Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš D.Trumpo ir V.Putino susitikimą – žvilgsnis į painų JAV politikos pasaulį

Persisotinęs Baltųjų rūmų neveiksnumu dėl Rusijos kišimosi į 2016-ųjų prezidento rinkimus, Kongresas sausį pagaliau priėmė įstatymą. Juo buvo reikalaujama, kad prezidento Donaldo Trumpo administracija įvardytų Kremliui artimus oligarchus, rašo „The Financial Times“.
Donaldas Trumpas ir Vladimiras Putinas
Donaldas Trumpas ir Vladimiras Putinas / 15min nuotr.

Kongresmenai siekė įspausti į kampą Baltuosius rūmus ir priversti sudaryti žmonių bei įmonių, kurios vėliau galėtų tapti sankcijų taikiniais, sąrašą.

Prezidentas D.Trumpas jau tuomet buvo įsiutęs dėl tokių bandymų, o svarbiausi jo administracijos pareigūnai – iždo sekretorius, patarėjas nacionalinio saugumo klausimais, valstybės sekretorius ir kiti Baltųjų rūmų patarėjai – greitai suprato susidūrę su sunkiu galvosūkiu.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

Kai kurie JAV pareigūnai nerimavo, kad tiesiog įvardijus Vladimirui Putinui artimus asmenis, pastarieji susigrąžins savo turtą į Rusiją – tokiu atveju ateities sankcijų poveikis pavirstų niekais.

Kiti manė, kad sudarius slaptą V.Putinui artimų asmenų sąrašą, D.Trumpas ir jo administracija būtų toliau kaltinama dėl pernelyg atlaidaus požiūrio į Rusiją.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Herbertas Raymondas McMasteris
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Herbertas Raymondas McMasteris

Su sprendimo priėmimo procesu susipažinę asmenys teigia, kad nesutarimų būta kiekviename žingsnyje. Buvusio patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Herberto Raymondo McMasterio ir buvusio valstybės sekretoriaus Rexo Tillserono pozicija Rusijos atžvilgiu buvo itin griežta.

Tuo tarpu iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas, susitikęs su departamento kolegomis, bandė įkalbėti rinktis administracijai kur kas mažiau kenksmingą viešo sąrašo versiją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stevenas Mnuchinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stevenas Mnuchinas

Būtent ši versija nugalėjo. Sausio 29 d., prieš pat galutinio termino pabaigą, Iždo departamentas nukopijavo žurnalo „Forbes“ kasmet sudaromą turtingiausių šalies asmenų sąrašą.

Departamento sąraše buvo klaidų: kai kurie šių asmenų nebevykdė verslo Rusijoje arba jų turtą buvo atėmęs Kremlius.

Dėl abejonių kaltas D.Trumpas

Baltųjų rūmų vadovui ruošiantis pirmadienį Helsinkyje susitikti su V.Putinu, šio sąrašo sudarymas simbolizuoja vieną ryškiausių D.Trumpo administracijos bruožų: jos prieštaringą ir kartais nenuoseklią politiką Rusijai.

Administracijos pareigūnai pripažįsta, kad ši painiava – prezidento simpatijos V.Putinui, neatitinkančios griežto kitų administracijos pareigūnų požiūrio į Rusiją, rezultatas.

Administracijos pareigūnai pripažįsta, kad ši painiava – prezidento simpatijos V.Putinui, neatitinkančios griežto kitų administracijos pareigūnų požiūrio į Rusiją, rezultatas.

Tuzinas buvusių ir esamų pareigūnų atskleidė nevieningą požiūrį į Rusiją. Vieni tikina, kad JAV sėkmingai demonstravo griežtumą Maskvos atžvilgiu, kiti sako, jog tokiai administracijos politikai kai kada pakenkdavo pats D.Trumpas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Buvęs FTB direktorius Robertas Muelleris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Buvęs FTB direktorius Robertas Muelleris

Be to, D.Trumpo prezidentavimą temdo besitęsiantys Kongreso ir specialiojo tyrėjo Roberto Muellerio vykdomi tyrimai: siekiama išsiaiškinti, ar jo kampanijos nariai sudarė sąmokslą su Maskva.

Kol D.Trumpas buvusio Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktoriaus R.Muellerio tyrimą vadina „raganų medžiokle“, kritikai tikina, kad V.Putiną garbinantis ir neigiantis, esą Maskva turi kokios nors kompromituojančios medžiagos, prezidentas gali kaltinti tik save.

„Nežinome, kas yra toje dėžėje, – buvęs administracijos pareigūnas kalbėjo apie D.Trumpo ir V.Putino santykius. – Toje dėžėje gali nebūti nieko. Tačiau ta dėžė vis dar yra čia.“

Buvęs administracijos pareigūnas: „Nežinome, kas yra toje dėžėje. Toje dėžėje gali nebūti nieko. Tačiau ta dėžė vis dar yra čia.“

Susitikimas akis į akį

Pranešama, kad pirmadienį JAV ir Rusijos prezidentai pasimatys akis į akį – kambaryje nebus jokių patarėjų. Anot JAV pareigūnų, būtent D.Trumpas nusprendė norintis susitikti su V.Putinu dviese.

D.Trumpo elgesys šio susitikimo metu ypač svarbus, kadangi bus aptariami itin „karšti“ klausimai – karinė krizė Ukrainoje, karas Sirijoje, atsinaujinusios branduolinių ginklų varžybos, JAV žvalgybų nerimas, kad Maskva bandys kištis į lapkritį vyksiančius vidurio kadencijos rinkimus.

Vis dėlto nesklandumai sudarant oligarchų sąrašą išlieka vienu ryškiausių pavyzdžių, kaip Baltiesiems rūmams nesiseka laikytis nuoseklios politikos Rusijai.

Patys administracijos pareigūnai pasitelkia prieštaringus pasiteisinimus dėl „Forbes“ sąrašo perspausdinimo: vieni jį apibūdina kaip mažiausiai kenksmingą pasirinkimą, kiti šio žingsnio gėdijasi.

Pareigūnai: „Pradėjau girdėti šiek tiek „o šūdas“. Visi turėjome vilties, kad nutiks kas nors, kas nors išgelbės (situaciją – red.).“

„Pradėjome girdėti šiek tiek „o šūdas“, – vienam buvusiam administracijos pareigūnui sakė dabartiniai Iždo departamento pareigūnai. – Visi turėjome vilties, kad nutiks kas nors, kas išgelbės (situaciją – red.).“

Jo teigimu, buvę kolegos detaliai informavo apie Kremliui artimus oligarchus, tačiau ta informacija buvo perkelta į slaptą priedą.

„Jie atliko patikimą darbą, iš kurio paskutinę sekundę buvo išsityčiota“, – pridūrė jis.

Savo ruožtu Iždo departamento atstovas spaudai sakė, kad „sąrašas tikrai nebuvo sudarytas paskutinę akimirką“

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./„Forbes“
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./„Forbes“

„Niekas nedarė spaudimo paviešinti didelės slapto priedo dalies. Be to, visos pusės išreiškė nerimą dėl pavojų, kuriuos sukeltų ateities veiksmų atskleidimas“, – teigė jis.

Sankcijos sujaukė rinką

Kitą dieną po „Forbes“ sąrašo paskelbimo, S.Mnuchinas Senate slaptą priedą apibūdino kaip „itin išsamią analizę“ ir pridūrė, kad naujos sankcijos Rusijai bus pritaikytos „artimoje ateityje“.

Kai kurie buvę ir dabartiniai pareigūnai teigia, kad toks pareiškimas Iždo departamento darbuotojus užklupo netikėtai ir tokiu būdu lėmė precedento neturinčių sankcijų skyrimą: balandžio 6 dieną jos buvo skirtos 17-ai Rusijos pareigūnų ir su jais susijusių įmonių.

„Scanpix“ nuotr./JAV kongresas
„Scanpix“ nuotr./JAV kongresas

Kiti teigia, esą vyriausybė jau anksčiau planavo sankcijas, tačiau jų skyrimui trukdė Kongreso keliamos kliūtys ir biurokratija JAV sankcijų politikoje.

Aukšto rango administracijos pareigūnai sako, kad sankcijos septyniems rusų verslininkams buvo skirtos dėl jų „žalingos“ veiklos per pastaruosius penkerius metus: esą ši veikla yra susijusi su kišimųsi į rinkimus, kibernetinėmis atakomis ar Rusijos įsitraukimu į konfliktus Ukrainoje bei Sirijoje.

Tačiau vienas iš sankcijų taikiniu tapusių asmenų – Olegas Deripaska – kontroliuoja didžiausią Rusijos aliuminio gamintoją „Rusal“. Vadinasi, sankcijos supurtė aliuminio rinką.

Todėl Iždo departamentas „Rusal“ prekybos partnerėms, daugiausia iš Europos, ir investuotojams į O.Deripaskos holdingą „EN+“, atidėjo sankcijas – kad jie sumažintų savo verslo ryšius su oligarchu.

Iždo departamentas buvo kritikuojamas su „Rusal“ susijusiomis įmonėmis suteikęs tiek daug įsakų dėl sankcijų atidėjimo – esą tai nėra įprasta.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Rusal“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Rusal“

„Žinome, kad nepadarėme namų darbų dėl su „Rusal“ susijusioms įmonėms sankcijas atidedančių dokumentų apimties ir greičio, – sakė vienas administracijai artimas pareigūnas. – Tai sufleruoja apie paniką.“

Tačiau Iždo departamentas tikina, kad toks sankcijų atidėjimas – normali strateginė priemonė.

Nesitarė su Europa?

Praėjus vos 10-iai dienų JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose Nikki Haley paskelbė, kad po to, kai Rusijos remiamas Basharo al Assado režimas Sirijoje panaudojo cheminį ginklą, bus skirtos papildomos sankcijos.

Šios sankcijos taip ir nesimaterializavo: tai pakurstė kalbas apie vėl švelnėjančią JAV poziciją Maskvos atžvilgiu.

Painiava dėl sankcijų padidino įtampą tarp JAV ir Europos – tuomet abi pusės jau nesutarė dėl D.Trumpo sprendimo pasitraukti iš Irano branduolinio ir Paryžiaus klimato kaitos susitarimų.

Kol D.Trumpo administracijos pareigūnai tikina, kad dėl balandį skirtų sankcijų buvo tariamasi su kolegomis Europoje, gerai susipažinę su JAV ir ES komunikacija tokius jų žodžius neigia.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Donaldas Trumpas grasina išvesti JAV iš NATO?
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Donaldas Trumpas grasina išvesti JAV iš NATO?

„Kalbant apie balandžio 6-osios sankcijas, prieš tai nebuvo jokio derinimo su europiečiais, – sakė Andersas Aslundas iš tyrimų centro „The Atlantic Council“. – Jie apie tai nekalbėjo.“

Vienas Europos pareigūnas pavadino šias sankcijas įspėjimu, nusakančiu, kas nutinka, kai veiksmai nėra pakankamai derinami. Jis pažymėjo, kad JAV veiksmai laikinai suparalyžiavo visą aliuminio pramonę.

Vienas Europos pareigūnas pavadino šias sankcijas įspėjimu, nusakančiu, kas nutinka, kai veiksmai nėra pakankamai suderinti. Jis pažymėjo, kad JAV veiksmai laikinai suparalyžiavo visą aliuminio pramonę.

Džordžtauno universiteto Eurazijos, Rusijos ir Rytų Europos centro direktorė Angela Stent mano, kad pagilindamas susiskaldymą tarp JAV ir Europos, Vašingtonas efektyviai pastūmėjo Europą Rusijos link.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas apsilankė Sankt Peterburge vykusiame kasmetiniame Rusijos ekonomikos forume, o Angela Merkel su V.Putinu gegužę susitiko Sočyje.

Europos pareigūnai sako, kad Europa vis dar nori bendradarbiauti su JAV, tačiau kai kurie lyderiai vis labiau nepatenkinti D.Trumpu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiro Putino ir Emmanuelio Macrono susitikimas Sankt Peterburge
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiro Putino ir Emmanuelio Macrono susitikimas Sankt Peterburge

V.Putinas tik džiaugiasi

Maskvoje keletas žmonių, turinčių ilgalaikių ryšių su V.Putino aplinka, sako, kad sankcijos jiems yra tokia pat paslaptis, kaip ir JAV kritikams.

„Atrodo, tarsi jie tai darytų be smegenų ir rankų, – sakė vienas su Kremliaus aplinka susijusių asmenų. – Dabar visi supranta, kad kvailiai priima sprendimus. Nėra jokios logikos ir prasmės.“

Kremliui artimas asmuo; „Atrodo, tarsi jie tai darytų be smegenų ir rankų. Dabar visi supranta, kad kvailiai priima sprendimus. Nėra jokios logikos ir prasmės.“

Vienas rusų verslininkas teigė, kad JAV tikslas skirti sankcijas oligarchams tikintis, jog tai pakeis V.Putino politiką, nebuvo pasiektas.

„Mes nesuprantame, kam visa tai. Jei manote, kad galite nueiti pas Putiną ir pasakyti, ką jam daryti, nesuprantate Rusijos, – „The Financial Times“ sakė oligarchas. – Putinui tai labai patinka. Režimas laimi. Žmonėms tai irgi patinka, nes niekas nemėgsta oligarchų.“

Europos pareigūnai bijo, kad Helsinkyje susitikęs su V.Putinu, D.Trumpas pakartos tai, ką darė birželį: Didžiojo septyneto (G7) susitikime Kanadoje jis įžeidė sąjungininkes, o Singapūre džiaugsmingai spaudė ranką Kim Jong Unui.

JAV ambasadorius Rusijoje Jonas Huntsmanas pažadėjo, kad D.Trumpas aptars žalingą Rusijos veiklą ir kišimąsi į rinkimus.

VIDEO: D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas: rankos paspaudimas, pokalbis ir pasiektas susitarimas

„Jis žino faktus ir detales, jis jas aptarė. Mes visi apie tai kalbame šiek tiek skirtingai, tačiau prezidentas apie tai kalba savo būdu“, – praeitą savaitę sakė J.Huntsmanas.

Vis dėlto buvęs aukšto rango administracijos pareigūnas mato V.Putiną kaip gudrų ir klastingą, kuris gali išnaudoti D.Trumpą ir iš JAV gauti nuolaidų nieko nepasiūlydamas mainais.

„Putinas galėtų iš viršūnių susitikimo gauti „du už vieną“: susitarti, kad Trumpas išves JAV pajėgas iš Sirijos teigdamas, esą taip Rusija galės sukontroliuoti Irano įtaką, ir įtikinti Trumpą, kad Krymas iš esmės vis tiek priklauso Rusijai.

Putinas žino, kaip žaisti šiuos žaidimus“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius