Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš Suomijos prezidento kelionę į Maskvą – konfliktas su Rusijos atstovu ir žiniasklaidos kritika

Suomijos prezidentas Sauli Niinisto šiandien lankosi su oficialiu vizitu Maskvoje, kur susitiks su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu. Šis susitikimas jau sukėlė nemažą kritikos bangą. Daugelis komentatorių teigia, kad Suomijos vadovas pasirinko labai netinkamą laiką.
S.Niinisto ir V.Putinas.
S.Niinisto ir V.Putinas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Į savo rezidenciją Turku mieste ekspertus ir politikus iš įvairių pasaulio šalių sukvietęs S.Niinisto teigė, kad suomius neramina auganti įtampa tarp NATO ir Rusijos bei „ginkluotės gausėjimas kaimynystėje“.

Sulaukė kritikos

Tiesa, Suomijos žiniasklaidai žymiai labiau rūpėjo prezidento sprendimas vykti į Maskvą ir susitikti su Rusijos vadovu, kurį dėl Krymo aneksijos ir karo Ukrainoje pastaruoju metu ignoruoja daugelio Vakarų valstybių vadovai.

S.Niinisto akivaizdžiai susierzino, išgirdęs klausimą apie kitų šalių vadovų kritiką. „Kas kritikavo mane?.. Buvo vienas Estijos ministras – tai nereiškia, kad visas pasaulis smerkia mano vizitą“, – piktai atšovė S.Niinisto.

Suomijos lyderio teigimu, jis sulaukė tylios paramos iš daugelio kitų valstybių vadovų. „Mes esame kaimynai“, – vizito reikšmę Rusijoje apibrėžė prezidentas.

Suomijos žiniasklaida taip pat atskleidė, kad nepaisant Vakarų sankcijų Rusijos aukšto rango politikams, Dūmos pirmininkas Sergejus Naryškinas greičiausiai gaus laikiną leidimą atvykti į Suomiją. Jis ketina dalyvauti liepos mėnesį vyksiančioje Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) diskusijoje.

Konfliktas su buvusiu Rusijos finansų ministru

Kultarantos susitikimą Suomijos prezidento rezidencijoje Turku sujaukė konfliktas. Buvęs Rusijos finansų ministras Aleksejus Kudrinas sukėlė skandalą žurnalistų akivaizdoje, pareikšdamas, kad NATO privalo užtikrinti, jog nesiplės prie Rusijos sienų. Tai buvo aiški žinia Suomijai, kurioje vis dažniau pasigirsta kalbų apie narystės Šiaurės Atlanto aljanse galimybę.

„Scanpix“ nuotr./Suomijos prezidentas Sauli Niinisto su žmona Jenni Haukio
„Scanpix“ nuotr./Suomijos prezidentas Sauli Niinisto su žmona Jenni Haukio

A.Kudrinas taip pat pridūrė, kad taikos Ukrainoje ateitis priklauso nuo Kijevo pasižadėjimo nestoti į NATO. Šitie žodžiai akivaizdžiai įsiutino Suomijos prezidentą. „Tai buvo kaip įkyrus skambutis mano ausims“, – vėliau savo įspūdį pasakojo jis.

A.Kudrinas taip pat pridūrė, kad taikos Ukrainoje ateitis priklauso nuo Kijevo pasižadėjimo nestoti į NATO. Šitie žodžiai akivaizdžiai įsiutino Suomijos prezidentą. „Tai buvo kaip įkyrus skambutis mano ausims“, – vėliau savo įspūdį pasakojo jis.

Kai buvo leista užduoti klausimus, prezidentas pats pasičiupo mikrofoną ir uždavė klausimą Kremliaus veikėjui A.Kudrinui. „Jūs teigiate, kad Rusija nenori, jog NATO plėstų savo sienas. Tikiuosi, kad išgirdau ir supratau neteisingai, kai pasakėte, kad taikos Ukrainoje garantas bus nestojimas į NATO?“ – rėžė Suomijos vadovas.

A.Kudrinas buvo šokiruotas tokios agresyvios Suomijos lyderio reakcijos ir bandė sušvelninti poziciją, teigdamas, kad taika priklausys nuo Minsko susitarimų įgyvendinimo, tačiau NATO plėtros sustabdymas taip pat prisidėtų prie taikos siekio.

„Kudrinas šiek tiek atsitraukė nuo savo žodžių“, – akivaizdžiai patenkintas darė išvadą Suomijos prezidentas, kurio šiandien laukia sunkus iššūkis vizito Kremliuje metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius