Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prieš numanomą puolimą Rafoje J.Bidenas dar kartą perspėjo B. Netanyahu

JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį „pakartojo savo aiškią poziciją“ Izraelio premjerui Benjaminui Netanyahu po to, kai Izraelis nepaisė JAV įspėjimų ir paragino palestiniečius pasitraukti iš rytinės pietinio Gazos Ruožo miesto dalies, pranešė Baltieji rūmai.
 Joe Bidenas
Joe Bidenas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Abu lyderiai kalbėjosi tuo metu, kai J. Bidenas deda diplomatines pastangas, kad būtų atnaujintos Izraelio ir „Hamas“ derybos ir prieš artėjantį Jordanijos karaliaus Abdullah II vizitą Baltuosiuose rūmuose.

J.Bidenas balandį transliuotame interviu pareiškė, kad B.Netanyahu politika Gazos Ruožo atžvilgiu yra klaida.

Vašingtonas teigė, kad nepritaria plataus masto Izraelio karinei operacijai be patikimo plano, skirto Rafos, kur prieglobstį rado maždaug 1,2 mln. palestiniečių, civiliams apsaugoti.

„Prezidentas pakartojo savo aiškią poziciją dėl Rafos“, – pranešė Baltieji rūmai ir pridūrė, kad J.Bidenas taip pat informavo Izraelio vadovą apie derybas dėl palestiniečių kovotojų laikomų Izraelio įkaitų išlaisvinimo.

Tuo metu B.Netanyahu „sutiko užtikrinti, kad Kerem Šalomo sienos perėjimo punktas būtų atviras humanitarinei pagalbai tiems, kuriems jos reikia“, priduriama pranešime apie jų pokalbį po to, kai Izraelis po „Hamas“ raketų atakos uždarė pagrindinį sienos perėjimo į Gazos Ruožą punktą.

J.Bidenas neatsakinėjo į klausimus, nes grįžęs į Baltuosius rūmus iš savo rezidencijos Vilmingtone Delavero valstijoje, kur praleido savaitgalį, tiesiai iš sraigtasparnio „Marine One“ nuėjo į Ovalųjį kabinetą.

Anksčiau JAV nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai pranešė apie J.Bideno ir B.Netanjahu pokalbį, sakydamas, kad „Izraelio vyriausybei aiškiai išsakėme savo nuomonę dėl didelės sausumos invazijos į Rafą“.

„Mes ir toliau manome, kad susitarimas dėl įkaitų yra geriausias būdas išsaugoti įkaitų gyvybes ir išvengti invazijos į Rafą, kur prieglobstį rado daugiau nei milijonas žmonių“, – naujienų agentūrai AFP sakė atstovas spaudai.

Rinkimų metais J.Bidenas patiria vis didesnį spaudimą šalies viduje dėl karo Gazos Ruože, JAV universitetų miesteliuose vykstant palestiniečius palaikantiems protestams.

Prestižinis Kolumbijos universitetas Niujorke, atsidūręs prieš karą Gazos Ruože protestuojančių studentų centre, pirmadienį paskelbė, kad atšaukė kitą savaitę turėjusią vykti didelę diplomų įteikimo ceremoniją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius