Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš rinkimus Vokietijoje rusiški „botnetai“ siuntinėjo kraštutinių dešiniųjų partiją palaikančias žinutes

Tyrimų centro „Atlantic Council“ ataskaitoje teigiama, kad iki Vokietijos parlamento rinkimų likus 48 valandoms, su Rusija susiję „botnetai" socialiniuose tinkluose siuntinėjo kraštutinių dešiniųjų partiją „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) palaikančias žinutes, rašo „Politico“.
Programišius
Prieš rinkimus Vokietijoje rusiški „botnetai“ siuntinėjo kraštutinių dešiniųjų partiją palaikančias žinutes / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Botnetai" – brukalų platinimui, virtualių atakų organizavimui ir kitoms neteisėtoms veikloms naudojami virusais užkrėstų kompiuterių tinklai.

Tyrėjų teigimu, šie „botnetai“ likus 48 valandoms iki rinkimų „Twitter“ ėmė skleisti žinutes, kuriose – su AfD susijusios grotažymės.

Tyrimų centro „Digital Forensic Research Lab“ duomenimis, buvo pastebėtas veiksmų virtualioje erdvėje suaktyvėjimas siekiant padidinti balsuojančiųjų už kraštutinių dešiniųjų partiją, skaičių.

„Toks besitęsianti kraštutinius dešiniuosius palaikančių žinučių siuntinėjimas sufleruoja, kad boto savininkas yra arba AfD rėmėjas, arba AfD rėmėjai sumokėjo rusų botnenui, kad šis skleistų jų žinutes“, – tikina tyrėjai.

Ryšiai tarp AfD rėmėjų ir Rusijos internetinių grupuočių paaiškėjo tuomet, kai Vokietijoje ir taip tvyrojo nerimas dėl galimo kibernetinio kišimosi į rinkimus. Tiesa, rinkimų kampanijos metu buvo išvengta netikrų naujienų (angl. fake news) ir kitos dezinformacijos.

Vokietijos politikai, leidėjai ir tyrėjai ilgą laiką akylai stebėjo internetinę erdvę, kad užkirstų kelią pastangoms kištis į rinkimus – taip, kaip praeitais metais buvo kišimąsi JAV ir Prancūzijoje.

Tiesa, „Twitter“, kuriame buvo pastebėta suaktyvėjusi parama AfD, Vokietijos rinkimų kampanijoje nėra labai svarbus žaidėjas – paskyrą šiame socialiniame tinkle turi vos milijonas vokiečių. Tuo tarpu „Facebook“ paskyras turi 35 mln. Vokietijos gyventojų.

Lieka neaišku, ar šios žinutės paveikė rinkimų rezultatus. Vis dėlto AfD surinko daugiau balsų nei tikėtasi – už ją balsavo 12,6 proc. rinkėjų.

Paskelbus rinkimų rezultatus, Berlyne įsiplieskė prieš šią partiją nukreipti protestai.

Šimtai žmonių, susirinkusių prie Berlyno centre esančio klubo, kur AfD partijos nariai šventė šį savo pasiekimą, skandavo šūkius „naciai, lauk“ ir „visas Berlynas nekenčia AfD“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius