-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prie Naujosios Zelandijos vyriausybės vairo stos leiboristų naujokė J.Ardern

Naujosios Zelandijos centro kairiojo sparno opozicijos lyderė Jacinda Ardern ketvirtadienį turėtų tapti naująja šalies ministre pirmininke.
Jacinda Ardern
Jacinda Ardern / „Scanpix“/AP nuotr.

Šis paskyrimas vainikuos stulbinamą charizmatiškos 37 metų politikės iškilimą į valdžios olimpą, į kurį kelias jai atsivėrė sulaukus politikos veterano populisto Winstono Peterso palaikymo.

W.Peterso sprendimas palaikyti J.Ardern išsklaidė nežinią po aiškaus nugalėtojo neiškėlusių praėjusio mėnesio visuotinių rinkimų. Dabar jos Leiboristų partija turi pakankamai balsų formuoti koalicinę vyriausybę su W. Peterso partija „New Zealand First“ („Pirmiausia – Naujoji Zelandija“, NZF) ir žaliaisiais.

„Turėjome pasirinkti arba modifikuotą status quo, arba permainas... todėl galiausiai pasirinkome „New Zealand First“ ir Naujosios Zelandijos leiboristų partijos koalicinę vyriausybę“, – sakė W.Petersas žurnalistams.

72 metų politikos veteranas negailėjo pagyrimų J.Ardern, kuri leiboristų lydere tapo likus vos septynioms savaitėms iki rinkimų ir per tokį trumpą laikotarpį padėjo partijai susigrąžinti populiarumą.

W.Petersas: „Ji parodė išskirtinį talentą per rinkimų kampaniją, kurią pradėjo būdama beviltiškoje pozicijoje.“

„Ji parodė išskirtinį talentą per rinkimų kampaniją, kurią pradėjo būdama beviltiškoje pozicijoje“, – sakė jis.

Leiboristams ir žaliesiems oficialiai pritarus koalicijai, J.Ardern taps jauniausia Naujosios Zelandijos vyriausybės vadove nuo 1856 metų. Ji bus tik trečia moteris, dirbsianti 4,6 mln. gyventojų turinčios šalies premjere.

J.Arden paskyrimas bus skaudus smūgis kadenciją baigiančiam konservatorių premjerui Billui Englishui. Po neprognozuotai ryžtingos rinkimų kampanijos jo partija surinko 44,4 proc. balsų ir aplenkė antroje vietoje linkusius J.Ardern leiboristus, kuriems atiteko 36 proc. balsų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Billas Englishas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Billas Englishas

Tai pirmasis kartas nuo proporcinės rinkimų sistemos įvedimo 1996 metais, kai daugiausiai balsų gavusi politinė partija neformuos vyriausybės.

W.Petersas: „Tai iš tiesų labai sunku, nes visos šio sprendimo, kurį turime priimti, dalys turi savų privalumų ir trūkumų.“

W.Petersas žadėjo savo sprendimą pranešti iki ketvirtadienio vidurdienio. Anksčiau jis jau kelis kartus buvo atidėjęs sprendimo paskelbimą ir ketvirtadienį taip pat delsė iki paskutinės minutės.

Po vidurdienio susitikęs su žurnalistais jis pareiškė dar nepriėmęs sprendimo.

„Tai iš tiesų labai sunku, nes visos šio sprendimo, kurį turime priimti, dalys turi savų privalumų ir trūkumų“, – pasakė politikas ir patraukė pietauti.

Galiausiai jis sprendimą paskelbė 19 val. (9 val. Lietuvos laiku) surengtoje spaudos konferencijoje.

B.Englishas pripažino pralaimėjimą

Kadenciją baigiantis Naujosios Zelandijos ministras pirmininkas Billas Englishas ketvirtadienį pripažino pralaimėjęs visuotinius rinkimus ir pasveikino su pergale savo varžovę iš centro kairiosios stovyklos J.Ardern.

„Vyriausybės pasikeis. Naujoji Zelandija mūsų demokratiniu procesu išrinko kitokią vyriausybę, ir linkime jiems sėkmės“, – žurnalistams sakė konservatyvių pažiūrų lyderis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius