelbta.

„Tanoje nėra sirenų, bet žmonės šioje saloje žino šias situacijas ir imsis atsargumo priemonių, nuvyks į aukštesnes vietas“, – sakė jis AFP.

Žemės drebėjimo epicentras buvo už maždaug 300 km į rytus nuo Naujosios Kaledonijos sostinės Numėjos, bet smūgis buvo toks stiprus, kad, pasak ekspertų, nedidelės cunamio bangos gali pasiekti net Antarktį ir Rusiją.

„Kai kuriose pakrantėse prognozuojamos pavojingos cunamio bangos“, – paskelbė Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centras. Anksčiau jis buvo perspėjęs, kad į pavojingą zoną įeina „pakrantės 1 000 km spinduliu nuo žemės drebėjimo epicentro“.

Pranešimų apie žmones, žuvusius dėl drebėjimo, kol kas nebuvo. JAV geologijos tarnybos (USGS) modelis rodo, kad kalbant apie žmonių aukas drebėjimo poveikis turėjo būti minimalus.

Salyną krečiant pakartotiniams požeminiams smūgiams iki 5,9 balo, saugumo kameros nufilmavo, kaip žmonės toliau maudosi krištolo skaidrumo jūroje prie Numėjos, tikriausiai neįtardami apie pavojų kitoje pakrantėje vos už 50 kilometrų.

Tuo tarpu Australijos užsienio reikalų departamentas perspėjo savo piliečius Naujojoje Kaledonijoje pasirūpinti savo saugumu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius