Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prie Saudo Arabijos krantų sprogus minai buvo apgadintas tanklaivis

Prie Saudo Arabijos Raudonosios jūros pakrantės trečiadienį per numanomą jūrinės minos sprogimą buvo apgadintas netoli Jemeno plaukęs tanklaivis, pranešė pareigūnai.
Saudo Arabija
Saudo Arabija / 123RF.com nuotr.

Tai buvo vienas iš daugelio incidentų, per kuriuos buvo taikytasi į karalystę, jau daugelį metų kariaujančią su Jemeno husių sukilėliais.

Mina sprogo priešaušriu šalia graikų bendrovės valdomo ir su Graikijos vėliava plaukiojusio laivo „MT Agrari“, tuo metu buvusio netoli Saudo Arabijos miesto Šukaiko.

„Laivas buvo užpultas nežinomo šaltinio, – pareiškimu informavo tanklaivio operatorė. – „Agrari“ buvo apgadintas maždaug 1 m virš vaterlinijos, ten atsirado pralauža. Patvirtinta, kad įgula yra saugi ir kad niekas nenukentėjo.“

Pasak bendrovės, laivas tebedreifuoja šalia pakrantės, jame išsilaipino Saudo Arabijos pareigūnų. Rijadas iškart nepatvirtino incidento fakto.

Apie sprogimą pranešė britų saugumo įmonė „Ambrey“, paaiškinusi, kad detonavo mina. Kompanija nurodė, kad „Agrari“ gabeno krovinius iš Roterdamo, kurie buvo palikti Šukaiko elektrinės ir vandens gėlinimo komplekse.

„Sprogimas įvyko uosto akvatorijoje ir pramušė laivo korpusą“, – nurodė „Ambrey“.

Incidentas įvyko, Jemeno husiams sukilėliams anksčiau šią savaitę paleidus sparnuotąją raketą į naftos kompleksą Saudo Arabijos Džidos mieste.

Rijado vadovaujama karinė koalicija antradienį pranešė neutralizavusi ir sunaikinusi penkias Irane pagamintas jūrų minas, kurias husiai paliko Raudonosios jūros pietuose, smerkdama sukilėlių planuotus išpuolius kaip „rimtą grėsmę jūrų saugumui Bab el Mandebo sąsiauryje“.

Ši koalicija kovoja su Irano remiamais husiais nuo 2015 metų kovo. Sukilėlių pajėgų pareigūnai kol kas nesureagavo į prašymą pakomentuoti, tačiau jie neretai kaltinami dėl kitų Jemeno karo metu įvykusių incidentų.

Užpernai Jungtinės Tautos nustatė, kad husiai naudojo tiek savadarbes, tiek veikiausiai Irane pagamintas minas, galinčias veikti ištisą dešimtmetį.

„Jūrų minos yra pigios, lengvai padedamos, taktiškai labai veiksmingos, sunkiai aptinkamos – todėl jos kelia didelę grėsmę tiek kariniams laivynams, tiek komerciniams laivams, – perspėjama atskaitoje. – Palyginti maži jų kiekiai kelia jų skaičiui neproporcingą grėsmę.“

Teheranas ne kartą neigė ginkluojantis husius, nors ekspertai yra įsitikinę, jog sukilėliams slapta pristatoma iranietiška ginkluotė – nuo šaulių ginklų iki raketų.

JAV 5-asis karinis jūrų laivynas, atsakingas už patruliavimą Vidurio Rytų vandenyse, pareiškė žinantis apie vėliausią incidentą.

Raudonoji jūra yra gyvybiškai svarbus laivybos kelias gabenant tiek krovinius, tiek energijos išteklius – taigi, šių vandenų minavimas kelia pavojų ne tik Saudo Arabijai, bet ir likusiam pasauliui. Vandenyje paliekamos minos gali būti nunešamos srovių, kurių kryptis Raudojoje jūroje priklauso nuo sezono.

Ši jūra buvo minuojama ir anksčiau. 1984 metais maždaug 19 laivų pranešė, kad užplaukė ant tokio sprogmens. Nuo to laiko buvo rasta ir neutralizuota tik viena mina, nurodo JT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius