Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 08 /19:13

Norvegijoje mėginama neleisti nuskęsti su naftos tanklaiviu susidūrusiai fregatai

Vakarų Norvegijoje ketvirtadienį buvo vykdoma operacija, per kurią mėginama neleisti nuskęsti norvegų fregatai, fiorde susidūrusiai su maltiečių naftos tanklaiviu.
Norvegijos vėliava
Prie Norvegijos krantų susidūrė naftos tanklaivis ir fregata, sužeisti septyni žmonės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Per incidentą, įvykusį 4 val. vietos (5 val. Lietuvos) laiku viename judriame vandens kelyje šalimais Bergeno esančiame Jeltefiordene, buvo lengvai sužeisti aštuoni žmonės, informavo Norvegijos kariuomenė.

Anot jos, buvo evakuoti 137 žmonės, kurie buvo fregatoje „KNM Helge Ingstad“, pakeliui iš NATO pratybų susidūrusioje su tanklaiviu „Sola TS“.

„KNM Helge Ingstad“ buvo padaryta žalos žemiau ir virš vaterlinijos. Žala buvo tokia, kad fregata tapo nebestabili ir nebegalėjo tinkamai plaukioti“, – žurnalistams sakė Norvegijos karinio laivyno pareigūnas Sigurdas Smithas.

„Taigi, buvo nuspręsta nutempti ją ant (netoliese esančių) akmenų“, – pridūrė jis.

Per televiziją parodytoje medžiagoje matyti, kad vidurdienį pilkas 5 tūkst. tonų vandentalpos laivas pavojingai pasviro į šoną, o po vandeniu atsidūrė ant denio esanti sraigtasparnių kilimo ir tūpimo aikštelė.

Laivo stabilizavimas

Karinis laivynas būgštauja, kad fregata nuslys nuo akmenų ir nuskęs, taigi, buksyrai stengiasi išlaikyti ją dabartinėje vietoje prižiūrint keliems karo laivams.

„Mėginame stabilizuoti laivą ant akmenų“, tikėdamiesi nutraukti jį nuo seklumos, nurodė karinio laivyno admirolas Nilsas Andreasas Stensonesas.

„Remiantis mūsų įvertinimais, nėra jokio pagrindo, kad kas nors (...) gali nutikti ginklams“, esantiems fregatoje, pareiškė jis.

Avarijos priežastis vis dar neaiški, pranešė laivynas.

Tuo metu 62 tūkst. tonų talpos naftos tanklaivis, kuris plaukė su Maltos vėliava, bet priklauso vienai Graikijos laivybos įmonei, beveik nenukentėjo, ir nė vienas juo plaukiusių žmonių nebuvo sužeistas, pranešė gelbėtojai.

Tame laive nebuvo aptikta jokių nuotėkių.

Norvegija yra daugiausiai naftos gaminanti Vakarų Europos šalis.

Norvegų pakrančių apsaugos tarnyba tuo tarpu paskelbė, jog aptiko vandenyje nedidelį kiekį išsiliejusio dyzelino ir kad mėgina užkirsti kelią tolesniam užteršimui.

Šalimais fregatos buvo įrengtas specialus žiedas, trukdantis paplisti vandenyje išsiliejusiam kurui.

Tyrimą vykdanti Norvegijos nelaimingų atsitikimų tyrimų komisija iš pradžių teigė, kad prie susidūrimo prisidėjo ir buksyras, tačiau karinis laivynas vėliau tai paneigė.

2009-aisiais Ispanijoje surinkta „KNM Helge Ingstad“ nuo 2013-ųjų gruodžio iki 2014-ųjų gegužės dalyvavo cheminio nusiginklavimo operacijose Sirijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius