Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prieglobsčio prašantys kurdai Lenkijoje ketvirtą savaitę tęsia bado streiką

Dešimt kurdų prieglobsčio prašytojų Lenkijoje tęsia mėnesio pradžioje pradėtą bado streiką, protestuodami prieš, jų teigimu, kalėjimo sąlygas ir lėtą imigracijos procesą.
Baltarusijos ir Lenkijos siena
Baltarusijos ir Lenkijos siena / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Streikas prasidėjo gegužės 4 dieną“, – penktadienį sakė Lenkijos sienos apsaugos tarnybos atstovė spaudai Dagmara Bielec.

Ji pridūrė, kad šeši irakiečiai ir keturi turkai paprašė prieglobsčio ir yra apgyvendinti migrantų centre Lešnovolėje netoli sostinės Varšuvos.

Bado streiką paskelbusiųjų atstovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad devyni iš jų atvyko per sieną su Baltarusija ir jau kelis mėnesius yra „uždaryti“ centre.

Kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga, vyras sakė, kad bado streiką paskelbę asmenys yra „labai silpni, kai kurie iš jų pradėjo atsisakyti ir gėrimų“.

Prieglobsčio prašytojai protestuoja prieš jų laikymo sąlygas, įskaitant maitinimą, ribotą prieigą prie telefono ir interneto bei sunkumus susisiekti su advokatais.

Nuo praėjusių metų tūkstančiai migrantų ir pabėgėlių, daugiausia iš Artimųjų Rytų, pateko į Lenkiją per jos sieną su Baltarusija.

Europos Sąjunga kaltina Baltarusijos režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija keršijant už bloko sankcijas Minskui dėl represijų prieš opoziciją.

Baltarusija tokius kaltinimus neigia ir kritikuoja migrantų neįsileidžiančias ES nares – Latviją, Lietuvą ir Lenkiją.

Siekiant užkirsti kelią nelegalių migrantų srautui iš Baltarusijos pernai Lietuvoje ir Lenkijoje pasienyje buvo įvesta nepaprastoji, Latvijoje – ekstremalioji padėtis, buvo tiesiamos pjaunančios vielos užtvaros, sustiprinta apsauga, be to, neteisėtai sieną kirtę užsieniečiai apgręžiami atgal į Baltarusiją.

Teisių gynėjai pasmerkė šią griežtą politiką ir atkreipė dėmesį į tai, kad Lenkija tuo pat metu išskėstomis rankomis priima karo pabėgėlius iš Ukrainos.

D.Bielec sakė, kad „centro darbuotojai ir toliau kalbasi su bado streiką paskelbusiais asmenimis apie jų sąlygas ir teisinę padėtį, ypač bandydami įtikinti juos nutraukti bado streiką, tačiau nesėkmingai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius